Care este diferența dintre un psiholog, un psihiatru, un psihoterapeut și un coach?

Psiholog

Este un absolvent al unui masterat cu subiect unic în psihologie la o facultate de filosofie, psihologie, asisteță socială, sociologie, medicină, teologie, care se ocupă de psihologie în cadrul activității sale. Un psiholog se poate specializa în diverse domenii (de exemplu: psiholog de penitenciare, psiholog ăn psihologia muncii, psiholog școlar etc.), unde meseria sa diferă în funcție de specializare. Astfel, psihologul școlar se ocupă de diagnosticarea maturității școlare și așa mai departe.

 

Psihiatru

Este un medic, absolvent al Facultății de Medicină, care se ocupă de psihiatrie în mod profesionist, deci are un certificat de psihiatrie, pe care îl va obține după cel puțin 5 ani de practică psihiatrică și promovarea examenelor de atestare. În plan profesional, el se poate specializa apoi în diverse subdomenii ale psihiatriei, cum ar fi psihiatria infantilă, tratamentul dependențelor etc. Spre deosebire de un psiholog, un psihiatru poate prescrie medicamente.

 

Psihoterapeut

Acesta poate fi psiholog, psihiatru, asistent social etc., dar trebuie să fi urmat o formare psihoterapeutică (mai mulți ani de formare care să culmineze cu un examen), să fi urmat propria psihoterapie și să fi efectuat o supraveghere continuă a propriei practici.

 

Coach

Este o persoană care îi ajută pe oameni să își stabilească obiective și apoi să își atingă obiectivele. Problema cuvântului ”coach” este că nu există o regulă clară cu privire la cine se poate numi ”coach” și cine nu. Ca urmare, cuvântul ”coach” poate fi folosit de oricine. Diferența dintre psihoterapie și coaching este că scopul eforturilor psihoterapeutice este de a atenua sau elimina  problemele clientului, este o metodă de tratament, în timp ce scopul coaching-ului este de a ajuta la atingerea obiectivelor (de exemplu, pierderea în greutate, obținerea unui loc de muncă de vis etc.). Cu toate acestea, uneori ne lovim de limitele coaching-ului, deoarece obstacolele care ne împiedică să ne atingem obiectivele sunt ascunse adânc în noi. Atunci este mai bine să alegem o cale de psihoterapie care lucrează la un nivel mai profund decât coaching-ul.

Uneori, cea mai grea parte este să începi

Nu trebuie să faceți față singur