Un val de energie, astenie de primăvară sau chiar depresie, toate sunt posibile. Ce efecte psihologice are primăvara asupra noastră?

Un val de energie, astenie de primăvară sau chiar depresie, toate sunt posibile. Ce efecte psihologice are primăvara asupra noastră?


Distribuie articolul

Corpurile noastre funcționează pe baza ciclurilor naturale. Nu e de mirare că ne simțim plini de energie ziua, iar seara suntem epuizați. În plus, anotimpurile au și ele o influență majoră asupra corpului și minții noastre. Ce efecte psihologice are primăvara asupra noastră? De ce astenia de primăvară poate lua deseori locul energiei și vitalității pe care ni le dorim și cum putem profita de semnalul de trezire pe care îl primim de la natură?

Soarele ne regenerează, dar astenia de primăvară își poate face apariția

O mulțime de studii au confirmat efectele soarelui asupra psihicului uman. Cu toate acestea, nu este nevoie să căutam dovezile în literatura de specialitate – putem pur și simplu să ne ascultăm corpul ca să realizăm că există motive reale pentru care soarele este numit deseori un antidepresiv natural (deși nu este în niciun caz un substitut pentru terapiile tradiționale adresate problemelor mintale serioase).

slunko ve tváři

În ciuda dorinței noastre de a ne bea cafeaua în grădină sau de a alerga prin iarbă, uneori primăvara poate aduce cu sine o stare de letargie și dispoziție proastă mai degrabă decât un val de energie.

Există mai multe explicații, printre care:

  • Corpul nostru are nevoie de timp să se acomodeze la un nou anotimp – iarna ne trezim pe întuneric, petrecem puțin timp afară și consumăm mai puține fructe și legume proaspete. Pentru că nu avem un buton pe care să apăsăm și să trecem pe loc la starea de primăvară, ne putem simți obosiți cât timp durează acest proces.
  • Așteptai cu nerăbdare venirea primăverii, dar după câteva zile însorite în tricou, temperaturile scăzute și ploaia s-au întors și ți-au stricat complet buna dispoziție. Ca urmare, nivelul tău de energie a ajuns și mai jos decât era la finalul iernii.
  • Sau pur și simplu te-ai avântat în primăvară cu atât de mult entuziasm și planuri mărețe încât ți-ai suprasolicitat corpul, care acum cere o pauză. Dacă îți propui să treci brusc de la “hibernare” la antrenamente și exerciții intense, să faci curățenie generală și în același timp să găzduiești primul grătar al sezonului, e posibil sa te simți epuizat destul de rapid.

Cum gestionăm astenia de primăvară?

Astenia de primăvară apare în urma unei ierni lungi și afectează aproximativ un sfert din populație în fiecare an, femeile fiind mai predispuse. Nu este o boală în sine, ci mai degrabă reacția corpului nostru la lunile de iarnă cu mai puțină lumină naturală, mai puțină mișcare în aer liber și o dietă formată din alimente mai grele. Cine își dorește o salată rece în mijlocul iernii?

jarní únava

Prin urmare, nimic nu funcționează mai bine pentru aceasta stare de oboseală decât să fim înțelegători cu propriul corp:

  • Rezervă-ți timp liber special pentru a ieși afară în soare. Nu este nevoie să te apuci de sport imediat, o simplă plimbare fi mai plăcută uneori.
  • Profită de rafturile pline de fructe și legume proaspete de la magazin.. Un smoothie colorat sau o salată de fructe te pot binedispune.
  • Dormi atât cât îți cere corpul, fără sentimente de vină. În curând vei fi plin de energie și te vei putea bucura de toate planurile făcute. Încearcă să dormi minim 7 ore pe noapte, întrucât lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale.
  • Ia în calcul suplimentele alimentare. După iarnă, corpurile noastre pot simți nevoia de vitamine precum A, B, C, D, E și K. De asemenea, te pot ajuta și magneziul, fierul sau coenzima Q10. Discută cu un specialist despre administrarea acestora, dacă ai îndoieli.

Dacă este vorba de ceva mai mult decât astenia de primăvară?

Dacă starea de oboseală și astenie de primăvară durează de mai mult de câteva săptămâni, nu o ignora – este posibil să indice o problemă mai serioasă. În cel mai rău caz, ar putea fi vorba despre sindromul oboselii cronice.

De asemenea, un fapt mai puțin știut este că atât primăvara cât și toamna, suntem mai predispuși depresiei și altor tulburări de dispoziție – depresia de primăvară în acest caz.

Dacă nu te simți bine emoțional și psihic, nu ezita să ceri ajutor. Un terapeut competent îți poate oferi suport și te poate ghida în perioadele dificile, astfel încât să te bucuri din plin de viață. La Hedepy, poți alege din zecile de terapeuți certificați pentru o ședință online chiar din confortul și intimitatea propriei case.

deprese.webp

Primăvara – un nou început

Putem privi această nouă etapă a naturii ca pe o oportunitate pentru un nou început personal, găsindu-ne motivația pentru schimbare. Putem renunța la fumat, putem începe un program de exerciții sau încerca meditația. Ca parte din proces, este important să nu ignorăm probleme existente în viața noastră, precum cele de relație sau de familie.

Orice schimbări ai aduce în viața ta, fii blând și evită să pui prea multă presiune pe tine. Este singurul mod în care poți ajunge unde îți dorești cu zâmbetul pe buze.

Dacă vrei să te eliberezi de problemele nerezolvate care îți creează dificultăți și îți dăunează sănătății mintale, rezervă o ședință de terapie online – prima ta programare poate avea loc chiar în câteva zile.

Completează acest test rapid și îți vom recomanda 3 terapeuți potriviți nevoilor tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple Pay
salsol