Nu subestima relația cu terapeutul tău. Cum știi dacă ești pe drumul cel bun și cum găsești terapeutul potrivit?

În fiecare zi discutăm despre relațiile noastre de dragoste sau de familie, dar cum rămâne cu relația cu un terapeut? Dacă ești în terapie, cu siguranță merită să îi acorzi atenție. Pentru că el sau ea are un impact uriaș asupra succesului călătoriei tale spre bunăstarea psihologică. Cum să îți seama dacă terapeutul tău este cel potrivit și ce să faci dacă nu funcționează din prima?

Alegerea terapeutului potrivit este jumătate de război câștigat

Înainte de a face pasul cel mare și de a ne face o programare pentru prima noastră ședință de terapie, ne întrebăm, în mod firesc, dacă ne va ajuta cu ceva. Cu toate acestea, relația noastră cu terapeutul joacă un rol esențial în ceea ce privește eficiența terapiei și rezultatele obținute. Acum, nu este vorba atât de mult despre cât de bun este terapeutul în meseria sa, ci dacă vă potriviți sau nu. Pur și simplu ca persoane, dar și în ceea ce privește modul în care el sau ea lucrează.

Încă din 1913, Sigmund Freud vorbea despre relația dintre terapeut și client ca fiind crucială pentru succesul tratamentului. Iar de atunci, mai multe studii au confirmat acest lucru. Până la 50% din efectele benefice ale psihoterapiei se datorează relației noastre cu terapeutul.

psihoterapie individuală, tipuri de terapie

Cum știi dacă terapeutul tău este „alesul”?

În mod natural, urmează-ți instinctul. De asemenea, acestea sunt câțiva indicatori că relația terapeutică este funcțională:

  • Ești capabil să te relaxezi și să vorbești despre subiecte dificile în terapie.
  • Ai cea mai mare încredere în terapeutul tău.
  • Simți respect pentru terapeut și pentru munca sa.
  • El sau ea te poate motiva.
  • Simți un interes autentic din partea lui/ei.
  • Ai convenit de comun acord asupra obiectivelor terapiei și lucrați împreună pentru a le atinge.

 

Ce faci dacă nu merge bine?

Acest lucru se poate întâmpla. Terapeuții sunt tot oameni și este imposibil să stai de vorbă cu toată lumea tot timpul. Dacă simți că nu ți se potrivește, nu-ți fie teamă să schimbi terapeutul. Nu vei fi nici primul și nici ultimul și orice profesionist va înțelege.

Cel mai important lucru este să te simți confortabil în terapie. Trebuie să fie un mediu confidențial și sigur pentru tine, în care să nu-ți fie teamă să vorbești despre cele mai profunde sentimente și experiențe de viață. Doar așa te poate ajuta cu adevărat.

Cum aleg un terapeut pentru ca terapia să funcționeze?

Ai de gând să cauți un terapeut, dar nu știi cum să îl alegi? Iată patru criterii asupra cărora să te concentrezi: 

Afinitate personală

Aceasta reprezintă linia de start a unei relații de calitate. Dar de unde știi dacă îți va plăcea un terapeut dacă nu ai avut încă ocazia să îl cunoști? Este greu de spus dintr-o fotografie. De aceea, la Hedepy înregistrăm un mesaj video cu fiecare terapeut, în care acesta se prezintă și își descrie activitatea.

relația cu terapeutul

Certificări și recenzii

Asigură-te, de asemenea, că terapeutul are pregătirea și experiența necesare. Uneori vei întâlni pe internet experți autoproclamați care, din păcate, nu o au și, prin urmare, nu pot lucra în mod corespunzător. La Hedepy, am verificat deja toți terapeuții și poți găsi toate informațiile privind educația și formarea profesională pe profilurile lor.

Rceneziile clienților sunt, de asemenea, un bun punct de referință. Vei vedea ce evidențiază aceștia în munca unui terapeut și dacă rezonează cu tine. De asemenea, îi poți întreba pe cei dragi dacă au vreo experiență cu terapia. S-ar putea să îți poată recomanda pe cineva cu care ei înșiși au avut experiență plăcută.

Specializările terapeutului

Fiecare psihoterapeut este specializat în anumite subiecte sau, cel puțin, are subiecte care îi sunt aproape de inimă. El sau ea poate avea, de asemenea, o formare specializată suplimentară pe acestea. Unii se concentrează pe depresie și anxietate, alții pe stimă de sine și conceptul de sine, pe traume sau pe dependențe, de exemplu.

Pe lângă psihoterapia individuală, poți participa la o terapie de cuplu cu partenerul  sau poți rezerva o terapie pentru adolescenți, dacă ai copii. Alternativ, este de asemenea posibil să mergeți la terapie de familie. 

tipuri de terapie

Modul în care lucrează

Există diferite tipuri de terapii, care determină metodele cu care lucrează terapeutul. Iată care sunt cele mai frecvente patru:

  • Terapia existențială – se ocupă de subiecte precum sensul vieții, libertatea, responsabilitatea, îmbătrânirea, moartea sau singurătatea. Te va ajută să depășești frustrările și temerile.
  • Terapia Gestalt – se concentrează pe responsabilitatea personală și pe trăirea în momentul prezent. Terapeutul te va ajuta să îți înțelegeți propriile sentimente, emoții și nevoi. Vei ajunge să te cunoști mai bine și vei învăța să îți respecți nevoile.
  • Psihanaliza  – se concentrează pe lucrul cu inconștientul și cu trecutul care îți afectează viața prezentă. Funcționează foarte bine pentru a face față traumelor, însă, uneori, s-ar putea să nu știi că problemele tale își au rădăcina în trecut.
  • Terapia cognitiv-comportamentală – utilizată în principal pentru fobii, anxietate sau depresie. Aceasta lucrează cu mintea, astfel încât să ne putem schimba în mod conștient comportamentul ca răspuns la stimuli.

Dacă nu ești sigur ce metodă ar funcționa pentru tine, nu vă face griji. Fiecare terapeut este de obicei competent în mai multe dintre ele și se va adapta nevoilor tale. Lasă-te ghidat în principal de subiectul pe care vrei să-l abordezi.

 

S-ar putea să existe compatibilitate din prima ședință sau nu

Uneori știi că te afli în locul potrivit după prima întâlnire, alteori ești blocat. Este normal să te obișnuiești cu un terapeut și să construiești o relație de încredere. La urma urmei, îi încredințezi terapeutului tău cele mai personale sentimente și evenimente din viața ta. Dacă nu te simți de-a dreptul inconfortabil după prima ședință și ai reținut ceva din ea, merită să-i mai acorzi cel puțin încă o șansă. Dar dacă după trei ședințe tot nu te simți confortabil, este mai bine să cauți un nou terapeut.

La Hedepy, încercăm să îți facem căutarea unui terapeut cât mai ușoară posibil. De aceea, am creat un chestionar de cinci minute pentru a-ți recomanda cei mai potriviți trei terapeuți pentru tine. Fiecare dintre ei are apoi un profil detaliat, cu un video în care îi poți cunoaște mai bine.

La noi vei găsi peste 30 de terapeuți verificați. Cu siguranță îl poți găsi și pe cel potrivit ție. După ce ai făcut alegerea terapeutului, poți rezerva cu ușurință folosind calendarul. Te poți înscrie la prima ta ședință de terapie online în doar câteva minute.

Și ce se întâmplă dacă nu merge și nu ești mulțumit de prima ședință? Îți vom rambursa banii.

Nu ești singur.

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză, într-adevăr, orice criză, are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la peste 30 de terapeuți, dintre care poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu un terapeut online, din confortul casei tale.

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri