Ce îți vine în minte când spui covid-19? Pentru noi este frică. Ori de câte ori aprindem televizorul sau deschidem browserul, simțim că dacă nu ne este suficientă frică de coronavirus, respectăm suficient viața umană.
Unii dintre noi au spus că, pe lângă emoții, ar trebui să ne bazam și pe gândirea critică. Dar informațiile pe care societatea noastră a construit adevărul în ultimul deceniu sunt interpretate diferit de toată lumea. Și astfel am rămas doar cu păreri. Ne putem gândi la ceva, putem fi convinși de ceva și totuși realitatea pe care o trăim poate fi complet diferită.
Deci, de unde știm că într-o lume în care regulile care ne-au dat un sentiment de securitate, capacitatea de a anticipa și, cel mai important, capacitatea de a influența practic au încetat să funcționeze?
Am dori să-ți împărtășim ceea ce fiecare dintre noi poate face pentru propria persoană în acest moment de incertitudine.
Am fost puternic afectați de statistici publicate care raportează o deteriorare rapidă a sănătății mintale a populației noastre. De exemplu, potrivit unui studiu realizat de IMAS pentru Centrul de Inovație în Medicină, a indicat faptul că 1 din 4 români suferă de-a lungul vieții de o afecțiune psihică, fie ea o tulburare gravă, fie una ușoară. Aceste date sunt alarmante, iar faptul că România ocupă locul 3 în Europa în topul tărilor cu populație suferindă de tulburări psihice, confirmă un scenariu și mai dramatic post-pandemic. Simpatizăm cu fiecare persoană care face parte din această statistică și cu toți cei care se confruntă cu orice suferință în acest moment, indiferent dacă este vorba despre pierderea unei persoane dragi, pierderea siguranței sau pierderea bucuriei în viață. De aceea, am început și terapia online pe platforma Hedepy, care are ca scop simplificarea modului de a obține ajutor terapeutic și de a ajuta oamenii să se simtă mai bine din punct de vedere mintal.
Dacă ar fi să numim o singură recomandare care are potențialul de a ajuta pe oricine se simte copleșit de informații sau de propriile lor gânduri, ar fi exact asta. Imaginează-ți că urmărești o dramă care te atrage în acțiune. Simți tensiune, aproape că nu respiri și, în cel mai bun caz, se aude un sunt liniștitor – publicitate. Și îți dai seama că nimic din toate acestea nu se aplică pentru tine, emoțiile se estompează și respiri din nou.
În acest exemplu, atragem atenția asupra trei lucruri:
În primul rând, emoțiile sunt extrem de contagioase. Chiar dacă acestea vin către noi doar prin ecran, avem tendința să le experimentăm la fel de dramatic de parcă ni s-ar întâmpla nouă. Dintr-o dată, suntem cu adevărat atinși de nenumărate destine și greutatea previziunilor ne apasă pe umeri. Și capacitatea noastră de a influența toate acestea? Este cu siguranța aproape de 0. Așa că poți alege să fii din nou spectator în acest moment și context. Decide în mod conștient să te îndepărtezi mintal de drama. Cu toții avem această posibilitate.
În al doilea rând, este un exemplu clar al unei situații pe care probabil fiecare dintre noi a trăit-o în viață – urmărim un film care ne captivează complet. Și apoi, sentimentul de a ne trezi din povestea în care ne-am cufundat, cand descoperim că suntem ”doar noi” din nou. Deci, ai deja această capacitate, folosește-o pentru tine ori de câte ori te simți copleșit/ă.
Și, în al treilea rând, este vorba despre cunoașterea faptului că, atunci când cineva rezolvă problemele lumii întregi, indiferent dacă este altruist, curajos sau filantropic, de obicei le evită pe ale sale.
Un individ nu poate salva lumea.
El poate ajuta la salvarea lumii doar dacă se salvează pe sine.
Deci, să mergem mai departe – și să avem grijă de lumile noastre interioare.
Fără gânduri, nici vreo emoție, suntem în adevăratul sens ”Noi”- suntem mult mai mult. Putem folosi termenul de conștiință, de exemplu. Conștiința, în care curg adesea în mod involuntar diverse gânduri – uneori interesante, alteori bizare, unele pretinzând a fi un avertisment asupra unei amenințări reale. Știi gândurile compulsive care se strecoară în mintea noastră din nou și din nou? De obicei sunt legate de o emoție. Iar emoția care are cea mai mare putere asupra noastră este frica. Toate scenariile încep cu – ”Ce se întâmplă dacă”, ”Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc?”, ”Dacă îmi pierd slujba? Dacă rămân singur?”
Întrebarea este, ce bun aduc aceste întrebări în viața noastră? Și cum să le găsim rezolvarea?
Dacă descoperi că un anume gând nu te ajută la nimic, te poți concentra pe eliberarea lui. O opțiune este de a redeveni observator, de data aceasta al propriei minți și ale propriilor gânduri. În acest moment, indiferent de unde vin și de ce există, nu trebuie să le evaluezi în niciun fel, nu te vor pune în pericol. Este nevoie de practică, deoarece gândurile doresc să revină, dar vestea bună este că, de obicei, puterea lor se diminuează.
Adică chiar în acest moment. Atenția este ca o fereastră – direcția ei determină atmosfera întregii încăperi. Direcția spre care ne concentrăm atenția afectează modul în care percepem lumea din jurul nostru și cum ne simțim apoi față de noi înșine. Și cel mai important este că, atunci când deveim conștienți de această capacitate, putem începe să ne ”jucăm” cu ea.
Îți amintești primăvara trecută? Când s-a aflat că lipsesc cu desăvârșire proviziile medicale în întreaga țară? Un număr uriaș de oameni au început să coasă măști, unii le-au vândut, alții le-au donat, au produs dezinfectanți, universitățile au contribuit cu inovații, alții s-au dedicat învățământului la domiciliu, au copt pâine, unii au criticat guvernul sau au boicotat măsurile. Fiecare dintre noi și-a îndreptat automat atenția spre direcția cea mai apropiată de propria persoană.
Una dintre dorințele noastre ca și companie este ca fiecare să fie capabil să își îndrepte în mod conștient atenția într-o altă direcție ori de câte ori nu se simte împlinit în cea inițială. Pe cei care se află în criză, să îi ajutăm să își ofere timp lor, pe cei supărați pe limitările lor, să le arătăm și toate lucrurile pe care sunt capabili să le realizeze.
Este important să mai menționăm un lucru. A lucra în mod conștient cu atenția nu înseamnă a evita gândurile rele sau emoțiile solicitante. Dimpotrivă, acestea sunt menite să fie înțelese și experimentate. Poate că nu le poți face față în acest moment sau simți că te învârți în cerc, de aceea este vital să nu le înfrunți singur. Un psihoterapeut te poate ajuta. Psihoterapia este acum disponibilă pentru toată lumea, chiar și în momentul măsurilor de urgență. Fie că este vorba de sprijinul serviciilor gratuite în cazuri de criză acută sau de platforme online precum Hedepy.
În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să treci singur/ă prin perioadele dificile. Găsește ajutorul de care ai nevoie din partea zecilor de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.
**Žaneta Krčilová,**Cofondator Hedepy
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.