Noul An și terapia. Poți începe chiar și acum

Anul Nou simbolizează noi începuturi. Acesta este motivul pentru care mulți oameni îl văd ca pe o oportunitate de a face schimbări care le vor îmbunătăți viața. Nu trebuie să fie vorba doar de activități care țin de sănătatea fizică, ci și de bunăstarea psihologică. Poți obține aceste îmbunătățiri prin terapie.

Până de curând, oamenii aveau tendința de a păstra un secret din faptul că mergeau la terapie. Dar vremurile se schimbă și acum se vorbește mult mai deschis despre sănătatea mintală și echilibrul emoțional. Și doar pentru că cineva cere ajutorul unui terapeut, nu înseamnă că este nebun sau că suferă de o boală psihică gravă. Poate că vrea doar să-și pună ordine în gânduri și să-și discute sentimentele cu o persoană imparțială care nu-l va judeca în niciun fel.

 

Terapia poate fi foarte utilă pentru a face față unor probleme precum anxietatea, depresia, Burnout sau dificultăți în relații. Funcționează la fel de bine și ca parte a dezvoltării personale, atunci când dorești să devii o variantă mai bună a ta, dar nu ești sigur de unde să începi. Un terapeut poate deveni sprijinul tău în timpul schimbărilor majore din viața ta, dar, în egală măsură, te poate ghida în problemele cotidiene și aparent banale cu care te confrunți.

Nu îți fie teamă să faci primul pas

Dacă ai decis să mergi la terapie, indiferent de motiv, poți continua căutând informații despre diferitele abordări terapeutice. Fiecare dintre ele abordează clientul într-un mod ușor diferit, astfel încât îți puteți face o idee generală despre direcția care va funcționa cel mai bine pentru tine și cu care rezonezi cel mai mult.

Cu toate acestea, poți lua o decizie și într-un alt mod,  poți începe prin alegerea unui terapeut. În primul rând, încearcă să îți întrebi familia și prietenii care merg la terapie ce apreciază ei la terapeutului lor sau cum l-au ales. Acest lucru îți va oferi o recomandare personală care îți va ușura decizia. Apoi, caută și pe internet, unde vei găsi multe referințe și informații cu privire la experiența profesională a terapeuțilori. 

Te poți aștepta și ca alegerea terapeutului să nu fie un succes prima. Acest lucru se datorează faptului că vei împărtăși informații foarte sensibile și sentimente intime cu o persoană, așa că este esențial ca aceasta să îți fie compatibil nu numai ca profesionist, ci și ca persoană. Dacă nu funcționează din prima încercare, nu renunța și continuă să cauți.

první krok schody

Terapia online este la fel de eficientă ca și cea față în față

Datorită tehnologie, nu mai trebuie să te întâlnești fizic cu terapeutul, ci poți face ședințele de terapie online. Acestea funcționează la fel ca și întâlnirile tradiționale, doar că nu este nevoie să te deplasezi sau să aștepți mult timp pentru a programare. Pur și simplu alegi un terapeut care îți place pe baza profilului său și apoi faci o programare online. Toate discuțiile dintre tine și terapeut rămân complet confidențiale datorită securității sporite ale platformei online. 

La prima ședință, terapeutul se va prezenta pe scurt și te va întreba motivul pentru care ai ales să vii la terapie, ce te deranjează în prezent sau ce așteptări ai de la el. Depinde de tine cât de multe informații îi dai la început, important este să te simți în siguranță. Așteaptă-te să vorbești mai mult decât terapeutul, este perfect în regulă.

Uneori, subiectul pe care vă concentrați împreună este evident de la bun început și începe să se dezvolte în timpul primei întâlniri, alteori clientul vine cu o problemă destul de complexă pe care nu o poate numi cu exactitate, iar terapeutul va încerca mai degrabă să exploreze cauza. În funcție de direcția terapeutică, terapeuții pot întreba despre istoricul dificultăților, trecutul familial și alte detalii care pot fi relevante. 

Pentru că în timpul terapiei ”sapi” adânc în interiorul tău, este posibil ca ședințele să ți se pară uneori provocatoare din punct de vedere emoțional. Cu toate acestea, un terapeut cu experiență știe ce face și știe care este limita dincolo de care nu trebuie să lase clientul să treacă. Prin urmare, încearcă să vezi terapeutul ca pe un ghid, nu ca pe cineva care se bucură să îți pună întrebări incomode. Doar așa poți descoperi rădăcina problemelor și te poți simți mai bine.

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri