Cum te ajută psihoterapia online în cazul depresiei?

Nu îți face griji. Fie că ai nevoie doar de o schimbare parțială a stilului de viață, de o restructurare a modului de gândire sau de o călătorie în adâncurile sufletului tău pentru a te vindeca de depresie, aceasta este una dintre cele mai ușor de tratat boli psihice.

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare care aparține unui grup cunoscut sub numele de tulburări de dispoziție. Dacă o stare de spirit proastă nu se ameliorează timp de două săptămâni, putem începe să ne gândim că poate fi vorba de o depresie ușoară.

 

Tipuri de depresie și cauze

Depresia poate fi endogenă („internă” sau „adevărată”) sau exogenă („reactivă”). Cauzele depresiei endogene sunt mai greu de detectat, deoarece sunt ascunse în noi înșine. Aceasta este cauzată de un dezechilibru chimic în creier, care poate fi atât înnăscut, cât și dobândit în timpul vieții. Acest tip de depresie este de obicei tratat cu antidepresive.

Depresia exogenă poate fi cauzată de suprasolicitare și stres prelungit (de exemplu, chiar și burnout-ul se poate transforma în depresie), evenimente de viață grave sau traume. Cu toate acestea, evoluția depresiei tinde să fie similară, indiferent de modul în care boala apare.

Depresia poate fi, de asemenea, împărțită

Depresia exogenă poate fi cauzată de suprasolicitare și stres prelungit (de exemplu, chiar și burnout-ul se poate transforma în depresie), evenimente de viață grave sau traume. Cu toate acestea, evoluția depresiei tinde să fie similară, indiferent de modul în care boala își are originea.

Depresia poate fi, de asemenea, împărțită în depresie ușoară, moderată și severă. În cazul depresiei netratate, starea pacientului se agravează, iar stările depresive se cronicizează. Consecința unor astfel de afecțiuni poate include neglijarea completă a propriei persoane și a celor dragi sau lipsa poftei de viață.

Care sunt simptomele depresiei?

Cele mai frecvente simptome ale depresiei sunt lipsa energiei, tristețea, oboseala și pierderea interesului pentru lucrurile care ne făceau plăcere înainte. Persoanele care suferă de depresie se confruntă adesea și cu tulburări de somn, modificări ale greutății și ale apetitului și gânduri care duc la autoînvinovățire și disperare.
Stările depresive sunt, de obicei, mai intense dimineața.

Jaké jsou příznaky deprese

Manifestări fizice ale depresiei

În plus față de tristețea profundă, depresia se manifestă foarte des pe cale psihosomatică. Cele mai frecvente manifestări fizice ale depresiei sunt:

  • o senzație de apăsare și presiune în piept
  • dureri la nivelul membrelor și al corpului
  • indigestie
  • ticuri și neliniște în organism
  • dezechilibru motric
  • tensiune arterială și ritm cardiac ridicat
  • bufeuri

 

Diferența dintre depresie și tristețe

Am ajuns să numim depresie chiar și o stare proastă, cum ar fi astenia de iarnă sau de toamnă, tristețea cauzată de o relație  sau de singurătate. De cele mai multe ori, însă, acestea sunt doar schimbări de dispoziție care, mai devreme sau mai târziu, se stabilizează. Desigur, o stare de spirit proastă nu este plăcută, dar nu este ceva de care să ne temem. Este o parte naturală a psihicului unei persoane sănătoase.

Cu toate acestea, dacă simți că durează o perioadă neobișnuit de lungă și deja îți afectează calitatea vieții, atunci poate fi vorba de primele semne ale depresiei. În această etapă, discuția cu un terapeut poate aduce o ușurare binevenită și te poate ajuta să te descurci mai ușor într-o situație dificilă. De asmenea, vei afla dacă depresia  este clinică, adică dacă poate fi diagnosticată în mod concludent.

 

Cum îmi dau seama că sufăr de depresie?

Un diagnostic corect este întotdeauna realizat de un specialist cu ajutorul testelor psihologice. Cel mai adesea este vorba de un psiholog clinician, un psihiatru, dar și de un medic generalist. Pe baza testelor psihologice și a unui interviu, acesta stabilește apoi diagnosticul și discută cu pacientul despre tratamentul adecvat. Această procedură se aplică în principal în cazul formelor mai severe de depresie. În cazul formelor mai ușoare, un terapeut poate ajuta, de asemenea, în cadrul unei ședințe de consiliere.

De asemenea, poți completa un test online de depresie, rapid și de încredere, bazat pe examinarea PHQ-9.

Aceasta constă în 9 întrebări și este folosită de terapeuți în practica clinică pentru a depista simptomele depresiei.

Tratamentul pentru depresie – ce trebuie să fac dacă am depresie?

Tratamentul pentru depresie este un proces individual.

În funcție de cronicitatea depresiei, se utilizează psihoterapia, tratament medicamentos (de obicei antidepresive) sau o combinație a celor două. Dacă te confrunți cu primele semne de depresie, căută modalități de a te ajuta singur, cel puțin până când ai șansa de a consulta un profesionist. Îți recomandăm să încerci câteva tehnici foarte folositoare:

1. Crează-ți o  rutină zilnică și program de somn 

Stabilește o rutină  cu care va trenui să te obișnuiești, dar care va avea în cele din urmă un efect pozitiv psihicului tău. Crează-ți un stil de viață sănătos, evită alcoolul și cofeina dacă este posibil.

2. Discută cu prietenii

O conversație amicală te poate elibera de sentimentul deprimant al singurătății. Pe lângă sprijin, cealaltă persoană îți va oferi cu siguranță spațiul necesar pentru a-ți pune ordine în gândurile care pot părea insuportabile. Un terapeut online îți va oferi un serviciu similar și poate fi disponibil  într-un timp foarte scurt, în plus, vei intra în legătură cu un profesionist specializat în special în aceste afecțiuni.

3. Practică un sport, relaxarea sau masajul

Așa cum mintea influențează corpul, și corpul înfluențează mintea. Prin stimularea plăcută a simțurilor, vei elibera din tensiunea mentală care însoțește depresia. Poți găsi pe internet o serie de sesiuni de relaxare ghidată sau meditație, te poți răsfăța cu aromaterapie sau cu o activitate fizică care nu necesită un aport mare de energie.

Ce este depresia postpartum și care sunt cauzele ei?

Depresia postnatală poate fi resimțită chiar și de către femeile care s-au simțit echilibrate din punct de vedere mental și care nu au suferit modificări semnificative ale dispoziției pe perioada sarcinii. O cauză posibilă pare a fi modificarea nivelului hormonilor sexuali, în acest caz a grupului de estrogeni.
Estrogenul scade brusc după naștere, iar în perioada următoare alăptării, nivelurile sale continuă să fluctueze. Această interacțiune crește riscul de apariție a stărilor depresive din cauza proceselor biochimice.

Printre alți factori declanșatori se numără tulburările de bioritm și de somn în general. Femeile în această perioadă își pierd rutina de somn, iar întreaga lor rutină zilnică se schimbă pentru a răspunde nevoilor copilului.

Izolarea socială, care poate fi stresantă pentru multe femei, nu ajută. La nivelul depresiei psihologice, credințele limitative vor sprijini adesea acest lucru. Unul dintre acestea poate fi, de exemplu, convingerea că a cere ajutor este un semn de slăbiciune. O frază subtilă care răsună în subconștient poate duce o femeie în pragul epuizării mentale și fizice.

poporodní deprese

Cum se manifestă depresia postpartum?

Depresia postpartum se poate manifesta imediat după nașterea copilului, dar și după o  perioadă de șase săptămâni. Depresia poate apărea și la femeile însărcinate.

Simptomele depresiei postpartum includ:

  • Tristețe
  • Epuizare
  • Apatie
  • Frică sau anxietate
  • Iritabilitate
  • Pesimism
  • Stimă de sine scăzută
  • Sentimente de vinovăție
  • Sentimentul că nu poți avea grijă de copil
  • hipersensibilitate
  • Ura față de propriul corp

 

Ce este psihoza de lactație și care sunt simptomele sale?

Psihoza de lactație sau postpartum este o formă mai severă de depresie postpartum. Cel mai adesea apare imediat după naștere sau în primele două săptămâni, dar poate să apară și în primele două luni de la naștere.

Manifestările psihozei de lactație includ:

  • pierderea contactului cu realitatea
  • halucinații
  • neajutorare
  • iritabilitate sau agresivitate
  • anxietate incontrolabil
  • coșmaruri
  • insomnie
  • gânduri suicidare
  • tulburări de alimentație
  • tulburări de memorie

Pentru psihoza de lactație, tratamentul imediat este foarte important, deoarece mama își pierde adesea capacitatea de a avea grijă de copilul ei complet. Cu toate acestea, cu un tratament potrivit, de obicei cu medicamente sau chiar cu spitalizare, simptomele psihozei dispar  rapid.

 

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea afectivă bipolară este o afecțiune în care alternează stările euforice și cele de depresie profundă. În faza depresivă, o persoană poate fi predispusă la automutilare sau chiar la tentative de suicid.

Perioada de manie poate părea plăcută, dar cel care suferă de manie poate să nu fie complet stăpân pe acțiunile sale și apoi trebuie să se confrunte cu consecințele acestora.

Atunci când există suspiciunea aceastei tulburări, trebuie să se apeleze la un psihiatru care poate prescrie medicația adecvată. Tratamentul este combinat cu psihoterapia.

 

Cum să ajuți o persoană cu depresie?

Este posibil ca unele persoane cu tulburări depresive să nu-și dea seama că suferă de depresie – pot spune că este o stare de spirit proastă și să aștepte să treacă.

Alte persoane nu vor să își recunoască problemele sau se tem să ceară ajutor.

Dacă bănuiești că o persoană apropiată  suferă de depresie, abordează situația cu sensibilitate. Acest lucru se datorează faptului că o astfel de persoană are nevoie cel mai mult de sprijin și empatie. Dacă poți, ajut-o să urmeze o rutină zilnică și crează un spațiu sigur în care să nu-i fie teamă să vorbească despre sentimentele sale. Deschide și subiectul ajutorului specializat și încearcă să vorbești despre el într-un mod care să arate clar că nu îl judeci, ci mai degrabă că îl consideri util.

De asemenea, este o idee bună să ții cont de faptul că uneori comportamentul persoanei afectate de depresie poate fi diferit de cel cu care ești obișnuit. Nu te simți frustrat de faptul că faci tot posibilul să ajuți persoana iubită și aceasta nu pare să aprecieze acest lucru. S-ar putea ca el sau ea să se afle într-un stadiu al depresiei în care pur și simplu nu poate aprecia acest gest, iar acest lucru va dura ceva timp.

Povestea reală a unui client cu depresie și modul în care psihoterapia l-a ajutat

„În fiecare primăvară mă simt la fel, epuizată și parcă fără viață. Mult somn, liniște și singurătate ajută de obicei. Dar anul acesta, cumva, nu a fost suficient. Săptămânile treceau și mă simțeam mai degrabă mai rău decât mai bine. Treptat, am început să am probleme în a părăsi apartamentul sau să mă forțez să merg la muncă, mergeam la cumpărături doar atunci când era necesar, dar cel mai rău era să mă prefac în fața propriei mele familii că totul este bine. Într-o zi mi-am dat seama că nu mai puteam continua așa. Mulțumesc pentru oportunitatea de a face psihoterapie online, pentru că pentru mine ar fi fost mult mai greu să-mi revin, sunt sigură. În timpul terapiei, am reușit să descopăr un lucru important – că mi-am umplut viața cu o mulțime de responsabilități, dar acestea nu-mi mai aduceau bucurie sau sens. Am reevaluat multe lucruri în acest timp și, deși mai este încă mult de lucru, după mult timp, simt din nou energie și chef de viață.”

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare

Depresia este o tulburare care aparține unui grup cunoscut sub numele de tulburări de dispoziție. Dacă o stare de spirit proastă nu se ameliorează timp de două săptămâni, putem începe să ne gândim că poate fi vorba de o depresie ușoară.

Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri