Cum să-ți păstrezi calmul chiar și într-o situație dificilă

Este perfect normal să simțim emoții negative în situația care tocmai a apărut în Ucraina, chiar dacă nu suntem în pericol imediat. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm emoțiile să preia controlul și să nu ne permitem să simțim bucurie decât atunci când lumea va reveni la normal. Așadar, ce putem face pentru a ne păstra calmul, dacă este posibil?

Ce putem face în astfel de momente critice?

Terapeutul nostru Pavlína Rasochová și dr. terapeut Barbora Rodi au abordat acest subiect în cadrul unui webinar online. Potrivit acestora, deși nu putem influența situația actuală, putem influența modul în care ne simțim noi și cei dragi nouă. În primul rând, este important să realizăm că este normal să simțim frică, neputință, furie sau regret. Așadar, nu trebuie să ne fie teamă să ne acceptăm sentimentele și să vorbim despre ele cu cei dragi, probabil că toți se vor simți mai eliberați după ce comunică ceea ce simt. Ținerea unui jurnal poate fi, de asemenea, de ajutor, doar 10 – 15 minute pe zi dedicate acestei activități ne poate influența pozitiv starea.

Să continuăm să ne facem fericiți unul pe celălalt

De asemenea, este benefic să ne continuăm activitățile zilnice obișnuite și să ne bucurăm de ele cât mai mult posibil. Cu toții avem câte o activitate care ne face să pierdem noțiunea timpului, ne relaxează și ne face plăcere. Poate fi vorba de exerciții fizice sau de mișcare în general, dar poate fi și ascultarea playlistului nostru preferat, cititul, o baie fierbinte etc. Să ne răsfățăm cu aceste mici plăceri cât mai des posibil – putem continua să experimentăm fericirea, este în regulă! În plus, dacă vrem să îi susținem mental pe cei dragi, trebuie mai întâi să fim noi înșine calmi.

terapeuti

Să cultivăm recunoștința

Să ne uităm la ceea ce avem aici și acum și să realizăm pentru ce trebuie să fim recunoscători. Poate fi un loc de muncă bun, siguranța financiară și o casă confortabilă, precum și copiii noștri, animalele de companie sau prietenii. Acest „exercițiu” este, de asemenea, o bună bază pentru a fi conștienți de fericirea noastră (deși poate nu în toate domeniile) în viitor.

Dieta mediatică

De obicei, cu cât avem mai multe informații, cu atât ne simțim mai încrezători. În această situație, însă, mai multă informație tinde să ducă la mai multă anxietate. Prin urmare, este o idee bună să limităm mass-media și rețelele de socializare, să alegem o singură sursă de încredere și nici pe aceasta să nu o urmărim non-stop. Putem raționaliza știrile, de exemplu, stabilind o oră la care să le privim dimineața și seara. În cazul în care consumul direct al știrilor ni se pare prea deprimant, putem, de asemenea, să cerem unei persoane dragi să ne transmită cele mai importante trei lucruri care s-au întâmplat la sfârșitul zilei.

Imblânzește-ți mintea, gândul tău nu este egal cu tine.

Fără gânduri, nici vreo emoție, suntem în adevăratul sens ”Noi”- suntem mult mai mult. Putem folosi termenul de conștiință, de exemplu. Conștiința, în care curg adesea în mod involuntar diverse gânduri – uneori interesante, alteori bizare, unele pretinzând a fi un avertisment asupra unei amenințări reale. Știți gândurile compulsive și feroce care se strecoară în mintea noastră din nou și din nou? De obicei sunt cele care sunt legate de o emoție. Iar emoția care are cea mai mare putere asupra noastră este frica. Toate scenariile încep cu – ”Ce se întâmplă dacă”, ”Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc?” Dacă îmi pierd slujba? Dacă rămân singur?”

Întrebarea este, ce bun aduc aceste întrebări în viața noastră? Și cum să le găsim rezolvarea?

internetinė terapija

De asemenea, poți ajuta

Să îi ajutăm pe ceilalți ne poate aduce, de asemenea, ușurare. Fie că arborăm steagul ucrainean, fie că trimitem o donație unei organizații umanitare sau folosim o altă cale de sprijin. Dar haideți să fim întotdeauna sensibili și la propriile noastre nevoi; cu toții avem limitele noastre, iar sursele noastre de energie personală nu sunt inepuizabile. Pe de altă parte, nu este nevoie să aveți regrete dacă nu puteți ajuta din orice motiv sau nu știți cum.

Îngrijește-ți corpului

Bunăstarea noastră psihologică va fi îmbunătățită dacă avem grijă de corpul nostru. Un stil de viață bun, care include proteine și grăsimi de bună calitate, aport de vitamine și minerale, somn suficient, hidratare și exerciții fizice, vor face mult bine organismului. Ceea ce este recomandat să limităm este cofeina și alcoolul.

Cum să gestionezi stresul acut

Dacă ne simțim copleșiți și ne cuprinde panica, putem încerca un exercițiu simplu de respirație. Cum să îl facem?

Inspiră pe nas și expiră pe gură.Expirația trebuie să fie de aproximativ două ori mai lungă decât inspirația. Poți număra până la patru la inspirație și opt la expirație.Concentrează-te pe respirația în sine și pe fluxul ei. Observă cum fluxul de aer trece prin căile respiratorii.

Dacă orice altceva îți atrage atenția, încearcă să te întorci înapoi la respirație într-un mod relaxat.

Important este să ne concentrăm asupra experienței noastre în prezent, aici și acum. Dacă ne confruntăm cu anxietate, nu ne aflăm în momentul prezent. Mai ales în cazul manifestărilor fizice ale stresului, cum ar fi palpitațiile inimii, problemele de respirație sau tulburările digestive, ancorarea în spațiu – simțind cum picioarele ating podeaua sau sprijinindu-te în mod conștient de un perete sau de spătarul unui scaun – te poate ajuta.

 

Să ceri ajutor este un semn de curaj

Dacă în continuare nu te simți în cea mai bună formă, nu îți fie teamă să profiți de oferta de a rezerva o ședință pentru 30 de minute la unul dintre terapeuții noștri pentru o intervenție gratuită în situații de criză sau să îți rezervi o întâlnire normală cu unul dintre terapeuții noștri. Suntem aici pentru tine :).

 

hedepy-david-3-w

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri