Majoritatea persoanelor au o mulțime de întrebări înainte de prima lor ședință de terapie. Este nevoie de curaj pentru a te destăinui unui străin despre dificultățile tale personale. Dar cea mai grea parte este să faci primul pas. De aceea, am pregătit aici cât mai multe informații despre prima ședință de terapie care te-ar putea interesa, pentru a face această decizie cât mai ușoară pentru tine.

Este normal să ai emoții și îndoieli

Sunt problemele mele suficient de serioase pentru terapie? Cum să le explic cuiva? Nici măcar eu nu le pot înțelege. Și chiar vreau să vorbesc cu cineva despre ele? Dacă mă judecă? Sau îmi spune că sunt nebun/ă?

Ai avut vreodată aceste gânduri? Nu ești singur/ă. Este perfect normal să te simți emoționat/ă, speriat/ă și anxios/ă, sau să simți că nu poți descrie cu exactitate problema cu care te confrunți. Terapeuții noștri sunt aici pentru a te ajuta. Ei și-au ales meseria pentru a oferi sprijin oamenilor ca tine și nu te vor judeca niciodată, așadar poți discuta deschis cu ei.

Ce se întâmplă în cadrul primei sesiuni?

Terapeutul te va întreba mai întâi ce te deranjează și care este motivul pentru care ai decis să încerci terapia. Dar nu îți face griji, nu vei fi supus/ă unui interogatoriu. Depinde de tine cât de multe povestești în acest moment. Important este să te simți în siguranță.

De asemenea, este perfect în regulă dacă nu știi care este răspunsul exact la aceste întrebări. Acesta este motivul pentru care mergem la terapie - pentru a obține mai multă claritate despre sentimentele și gândurile noastre și pentru a găsi o modalitate de a ne îmbunătăți. Terapeutul te va ghida treptat către acele răspunsuri pe care le cauți. Unii dintre cei mai importanți factori pentru succesul terapiei sunt sinceritatea și dorința de a lucra asupra ta.

Uneori, subiectul este clar de la început și veți începe să îl aprofundați la prima ședință. Alteori, vă veți orienta și îl veți descoperi împreună, iar cursul ulterior al terapiei va depinde de ceea ce veți identifica. Vei conveni cu terapeutul cât de des ar fi bine să vă întâlniți online pentru a-ți rezolva problemele și pentru a-ți atinge obiectivul stabilit.

Cum să te pregătești pentru prima ședință de terapie

Pentru a beneficia la maximum de terapie, poate fi o idee bună să aloci niște timp înainte și după ședința propriu-zisă. Iată sfaturile noastre:

  • Alege un loc liniștit și confortabil în care să te simți în siguranță și să ai o conexiune stabilă la internet. Pregătește-ți ceva de băut și poate câteva șervețele.
  • Ia-ți timp (o jumătate de oră) înainte de ședință și notează-ți principalele motive pentru care începi terapia. Gândește-te la subiectele pe care vrei să le discuți.
  • Stabilește așteptări realiste. Unele persoane simt o mare ușurare după prima ședință, dar pentru probleme mai complicate și mai profunde, călătoria este adesea mai lungă.
  • Alocă-ți timp pentru tine și după ședință. Cu siguranță îți vor trece multe gânduri prin cap și unele conștientizări vor persista și după terapie.

Cât durează o ședință de terapie?

O ședință de terapie individuală durează 50 de minute. Astfel, terapeutul nu va fi nevoit să te întrerupă din cauza următorului client atunci când discutați ceva important. În același timp, terapeuții au nevoie și ei de o pauză între ședințe.

Terapia de cuplu durează puțin mai mult - 90 de minute, astfel încât tu și partenerul/a tău să aveți suficient spațiu pentru a spune tot ce aveți pe suflet.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple Pay
salsol