7 semne că ești într-o prietenie toxică și cum să îi pui capăt

7 semne că ești într-o prietenie toxică și cum să îi pui capăt


Distribuie articolul

Nu este întotdeauna ușor să recunoaștem o prietenie toxică. De multe ori, totul începe frumos și ne înțelegem de minune, poate chiar am crescut împreună cu persoana respectivă. Dar odată cu trecerea timpului, lucrurile merg în direcția greșită și nu ne mai simțim la fel de bine în compania sa.

Prieteniile toxice au efect negativ asupra psihicului nostru. Ne pot afecta încrederea în sine, ne fac să ne simțim lipsiți de energie și ne manipulează pentru a face lucruri pe care nu ni le dorim cu adevărat. Uneori efectele sunt atât de subtile încât nu ne dăm seama de cauza lor reală.

Așadar, cum ne putem da seama dacă un prieten este toxic, dacă prietenia sa este falsă și cel mai important, cum putem să punem capăt relației într-un mod pașnic atunci când este clar că nu mai poate continua?

7 semne ale unei prietenii toxice

Haide să aflăm dacă prietenia ta este cu adevărat toxică. Îți regăsești prietenul sau prietena în următoarele situații?

1. Nu îți respectă opiniile sau limitele

Consideră că doar opiniile sale sunt corecte. Încearcă să te convingă și pe tine că lucrurile stau așa cum crede el sau ea și va căuta să demonstreze că părerea ta este greșită, sau nu te va lăsa să îți duci ideile până la capăt. Îți dă sfaturi despre viață care nu sunt relevante pentru tine și pune sub semnul întrebării tot ce faci, dacă nu se potrivește cu propriile păreri.

ženy se hádají

2. Te critică des

Într-o prietenie sănătoasă, nu ne criticăm între noi ci încercăm să ne ajutăm. De exemplu, în loc de a spune „Iar nu a mers bine interviul? Ți-am spus că ar trebui să îți editezi CV-ul și să te îmbraci altfel.”, un prieten bun va spune „Cu siguranță va fi mai bine data viitoare. Te pot ajuta să te pregătești? Ai putea să mergi să îți cumperi ceva drăguț ca să te simți mai încrezător și apoi ne vom uita împreună pe CV-ul tău să vedem cum îl putem îmbunătăți.” Îți va vorbi întotdeauna într-un mod care nu te rănește, fără a încerca să te schimbe.

3. Te șantajează emoțional

Poate că uneori nu ai timp să răspunzi rapid la mesaje și după o vreme primești un mesaj cu un reproș de tipul „Iar mă ignori?” sau „Bine, mulțumesc pentru răspuns”. Dacă cealaltă persoană dă naștere unor sentimente de vină sau frică în tine, este vorba despre șantaj emoțional.

4. Este în competiție cu tine

Odată ce te bucuri de o reușită sau ți-ai cumpărat ceva, nu suportă gândul că este “în urma ta” și trebuie să intervină cât mai rapid. În cel mai rău caz, acest comportament se aplică și în cazul relațiilor tale. Dacă cineva te place, va flirta cu persoana respectivă sau va face glume pe seama ta. Într-adevăr sună ca acțiunea unui film cu liceeni, însă lucrurile acestea se întâmpla și în cazul adulților.

5. Nu te susține atunci când ai nevoie

Atunci când prietenul sau prietena ta are o problemă, te caută imediat pentru a o discuta sau pentru a-ți cere ajutorul. În schimb, minimizează nevoile sau problemele tale și încearcă să-ți distragă atenția de la ele. Nu te lasă să vorbești sau îți spune pur și simplu că nu are timp, găsind de fiecare dată scuza potrivită.

vyrušena u spaní

6. Nu vrea să ai succes

Puțină invidie sănătoasă nu strică, însă prietenii adevărați își doresc întotdeauna succesul și vor să se bucure împreună. La prima vedere, poate părea la fel și în prieteniile toxice, așadar încearcă să observi dacă la un moment dat auzi o remarcă precum: „Nici măcar nu îmi doresc să fiu promovat. Mă simt confortabil la noi la birou, dar acum sigur o să te superi.”

7. Îți cere constant favoruri, dar nu este dispus să facă nimic pentru tine

Dai fără să primești nimic înapoi. Echilibrul este important într-o prietenie – o dată îl/o ajuți tu să se mute, altă dată te ajuta el/ea. Prietenii adevărați nu își fac alte planuri pentru ziua în care știu că ai nevoie de ei. De multe ori aceste tendințe se manifestă în gesturi mici, precum o invitație la prânz pe care nu o vor întoarce niciodată.

Când merită să lupți pentru o relație de prietenie?

Un comportament toxic nu înseamnă automat că persoana vrea să-ți facă rău. E posibil să te trateze așa pentru că acesta este exemplul primit acasă, așadar i se pare ceva normal.

De asemenea, putem simți că o persoană este toxică atunci când are deseori o perspectivă negativă. Vede totul în negru, se plânge și bârfește constant, motiv pentru care nu ne putem simți bine în prezența sa. Dar asta nu înseamnă că este un om rău, căruia nu îi pasă de noi. E posibil să fie pur și simplu blocat într-un cerc vicios de credințe vechi și stereotipuri, din care îi este greu să iasă.

Dacă prietenia este importantă pentru tine, încearcă să nu te lași atras în negativitate și abordează situația cu o atitudine pozitivă. Întreabă-ți prietenul sau prietena de ce are astfel de gânduri, ce provoacă acest tip de comportament și ce îl/o deranjează cu adevărat. De exemplu, poți sugera ajutorul din partea unui profesionist. Un specialist în dezvoltare personală sau coach ar putea funcționa minunat pentru schimbarea mentalității, sau terapia poate fi opțiunea potrivită pentru a lucra în profunzime cu anumite traume.

Cum să pui capăt unei prietenii toxice

Ai încercat să oferi ajutor și nu a funcționat? Din păcate, nu poți obliga pe nimeni să se schimbe. Dacă ai decis să închei prietenia, cea mai bună cale este sinceritatea. Poate că nu este totul pierdut și dacă explici în mod direct ce te rănește, persoana va înțelege și va încerca să se schimbe. Uneori nu ne cunoaștem nici noi propriile limite și repetăm același comportament nociv.

Nu te învinovăți dacă închei o prietenie. Relațiile toxice de termen lung pot afecta puternic sănătatea noastră mintală, iar cu timpul inclusiv pe cea fizică, așadar este esențial să te protejezi. Acești 4 pași te vor ajuta să pui capăt prieteniei cu conștiința împăcată.

  1. Identifică comportamentele toxice – fă un pas în spate și gândește-te ce tip de comportament este toxic pentru tine sau te rănește. Te va ajuta să înțelegi de ce trebuie să închei prietenia și să-i explici asta prietenului sau prietenei tale.
  2. Vorbește – fii sincer și spune în mod specific ce tip de comportament nu mai vrei să tolerezi pentru că te rănește. Încearcă să nu dai vina pe persoana respectivă, ci mai degrabă explică propriile sentimente. Setează limite clare pe care trebuie să le respecte dacă își dorește să facă parte din viața ta în continuare.
  3. Păstrează distanța pentru o perioadă – oferă-ți timp, atât ție cât și celeilalte persoane, pentru a procesa emoțiile și conversația avută.
  4. Oferă a doua șansă sau încheie prietenia – în cazul în care conversația nu a decurs pozitiv, soluția clară este terminarea prieteniei toxice. Dar poate că prietenul sau prietena ta nici măcar nu realiza că te rănește și ar vrea să se schimbe în bine – în cazul acesta, decizia de a mai da o șansă relației îți aparține.

Nu este deloc ușor să gestionăm o prietenie toxică. Dacă îți este frică să închei relația, ai încercat să o faci dar fără succes, sau treci printr-o perioadă dificilă după pierderea unei prietenii, nu trebuie să faci față singur acestor situații. Terapia te poate ajuta să depășești momentele dificile, să descoperi de ce atragi anumite tipuri de persoane în viața ta și să setezi limite sănătoase – pentru a avea relații cât mai sănătoase.

Cu Hedepy, poți rezerva ușor ședințe de terapie online, cu zecile de terapeuți certificați din echipa noastră. Tot ce trebuie să faci pentru a începe este să completezi un scurt test iar noi îți vom recomanda primii 3 terapeuți potriviți nevoilor tale.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză, într-adevăr, orice criză, are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la zeci de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna