Cele 5 limbaje ale iubirii

Cele 5 limbaje ale iubirii


Distribuie articolul

Iubirea este hrană pentru sufletul nostru, de când ne naștem primim și oferim iubire, mai întâi părinților și familiei, prietenilor, iar, mai apoi, partenerilor.Dar ți-ai luat timp să te gândești cum oferi și cum preferi să primești această iubire? Care este forma ei?

Există 5 limbaje ale iubirii:

-cadourile: persoanele care preferă acest limbaj se simt cel mai iubite atunci când partenerii le oferă atenție sub formă de cadouri. O floare, felicitare, un cadou handmade sau poate ceva mai substanțial. Important este să transmită ”m-am gândit la tine”.

serviciile: în această categorie regăsim persoanele cărora le place atunci când partenerii fac activități pentru ei. Le fac ordine în dulap, mâncare, curățenie în casă, aranjează masa pentru cină, orice activitate făcută cu optimism și căldură pentru a-i face mediul ambiant mai plăcut. Toate presupun un consum energetic, organizare și eficientizare, aspecte pe care partenerul le consideră o formă a iubirii.

declarațiile: fie ele încurajări, laudă, declarații rostite pe un ton blând, politicos, complimentele. Toate vor unge inima unei persoane care are acest limbaj al iubirii. Pentru ei, declarațiile cântăresc mai mult decât orice altceva. Se traduc prin empatie, apreciere, respect, validare, atuuri pe care este nevoie să le dezvolți dacă partenerul tău preferă declarațiile ca limbaj principal pentru iubire.

timpul petrecut împreună: reprezintă timpul dedicat doar partenerului, fără distrageri. Fie că este o seară pe canapea, o ieșire la un concert sau o plimbare în parc. Orice activitate comună ce aduce bucurie și este făcută cu entuziasm și prezență emoțională.

contactul fizic: constă în îmbrățișări, atingeri, săruturi, contact sexual sau orice alt comportament prin care vă atingeți. Fără acestea prezente constant în relație, partenerul se va simți neglijat, abandonat și neiubit. Așa că fă-ți timp să explorezi partea tactilă a relației.

Cadoul perfect în funcție de limbajele iubirii

Atâtea moduri și feluri în care ne comunicăm iubirea, iar uneori, partenerii sunt imuni la dragostea pe care o oferim, din simplul fapt că ei nu cunosc limbajul iubirii noastre. Este important să oferim iubirea pe care partenerul nostru o așteaptă și, cel mai important, cum o așteaptă.

Prin urmare, îți propunem câteva idei de cadouri pe care le poți face în funcție de limbajele iubirii ale partenerului.

Dacă partenerul tău preferă declarațiile, îl poți surprinde cu o scrisoare de dragoste, un filmuleț cu momente importante din relația voastră, o listă cu tot ceea ce iubești la el sau ea, poate chiar o felicitare în care să îi amintești cât de important și valoros este în relație. Poți fi creativ și poți organiza o ”vânătoare de comori” în propria casă, iar fiecare comoară poate fi un bilet prin care să-ți exprimi recunoștința, validarea, aprecierea sau respectul.

Atunci când partenerul are ca limbaj al iubirii serviciile, îl poți surpinde făcând ordine în casă sau în lucrurile sale, organizând o cină romantică, o baie cu uleiuri aromatice, poate chiar curățenie în mașină  sau orice altă activitate care l-ar scuti de o obligație casnică. Niște lumânări și un playlist cu melodiile preferate ale partenerului nu vor strica, cu siguranță, atmosfera romantică.

Timpul petrecut împreună poate lua multe forme, de la un bilet la teatru, concerte, excursie spontană sau pur și simplu o seară romantică pe balcon în care să fiți doar voi, fără telefoane, televizor sau laptop. Simpla prezență și interes arătat față de partenerul tău este suficient. Desigur, cerul este limita, prin urmare și o plimbare cu balonul cu aer cald poate fi o opțiune. Important este ca acea activitate să îi  placă partenerului, iar tu să îi oferi atenția și prezența ta, neîntreruptă.

Orice simbol al iubirii este un cadou, prin urmare, bugetul tău poate fi unul modest, și totuși, să oferi partenerului o surpriză de neuitat. Clasicele cutie cu bomboane și un buchet cu flori, un album foto cu amintiri plăcute din relația voastră, o pereche de pantofi pe care și-o dorea, un parfum sau poate felicitare făcută de tine. Esențial este să fie făcut cu dragoste și entuziasm.

Când pentru partenerul tău contactul fizic este principalul limbaj al iubirii, poate fi suficient o plimbare romantică în parc ținându-vă de mână. Dar nu te limita la asta, o seară romantică cu lumânări și petale de trandafiri poate fi pe placul partenerului, un masaj oferit din confortul propriei locuințe. Sau, pentru cei creativi, locații care oferă experiență tactile, o cină fără lumină, de exemplu. Cel mai important este ca partenerul, să fie la propriu, pânză creației tale.

Cum îți identifici principalul limbaj al iubirii?

Dacă vrei să afli care este limbajul tău de iubire sau al partenerului, cel mai des, acesta este oglindit în familia de bază. Prin urmare, s-ar putea ca tu și mama ta să împărtășiți același limbaj, la fel și partenerul cu tatăl său. Însă, iubirea este dinamică, așa că încearcă să identifici în relație care au fost momentele în care celălalt s-a simțit cel mai iubit. Cum i-ai comunicat asta? Sau puteți parcurge acest articol împreună, cu siguranța vor fi activități care vă vor atrage mai mult decât altele și un limbaj cu care simțiți că rezonați cel mai puternic. Nu te îngrijora dacă nu poți alege doar unul, oamenii au un limbaj al iubirii principal și 2 secundare, prin urmare, este normal să apreciezi iubirea în mai multe forme.


Cel mai important este să comunici asta partenerului, să îți  exprimi iubirea cum are celălalt nevoie și să o primești cum ai tu nevoie. Astfel, rezervorul iubirii voastre va fi mereu plin.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna