Cum poate ajuta psihoterapia în cazul tulburărilor de personalitate?

Narcisist, isteric sau borderline. Vă sună cunoscut? Expresii colorate care au devenit familiare în dicționarul nostru în cazul în care vrem să aducem cuiva un reproș urât față de modul în care se comportă. De fapt, originea lor este mult mai fundamentală. Tulburările de personalitate afectează în mod semnificativ viața unei persoane și afectează aproximativ 10% dintre persoanele din jurul nostru. Alții sunt afectați de faptul că trăiesc cu ele, au copii cu tulburări sau lucrează cu o astfel de persoană la locul de muncă. Indiferent de grupul din care faceți parte, nu trebuie să fiți singuri cu dificultățile dumneavoastră. Psihoterapia este o oportunitate de a învăța să vă gestionați emoțiile și să vă vindecați relațiile interpersonale.

Ce sunt tulburările de personalitate?

Tulburările de personalitate sunt, de fapt, un grup de tipuri foarte diverse de abateri de la așa-numita personalitate normală. De obicei, unele dintre trăsăturile lor sunt atât de pronunțate încât pot afecta în mod negativ calitatea vieții atât a persoanei înseși, cât și a celor dragi.

 

Care sunt cele mai frecvente tulburări de personalitate? Și cum se deosebesc între ele?

Este dificil de determinat cu certitudine ce tipuri de tulburări de personalitate sunt cele mai frecvente în rândul populației. Dar, în prim-plan, pare să fie în principal tulburarea de personalitate obsesiv compulsivă, paranoidă sau instabilă emoțional. Cu toate acestea, ele sunt foarte diferite unele de altele, tocmai trăsăturile de personalitate care domină individul. Personalitatea obsesiv-compulsivă gândește lumea în alb și negru, se manifestă ca o persoană meticuloasă care se concentrează pe detalii, dar în același timp este extrem de critică față de sine și față de ceilalți. Personalitatea paranoidă este, de asemenea, neîncrezătoare, până la punctul de a fi ostilă. Adesea se ocupă în gândurile sale cu semnificațiile ascunse ale celor spuse de cineva și le percepe ca pe un atac personal. În schimb, o personalitate instabilă emoțional este foarte implicată în relații, dar se manifestă adesea prin conflicte, relațiile ei sunt foarte intense, dar nu durează foarte mult. Se cunoaște un tip de tulburare de personalitate instabilă emoțional de tip borderline, care este însoțită și de sentimente de gol interior și de ruptură. Acest lucru este trăit în relații ca o teamă de apropiere și, în același timp, ca anxietate de abandon. La fel de specifice sunt și alte tipuri de tulburări de personalitate, cum ar fi tulburările de personalitate schizoidă, antisocială, histrionică, evitantă sau dependentă.

Cum se manifestă o tulburare de personalitate? Cum știu că am o tulburare de personalitate?

Tulburarea de personalitate se dezvăluie cel mai adesea în cadrul relațiilor. Acolo persoanele care suferă de un anumit tip de tulburare de personalitate experimentează, de obicei, cele mai mari pierderi. Relațiile lor sunt problematice, nesatisfăcătoare, unii se simt amenințați de ele, alții sunt dependenți de ele, în unele cazuri este o combinație a celor două. Trăsăturile de personalitate deja accentuate se vor intensifica în situații dificile de viață. Capacitatea de a face față unei crize este de multe ori mai mică pentru o persoană cu o tulburare de personalitate.

Testele de personalitate disponibile online sunt un instrument de orientare adecvat pentru a vă afla profilul. Ele ne vor ajuta să numim ceea ce ne înclinăm emoțional și mental și ce influențe are acest lucru asupra comportamentului nostru. Cu toate acestea, un diagnostic complet este realizat doar de un expert, cel mai adesea un psiholog clinician. Este vorba de o examinare psihologică cuprinzătoare care include un interviu, o anamneză, un chestionar sau metode proiective.

pirmoji sesija

Cum se tratează tulburările de personalitate?

Tratamentul principal este psihoterapia. Dar este important să setați corect obiectivele și așteptările. Doar așa se poate preveni întreruperea prematură a tratamentului și dezamăgirea. Pentru noi, personalitatea este baza, pilonul care dă caracter percepției noastre despre lume și funcționării noastre în ea. Dacă este necesar să intervenim în structura sa, este întotdeauna un proces pe termen lung. Psihoterapia pe termen mediu sau scurt ajută persoanele cu tulburări de personalitate să depășească momentele de criză. Stabilizatorii de dispoziție, antidepresivele sau dozele mici de antipsihotice sunt folosite ca medicație pentru tulburările de comportament. Nu se recomandă utilizarea pe termen lung, scopul este de a evita deteriorarea temporară a stării psihice.

 

Cum ajută psihoterapia în tratamentul tulburărilor de personalitate?

Psihoterapia este un ajutor important atunci când vine vorba de tratamentul tulburărilor de personalitate. Motivația este cheia succesului procesului său. O conștientizare reală (adică faptul că va fi subiectul conversației dintre client și terapeut) va ajuta o persoană să persevereze chiar și în etapele mai solicitante ale tratamentului. Mai presus de toate, însă, este crucială o relație de încredere, care poate fi adesea pusă la încercare de către client, la fel cum sunt puse la încercare și alte relații din viața sa. Și tocmai relația terapeutică este cea care va permite unei persoane să abandoneze încet și în siguranță acele strategii care nu se potrivesc vieții sale și să le înlocuiască cu altele noi (direcții psihodinamice).

 

Cum poate ajuta psihoterapia online în tratamentul tulburărilor de personalitate?

Psihoterapia online utilizează toate instrumentele și posibilitățile întâlnirilor față în față, dar valoarea adăugată fundamentală este aceea că vă pune în legătură cu un expert care, altfel, ar fi prea departe sau dificil de accesat. În cazul psihoterapiei pe termen lung, acest lucru facilitează semnificativ întregul proces. Aveți terapeutul la îndemână, chiar dacă viața este imprevizibilă pentru dumneavoastră sau dacă este dificil să îl contactați.

Povestea reală a clientului și cum l-a ajutat terapia:

„Întotdeauna am fost emotiv. Îmi amintesc că în ultima noapte înainte de spitalizare, fiul meu a venit în vizită cu nora lui, ne-am certat, nici nu știu exact de ce, și atunci a venit durerea în inimă și respirația rapidă, am simțit că o să mor. Toate analizele au fost negative și m-am trezit la psihiatrie. Acolo mi s-a recomandat pentru prima dată psihoterapia. Nu m-am gândit niciodată că eu voi fi cea care va merge la ședințe regulate. Dar psihoterapeutul meu era complet diferit de majoritatea medicilor, m-am temut inutil. Împreună, ne întoarcem la rădăcinile mele, la copilărie și la relația mea complicată cu tatăl meu. Pentru prima dată, simt că viața mea nu numai că nu mă controlează, dar că o pot avea și în mâinile mele.”

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri