Este suficient să băgăm mâna în buzunar, să scoatem telefonul și în câteva secunde avem o întâlnire la prânz sau sunăm un prieten pentru o vacanță. Fără număr limitat de caractere, fără restricții de timp. Social media ne ajută să menținem și, uneori, chiar să găsim noi relații. Dar, pe de altă parte, le pot face și destul de complicate. Comparații, gelozie, dependență care ne perturbă timpul petrecut împreună… Cum ne protejăm relațiile de capcanele social media?

De ce nu mi-ai răspuns?

Rețelele sociale au făcut ca modul în care comunicăm să fie mult mai rapid. Iar acest lucru vine cu un dezavantaj. De multe ori, cei dragi se așteaptă ca noi să fim disponibili tot timpul. Și nu doar ei. Dacă abia ai început să te întâlnești cu cineva și nu îi răspunzi la telefon timp de câteva ore, poate să o ia personal. Chiar mai rău, dacă ai citit mesajul.

Cum putem face? Există două opțiuni:

  • Vorbiți deschis despre asta și stabiliți limite pentru comunicarea online. Nu toată lumea se simte confortabil să își trimită mesaje toată ziua. Și este în regulă. Încearcă să îi explici punctul tău de vedere și asigură-l pe celălalt că timpul pentru a răspunde unui mesaj nu este o  dovadă a cât de mult îl iubești.
  • Dacă nu ai avut timp să verifici în timpul zilei mesajele primite, ce-ar fi să suni mai târziu? În acest fel îți veți arăta preocuparea, vei obține mai repede toate informațiile importante și nu va exista o atmosferă tensionată.

De asemenea, dacă suni mai des, te vei asigura că sunteți pe aceeași lungime de undă. Este ușor ca mesajele să fie interpretate greșit. Oamenii nu îți pot vedea fața, pot interpreta emoticoanele în felul lor și pot fi atenți la cât timp ți-a luat să le răspunzi. Acest lucru nu este o opțiune atunci când suni, iar mesajul este mai clar.

člověk na mobilu

Ne mai putem întâlni offline?

Nu arunca cu pietre în cei care nu au avut întâlniri offline. O mulțime de oameni spun că nu au suficient timp liber pentru a continua să iasă să se întâlnească cu oameni. Prin Tinder sau Instagram, este mai eficient pentru că ajungi să cunoști mai multe persoane.

Acest lucru este cu siguranță adevărat. Dar atunci alegem, de asemenea, în primul rând pe baza aspectului și ne îndrăgostim de versiunea persoanei pe care aceasta alege să o împărtășească cu lumea. De aceea, este mai bine să te întâlnești în persoană cât mai curând posibil, cel puțin pentru o cafea rapidă, astfel încât să știi dacă vă potriviți cu adevărat. Cu toată precauția, desigur.

být na sociálních sítích

Sfat: De asemenea, este util să scrii ce așteptări ai de la viitorul partener. Ce calități ar trebui să aibă el sau ea. Este mai ușor să știi dacă o nouă cunoștință de pe internet este cu adevărat potrivită pentru tine sau dacă mai degrabă ai idealizat versiunea online a acesteia.

4 moduri de a nu lăsa rețelele de socializare să intervină în relațiile noastre

Putem gestiona în continuare limitele întâlnirilor și ale comunicării fără prea multe probleme. Dar rețelele au capcane mai mari care ne pot da peste cap relațiile. Un studiu din 2021 a constatat că timpul mai îndelungat petrecut pe Instagram a dus la o satisfacție mai scăzută a relației și la rate mai mari de conflict. Așadar, cum ne protejăm relațiile de rețelele de socializare?

1. Evită comparațiile

Despre comparația nesănătoasă dintre noi înșine și toate persoanele frumoase și de succes de pe rețelele de socializare se vorbește deja intens. Atât pe rețelele în sine, cât și în mass-media mainstream. Însă puțini sunt cei care menționează faptul că ne comparăm relațiile noastre sau direct partenerii noștri. De ce nu-mi oferă și mie o vacanță exotică de ziua mea? De ce nu suntem atât de îndrăgostiți? De ce nu mai există scântei între noi?

Adevărul este că multe dintre aceste videoclipuri de dragoste sunt încărcate pe rețelele de socializare, dar ceea ce vedem este doar o mică parte a realitățiii. Așa că încearcă să nu te mai compari nu doar pe tine, ci și pe partenerul tău și întreaga ta relație.

2. Gândește-te dacă așteptările tale sunt realiste

Așteptările nerealiste într-o relație pot fi cauzate de către partener. Pe scurt, aceștia se portretizează mai bine pe rețelele de socializare decât ceea ce sunt în realitate. Ea/el are părul mai lung, un zâmbet mai alb sau chiar un stil de viață mai sănătos – este mereu la sală pe net, dar în realitate postează poze cu o singură vizită la sală timp de o săptămână. Apoi, după ce am ajuns să o/îl cunosc mai bine în persoană, se instalează dezamăgirea. Așa că este indicat să nu-ți setezi așteptări prea mari.

Cu toate acestea, așteptările noastre pot fi influențate și de toate persoanele de succes și ”perfecte” pe care le vedem online. Punem ștacheta imaginară foarte sus, iar oamenii obișnuiți din lumea offline par plictisitori și inadecvați.

Așadar, încearcă să rămâi cu picioarele pe pământ și să nu iei realitatea de pe internet ca fiind adevărată. Bazează-ți așteptările pe propriile valori și pe lumea reală.

3. Lucrează în terapie problema geloziei

Gelozia este un subiect important în relații care poate fi inflamat de rețelele sociale. S-ar putea să te trezești gelos pe persoanele cărora partenerul le-a răspuns la postări – „Ce-i place la ea și la mine nu?„. Sau, invers, de persoanele care au răspuns la conținutul partenerului nostru – „De ce un coleg de serviciu comentează la fotografia ei de la sala de sport?„.

Există un singur leac pentru asta. Să avem o conversație deschisă despre asta și, cel mai important, să nu facem ceea ce ne-ar deranja la partenerul nostru. Să ne comunicăm limitele, astfel încât partenerul nostru să știe ce ne doare și să avem încredere unul în celălalt. Dacă gelozia este o mare problemă în relația voastră, terapia de cuplu online ar putea fi de ajutor.

partnerka žárlí

4. Nu lăsați rețelele să vă fure timpul petrecut împreună

Ați stabilit să luați cina împreună, dar de îndată ce sună telefonul, veți răspunde fără ezitare. Ce se întâmplă dacă ratați ceva important? Dacă doriți să vă consolidați relația, trebuie să vă acordați întreaga atenție unul altuia atunci când petreceți timp împreună. Dacă sunteți tentați de notificări, dezactivați-le sau ștergeți aplicațiile pentru câteva ore.

Dar nu trebuie să fie vorba neapărat de relațiile cu partenerii. Ai avut vreodată momente în care ai realizat că nu ai suficient timp de petrecut cu prietenii? Sau că atât tu, cât și partenerul vă petreceți tot timpul liber acasă? Verifică statisticile de pe telefon pentru a vedea cât timp petreci zilnic pe rețelele sociale. Imaginează-ți cum s-ar schimba viața ta dacă ai petrece jumătate din ea cu persoanele la care ții.

Cum îți dai seama dacă rețelele sociale te controlează pe tine sau tu le controlezi pe ele?

Viețile noastre au devenit atât de întrepătrunse cu rețelele de socializare încât este foarte greu să știi când este prea mult. Dacă nici tu nu ești sigur, iată câteva semne de avertizare care arată că rețelele sociale sunt mult prea prezente în viața ta:

  • Primul lucru pe care îl faci când te trezești este să îți verifici notificările.
  • Dacă nu poți fi online dintr-un motiv anume, devii agitat.
  • Te bucuri de timpul pe care îl petreci online mai mult decât de timpul pe care îl petreci cu cei dragi.
  • Când distribui o postare, verifici cu nerăbdare reacțiile la fiecare câteva minute.
  • Platformele de socializare sunt ultimul lucru pe care îl vezi înainte de a adormi.
  • De multe ori nu poți ține pasul cu planurile zilnice din cauza timpului pe care îl petreci pe rețelele de socializare. Fie că este vorba de muncă sau de a ajunge la timp la o întâlnire.

Ai dat din cap de câteva ori în semn de acord? Dacă simți că pierzi controlul asupra relației tale cu social media, nu ești singur. Dependența de rețelele sociale, ca orice altă dependență, nu este ușor de eliminat definitiv.

Te-ai gândit la terapie? Un terapeut cu experiență te poate ajuta să găsești o modalitate de a prelua controlul asupra relației pe care o ai cu rețelele de socializare, fără a trece prin ”sevraj”. Astfel încât să nu-ți afecteze în mod negativ nu doar relațiile, ci și viața de zi cu zi.

Pe Hedepy, poți apela la ajutorul unui specialist online, în doar câteva minute. Avem la dispoziție zeci de terapeuți certificați și suntem bucuroși să te ajutăm să îl alegi pe cel mai potrivit. Pur și simplu completează un chestionar de cinci minute și îți vom recomanda trei terapeuți.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să treci singur/ă prin perioadele dificile. Găsește ajutorul de care ai nevoie din partea zecilor de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple Pay
salsol