Cum vă poate ajuta psihoterapia în cazul epuizării profesionale?

Sindromul Burnout, ca și alte boli, nu vine neinvitat. El este dobândit de persoanele care sunt hotărâte să își folosească toată energia pentru binele celorlalți, idealiști care au pretenții mari și așteptări la fel de mari. Chiar și de persoanele care vor doar să facă o treabă bună, dar nu au învățat încă să ceară ajutor. Burnoutul este sinonim cu pierderea echilibrubului din viața noastră din cauza concetrării puternice a întregii energii doar într-o direcție. Dacă vorbim și despre tine, lasă pentru o clipă îndatoririle deoparte și devino o prioritate pentru tine.

Ce este sindromul de epuizare profesională?

Sindromul de epuizare profesională este o afecțiune care se instalează insidios prin apariția sa treptată, asemănătoare stresului cronic. Se resimte ca o senzație neplăcută de epuizare, care poate deveni gradual chiar și  fizică. De obicei, are loc în mai multe etape. De la sentimentul că trebuie să fac tot ce pot pentru a termina treaba la timp și bine, trecând prin stări de anxietate când îmi dau seama că așteptările mele nu sunt realiste și că munca depusă nu este nici măcar recompensată corespunzător, până la stări de iritabilitate, sentimente de dezamăgire și pierderea sensului tuturor lucrurilor.

 

De unde știu că sufăr de sindromul burnout?

Primele simptome pot fi discrete – oboseală, dificultăți ocazionale în a adormi și, din când în când, veți vrea să absentați de la muncă. Dacă ești conectat cu tine însuți, este posibil să schimbi deja ceva în viața ta chiar acum. Pentru că următoarea fază a epuizării este însoțită de schimbări de dispoziție, scăderea performanței și a concentrării, depresie și anxietate și, în al doilea rând, probleme în relații și scăderea încrederii în sine.

 

Există, de asemenea, teste pentru burnout. Vă puteți testa folosind chestionar pe care le puteți completa singuri, care sunt disponibile pe internet. Evaluarea lor este simplă, dar rezultatul este doar orientativ. Un diagnostic psihologic profesionist necesită un interviu, o anamneză și alte teste mai complexe.

Pot să mă epuizez și eu? Cine este cel mai expus riscului de burnout?

Sindromul burnout este cel mai adesea asociat cu profesiile de ajutor (medici și profesioniști din domeniul sănătății), profesiile cu un nivel ridicat de stres și responsabilitate (manageri) sau cele care includ mult lucru cu oamenii (profesori) sunt, de asemenea, la risc. În realitate, însă, se pare că impactul sindromului burnout este mult mai larg. De exemplu, femeile aflate în concediu parental sau persoanele care pur și simplu au așteptări prea mari de la ele însele. Și tocmai așteptările neîmplinite sunt cele care duc la pierderea iluziilor, la pierderea motivației și, pe termen lung, contribuie la dezvoltarea sindromului.

hedepy-jana-2-w

Cum pot preveni epuizarea?

O prevenire eficientă constă în a vă concentra asupra relației cu munca (studiu, viață, relații). Conștientizați-vă așteptările și stabiliți-le într-un mod realist. Acest lucru va reduce, de asemenea, riscul de a investi prea multă energie în muncă și de a lucra peste posibilitățile noastre. Totodată, va ajuta la urmărirea propriilor interese, inclusiv a vieții sociale. Acest lucru conferă vieții noastre o altă dimensiune și evităm epuizarea care apare adesea atunci când ne concentrăm asupra unui singur lucru pentru o perioadă lungă de timp. Chiar și în această fază de prevenire, o ședință cu un psihoterapeut sau un coach este o alegere bună. Nu este vorba de un tratament clasic, ci de o așa-numită autodepășire.

 

Ce să fac dacă sufăr de sindromul burnout?

Dacă vă confruntați deja cu consecințele epuizării, nu vă confruntați singur. Posibilitățile de consiliere psihologică și de psihoterapie sunt acum la îndemâna oricui. Acestea vă vor ajuta să ieșiți din cercul vicios al autodepășirii și al epuizării care a luat naștere din ele.

 

Cum mă poate ajuta psihoterapia în fața burnout-ului?

Psihoterapia este spațiul potrivit pentru dumneavoastră. Tendința noastră de a oferi spațiul nostru altora contribuie adesea la sindromul burnout. Acesta este și motivul pentru care profesiile de ajutor sunt atât de vulnerabile în acest sens. Dați tot ce aveți mai bun și poate chiar sperați că cineva o va aprecia. Sau poate mereu trăiți cu impresia că nimeni nu va face, gândi la o decizie la fel de bine ca dumneavoastră. Psihoterapia poate aborda tiparele de gândire subconștiente, astfel încât să putem evalua singuri dacă este oportun să le păstrăm sau să stabilim o nouă ordine.

Povestea reală a unui client și cum l-a ajutat terapia:

„Nu-mi mai plăcea munca mea, eram iritat și epuizat, nu mai voiam să merg acolo. Familia mea ducea greul și ei au fost cei care mi-au aranjat o ședință de terapie. Am descoperit că mă confruntam cu sindromul burnout. Mulțumită terapeutului, mi-am dat seama ce era cel mai epuizant la actualul meu loc de muncă și am găsit suficient curaj pentru a-i cere superiorului meu o schimbare. Am trecut de la munca în camera de urgență la departamentul de îngrijiri prelungite, unde este mai multă liniște și mă simt în continuare utilă. Sentimentele de epuizare și iritabilitate au dispărut. Am un nou apetit pentru muncă și hobby-uri în timpul liber. Dacă aș fi știut cât de puțin este suficient pentru a-mi îmbunătăți viața, aș fi făcut-o de mult timp. „

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri