A fi părinte este una dintre cele mai frumoase, dar în același timp și cele mai dificile sarcini din viață. Atunci când ne căutăm stilul de parenting, pornim adesea de la experiențele noastre din copilărie. În cel mai bun caz, repetăm ceea ce ne-a plăcut, în cel mai rău caz, știm cum nu vrem să fim. Psihoterapia ne poate ajuta să găsim un echilibru între ceea ce ne-am dori să fim pentru copilul nostru și ceea ce are nevoie cu adevărat acesta.
„Oh, Parenting” este titlul unei cărți scrise de Laura Markham, care, spre deosebire de alți autori, scrie despre cum să ne schimbăm propriul comportament ca părinți și să ne dezvoltăm copiii în direcția dorită de noi. Citirea unei astfel de cărți este un bun început pe calea către o educație responsabilă, dar nu este întotdeauna suficientă. Este bine să mergem la un specialist în domeniul sănătății mintale și să ne consultăm cu el despre cum să procedăm în anumite situații educaționale.
Fiecare copil are nevoie de dragoste. Cu cât îi arătăm mai multă iubire copilului nostru, cu atât mai mult consolidăm încrederea dintre noi și aprofundăm relația noastră. Mai multă grijă, interes și atenție înseamnă mai puține pedepse și conflicte în copilărie și, mai târziu, la pubertate. Caută și descoperă situațiile în care voi și cei dragi vă simțiți bine, când vă simțiți bine în familie și creați în mod conștient mai multe astfel de ocazii.
În fiecare familie pot exista probleme care perturbă relațiile dintre membrii individuali ai familiei. Cele mai frecvente probleme în familie includ certurile dintre părinți care se pot încheia cu despărțirea acestora sau cu un divorț, violența domestică, neglijarea, probleme cu frații, dificultăți financiare, o relație dificilă cu noul partener al unui părinte și multe altele. Este important să abordăm aceste probleme și să le discutăm în timp util pentru a minimiza consecințele negative care pot cauza probleme pe termen lung.
Orice problemă poate fi rezolvată. Prin urmare, este esențial să nu o treci cu vederea, ci să o conștientizezi cât mai curând posibil și să o rezolvați împreună ca familie. În acest sens, poate fi utilă psihoterapia de familie, în care membrii familiei (care sunt afectați de problemă) sau întreaga familie lucrează cu un specialist pentru ameliorare. Dar, chiar și ca individ poți căuta ajutor profesional. Deși nu îi poți schimba pe ceilalți membri ai familiei, poți îmbunătăți modul în care trăiești ceea ce se întâmplă în familie, cum reacționezi și poți stabili un mod de funcționare mai sănătos și mai fericit.
Mai devreme sau mai târziu, este posibil să nu ne mai înțelegem copiii și să avem probleme de comunicare. Este firesc să ne gândim mai întâi că nu am făcut ceva bine, că am neglijat ceva sau că ne-am înșelat în ceea ce privește personalitatea copilului nostru. Este ușor să fim supărați pe copil și să vrem să îl corectăm. Cu toate acestea, este necesar să privim problemele cu copiii ca pe o problemă a întregului sistem familial. Copiii nu le fac intenționat și, adesea, este vorba doar de faptul că nu pot reacționa mai bine la o anumită situație. Cheia pentru a face față cu succes problemei este încrederea dintre copil și părinte și legătura dintre ei.
Psihoterapia online poate fi utilă mai ales la început, când observăm că relațiile de familie se complică sau se răcesc. Întâlnirea cu un expert ne poate oferi noi perspective asupra situației, ne poate oferi posibile soluții și ne poate inspira să comunicăm despre relațiile noastre cu ceilalți membri ai familiei.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.