Cum poate ajuta psihoterapia în cazul dependenței?

Psihoterapia este unul dintre cele mai importante și mai eficiente instrumente care pot fi folosite pentru a ajuta persoanele dependente de substanțe sau dependente de procese (jocuri de noroc, pariuri). Sunt eficiente atât psihoterapia care vizează schimbarea personalității și a relațiilor, susținând creșterea și maturizarea personalității (psihanaliza, psihoterapia psihodinamică și interpersonală, psihoterapia existențială și umanistă), cât și psihoterapia axată pe schimbarea comportamentului (simptomatic) – aceasta include terapia comportamentală și cognitiv-comportamentală, dar și terapiile sistemice, structurale și de comunicare, cunoscute mai ales din munca cu unitățile familiale.

Ce este dependența și cum apare ea?

Esența dependenței este pierderea controlului asupra utilizării unei substanțe sau a unui comportament. Aceasta are loc la nivel fiziologic, la nivelul gândirii și, ulterior, și în comportament. Este însoțită de o dorință incontrolabilă, de o stare de sevraj, de o incapacitate de a se opri și de a pune capăt comportamentului adictiv. Cauzele dependenței sunt foarte complexe. Cel mai adesea este o combinație complexă de factori fiziologici (înnăscuți sau dobândiți), psihologici și socioculturali.

 

De ce devine toată lumea dependentă?

Sindromul de dependență poate fi prezent pentru o anumită substanță (de exemplu, alcoolul), o clasă de substanțe (de exemplu, opioidele) sau o gamă mai largă de substanțe diferite. Acestea sunt cel mai adesea dependențe de alcool, tutun, droguri ilegale (marijuana, metamfetamină, heroină…) și medicamente (sedative, hipnotice, analgezice opioide). Dependența de jocurile de noroc este considerată mai degrabă o tulburare de dependență și tulburare impulsivă, însă practica de tratare a acestor tulburări este de a le tratata împreună sau într-un mod foarte asemănător ca o dependență cu obiect specific. Cercetările neurobiologice dovedesc din ce în ce mai mult că atât substanțele psihoactive, cât și jocurile de noroc stimulează în mod similar sistemele neurobiologice și sistemul de recompensă al dopaminei, căruia i se atribuie un rol principal în dezvoltarea și menținerea dependenței.

De unde știu că sunt dependent? Care sunt simptomele dependenței?

Principalele caracteristici ale dependenței includ pofta, o dorință irezistibilă care ne obligă să folosim substanța sau să desfășurăm activități care ne aduc o stare plăcută. În plus, este o stare de sevraj care provoacă momente neplăcute atunci când substanța nu ne este disponibilă. Există dificultăți de autocontrol, atunci când nu putem controla cantitatea de substanță utilizată sau începutul și sfârșitul consumului sau al jocului. Toleranța crește, trebuie să folosim din ce în ce mai multe substanțe pentru a atinge starea dorită. Neglijăm treptat obligațiile, plăcerile sau alte interese în favoarea substanței sau jocului utilizat. În cele din urmă, constatăm că folosim substanța sau ne jucăm chiar dacă există dovezi clare de nocivitate pe care fie le conștientizăm noi înșine, fie sunt mediate de mediul înconjurător.

hedepy-petr-3-w

Cum să scăpăm de dependență?

Dacă o persoană este interesată să scape de dependență, motivația este esențială. Ea trebuie să conștientizeze ce îi aduce negativ dependența și, în același timp, ce beneficii îi va aduce dacă începe abstinența. Dacă dorim să scăpăm de dependență, schimbarea este esențială. Schimbarea nu constă doar în faptul că nu mai folosim o anumită subtanță sau nu ne mai jucăm. Abstinența este o condiție necesară, dar singură nu este suficientă și nu garantează satisfacția vieții. Este important să facem schimbări și în alte domenii ale vieții. În acest sens, uneori este necesar să căutăm profesioniști care ne pot ajuta în acest sens, fie că este vorba de un medic-psihiatru, un un medic specializat pe adicții, un psihoterapeut, un asistent social și alții.

 

Cum ajută psihoterapia în cazul dependenței?

Psihoterapia este o activitate profesională și calificată, al cărei conținut este tratamentul sau influențarea stării psihice și asistența în realizarea schimbării necesare pentru favorizarea sănătății psihice. Obiectivele psihoterapiei corespund unui obiectiv specific, care poate fi definit în termeni de dependență, cum ar fi recuperarea completă, ameliorarea simptomelor sau reducerea incidenței acestora, ajustarea comportamentală și îmbunătățirea adaptării psihosociale, susținerea creșterii și maturizării și, în sens mai larg, beneficiul de a face față, de a depăși și de a rezolva problemele și crizele de viață.

Povestea reală a unui client și modul în care terapia l-a ajutat:

„În afară de o copilărie complet catastrofală, eu și fratele meu suntem legați prin afaceri. El a fost cel care m-a adus la psihoterapia online. A spus că l-a ajutat. Din toate punctele de vedere, însă, eu am fost cel care fusese marcat de trecut mult mai mult. Pentru a scăpa de tot, m-am mutat în cealaltă parte a lumii, rareori adormeam treaz și practic niciodată singur, sexul era obsesia mea. Știam și eu că era insuportabil, dar era imposibil să mă opresc. Pentru o lungă perioadă de timp, terapia a devenit singurul punct forte în haosul pe care îl numeam viață. Ce îi datorez terapeutului meu? Că este alături de mine în timp ce mă confrunt cu trecutul meu. Nu mai vreau să fug, ci să trăiesc în sfârșit.”

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri