Cât de des ar trebui să merg la terapie și pentru cât timp?

Poate o dată pe săptămână sau o dată pe lună? Cât de des ar trebui să mergi la terapie pentru a obține rezultate reale? Și cât timp va dura să „rezolvi totul”?

În acest caz, nu putem face o recomandare generală. Fiecare dintre noi întâmpină provocări diferite și avem reacții diferite. Dar putem să te ajutăm să-ți faci o idee mai bună despre cum ar arăta o cronologie ipotetică a terapiei. Totul depinde de cum te simți în momentul respectiv.

Ce poți realiza într-o singură ședință de terapie

Dacă te întâlnești pentru prima dată cu un terapeut, acesta va fi interesat de ceea ce aduci cu tine – cum te simți și despre ce vrei să discuții. Este în regulă dacă nu poți explica clar; terapeutul te va ajuta. Uneori, terapeutul te poate întreba despre trecutul tău sau despre relațiile cu cei dragi. Asta depinde de metoda terapeutică și de context.

După prima ședință, poți simți deja ușurare. Poate fi eliberator să vorbești deschis despre dificultățile tale cu cineva din afara cercului tău social, care nu te condamnă sau judecă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că problema a fost rezolvată. O singură ședință de terapie te poate ajuta să vezi situația ta actuală într-o lumină nouă, să mai eliberezi din emoțiile neplăcute sau să te ghideze spre următorul pas. Dar totul depinde de tine și de cum te simți, poate fi mai dificil decât te-ai așteptat sau poate nu ești pregătit să faci schimbările pe cât de rapid ai fi vrut. 

prima ședință

Cât de des trebuie să merg la terapie?

Suntem cu toții diferiți în ceea ce privește sensibilitatea noastră la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și modul în care procesăm lucrurile în terapie. Timpul dintre ședințele de terapie este în mod obișnuit de 1-2 săptămâni. Se lasă o perioadă de timp între ședințe pentru a avea răgaz să procesezi calm ceea ce ai discutat cu terapeutul. Acest lucru se datorează faptului că terapia continuă să „funcționeze” timp de câteva ore sau chiar zile după ce s-a încheiat ședința propriu-zisă. Descoperi lucruri noi, ai revelații și poate că încă te gândești la anumite lucruri sau cauți răspunsuri la întrebări care au apărut ulterior. De asemenea, poți pune în practică ceea ce ai discutat cu terapeutul sau începi să faci schimbările pe care ai decis în cadrul ședinței că urmează să le faci

Cu toate acestea, dacă vii la terapie într-un moment dificil al vieții, când ești sub mult stres și simți lucrurile extrem de profund și intens, terapia poate fi și ea mai intensă. Dacă ești copleșit de emoții și nu știi la cine să apelezi, o discuție mai detaliată cu un terapeut te poate ajuta să îți găsești răspunsurile. Te poți întâlni o dată pe săptămână sau chiar mai des, în funcție de ce ai decis cu terapeutul tău.

În terapia preventivă, totuși, o singură ședință pe lună poate fi suficientă pentru a te ajuta să îți menții ordine în gânduri și a asimila evenimentele din ultimele câteva săptămâni. În prima sesiune, atât tu, cât și terapeutul tău, veți discuta despre acest aspect și veți decide asupra celei mai bune soluții.

 

Terapiile de lungă durată pentru bunăstarea psihologică pe termen lung

După cum am menționat anterior, sentimentul de eliberare după prima ședință nu înseamnă că afecțiunea sau dificultatea ta a fost rezolvată. Dar ești pe calea cea bună. Terapia pe termen lung va oferi cele mai benefice și durabile rezultate pentru bunăstarea psihologică. Există patru motive pentru aceasta.

1. Unele probleme necesită mai mult timp

Problemele ”minore” pot fi rezolvate în câteva ședințe, dar problemele mai grave necesită timp. Doar prin terapie de lungă durată poți să aprofundezi și să descoperi rădăcina problemei, pe care poate că nu o cunoșteai. Acest lucru este valabil nu numai pentru traume și cele mai teribile situații din viață, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau depresia. Ar putea fi orice lucru care are un impact negativ semnificativ asupra vieții tale.

Cu fiecare sesiune, vei explora noi perspective ale problemei, vei face conexiuni și vei lucra spre o soluție cu adevărat pe termen lung care să trateze cauza și nu doar simptomul.

terapie de lungă durată

2. O relație bazată pe încredere cu terapeutul tău este cheia succesului

Conform studiilor, relația noastră cu terapeutul reprezintă până la 50% din impactul pozitiv al tratamentului. Găsirea unui terapeut cu care să poți vorbi cu adevărat și a avea ședințe regulate este, prin urmare, esențial pentru succesul actului terapeutic. Încrederea ta în terapeut va crește cu fiecare sesiune, iar tu te vei simți mai calm, mai în siguranță și mai confortabil să-ți împărtășești chiar și cele mai profunde sentimente. Acesta este exact ceea ce este necesar pentru ca terapia să fie un succes.

Nu ai încă un terapeut sau îți este teamă că nu este „alesul”? Atunci, cu siguranță, te va ajuta acest articol Nu subestima relația cu terapeutul tău. Cum știi dacă ești pe drumul cel bun și cum găsești terapeutul potrivit?

 

3. Vei învăța tehnici pentru a face față situațiilor provocatoare. 

Să luăm în considerare următorul scenariu: te confrunți cu o relație dificilă cu un membru al familiei. Trebuie să stabilești limite sănătoase astfel încât evenimentele negative să nu te epuizeze mental și să poți să te îndepărtăzi de ele. Cu ajutorul terapeutului, examinezi întreaga problemă, o procesezi și înveți exact ce poți face data viitoare pentru a evita o astfel de situație în viitor.

Când apare o situație similară și încerci noua strategie, îi poți împărtăși terapeutului cum a decurs totul în sesiunea următoare. Vei învăța treptat cum să gestionezi aceste evenimente astfel încât să aibă cel mai mic impact asupra ta. De asemenea, poți învăța cum să te relaxezi și să faci față stresului cu ajutorul unor tehnici eficiente.

De asemenea, vei putea învăța să îți controlezi anxietatea socială sau frica paralizantă de a vorbi în public înainte de a susține un discurs în fața unei mulțumi.

psihoterapie

4. Terapia în mod regulat funcționează și ca prevenție

Poți merge la terapie chiar dacă nu ai o problemă urgentă sau dacă ai rezolvat-o deja. Aceasta te poate ajuta să-ți organizezi gândurile, să-ți reduci tensiunea resimțită zilnic sau să procesezi sentimente neplăcute. Pentru că dacă reprimăm sentimentele noastre pentru că avem credința că „nu este o problemă mare”, acestea vor crește în intensitate în cele din urmă și ne vor copleși treptat.

Terapia îți va oferi mai multă liniște, și chiar și dificultățile mai mari vor părea, în timp, foarte ușor de gestionat.

Vrei să încerci terapia online? Peste 30 de terapeuți profesioniști sunt disponibili la Hedepy. Îți putem recomanda primii trei cei mai potriviți terapeuți în funcție de un test de compatibilitate, iar tu vei putea alege profesionistul  potrivit pe baza informațiilor complete din profil. Dacă prima sesiune nu ți-a atins așteptările, îți vom returna banii.

Nu ești singur.

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză, într-adevăr, orice criză, are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la peste 30 de terapeuți, dintre care poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu un terapeut online, din confortul casei tale.

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri