Cineva poate fi singur și să nu se simtă singur. Dar și invers. Niciodată nu a fost mai ușor să ținem legătura cu cei dragi. Progresul tehnologic, accesibilitatea călătoriilor și îmbunătățirea condițiilor de viață ne-au sporit flexibilitatea și mobilitatea. Și totuși, oamenii sunt mai mult ca niciodată singuri, trăiesc singuri sau (deși sunt înconjurați de oameni) se confruntă cu singurătatea. Psihoterapia poate fi o cale de ieșire din această situație.

Care este diferența dintre a fi singur și singurătate?

Deși a fi singur și a experimenta singurătatea sună similar, le percepem complet diferit. În timp ce a fi singur este o condiție voluntară care poate fi adesea utilă și eliberatoare, singurătatea este dăunătoare și poate duce la probleme mintale și fizice pe termen lung.

Cum să depășești singurătatea și sentimentul de singurătate?

Dacă devenim anxioși pentru că ne simțim singuri, este bine să avem la îndemână câteva sfaturi care să ne ajute să ne simțim mai bine. Poți face o listă cu lucrurile, contactele și activitățile care îți aduc bucurie generală, pe care să o ai la tine în caz de nevoie. Ferește-te de rețelele de socializare, care ne dau impresia că nu suntem singuri, dar mai degrabă ne înrăutățesc starea generală. Dimpotrivă, o plimbare în aer liber, un telefon cu un prieten sau muzica preferată ne pot ajuta. Cu toate acestea, dacă te simți singur pentru o perioadă lungă de timp, cauza poate fi mai profundă și atunci poate fi util să cauți ajutor profesional.

Singurătatea și depresia, cum să le identifici la timp?

Există zile în care nu avem chef să ne întâlnim cu nimeni și avem nevoie să fim singuri. Dar dacă îți dai seama că nu mai vorbești cu alte persoane de câteva zile sau săptămâni, nici măcar nu ai puterea să ridici telefonul și să suni pe cineva, este timpul să recunoști că s-ar putea să fie ceva în neregulă. Psihoterapia online poate fi un pas necesar pentru a-ți îmbunătăți starea.

žena sama v posteli

Cum să gestionezi singurătatea într-o relație?

La prima vedere, totul poate părea în regulă. Ai o relație, te înțelegi cu partenerul. Cu toate acestea, uneori ne putem afla într-o stare în care, în ciuda vieții noastre fericite, ne simțim triști și singuri. Ne izolăm de ceilalți și ne închidem în noi înșine. Dacă simțim că partenerul nostru nu ne înțelege și nu știe ce se întâmplă cu noi, este bine să începem să vorbim cu el/ea despre asta. Psihoterapia poate fi un loc sigur pentru o conversație cu partenerul, mai ales atunci când încercările anterioare s-au încheiat cu un conflict inutil.

Singurătatea după un divorț – cum să o gestionezi?

Divorțul este un eveniment de viață foarte stresant, care aduce cu el diverse probleme, inclusiv un sentiment de singurătate. Nu e de mirare, atunci când tu și partenerul tău ați trăit împreună o parte din viață, obișnuiați să faceți multe lucruri împreună și, dintr-o dată trebuie să faceți totul singuri. Reasigurarea aduce conștientizarea faptului că aceasta este doar o stare temporară. Pentru a minimiza posibilele situații în care simți că aluneci într-o stare de disperare, este important să-ți planifici ziua, să incluzi în ea hobby-urile preferate și să-ți faci timp să cunoști alte persoane. Acest lucru te poate ajuta să treci peste primele săptămâni mai ușor și, cu timpul, să îți reiei viața fericită.

Cum mă poate ajuta psihoterapia în cazul singurătății?

Psihoterapia creează un spațiu sigur în care putem găsi înțelegere și sprijin pentru a face față situației sau stării în care ne aflăm. Contactul cu un expert poate aduce o ușurare imediată, dar cooperarea pe termen lung poate ajuta o persoană să dezvolte strategii și obiceiuri care să prevină situații similare în viitor.

Povestea reală a unui client și modul în care terapia l-a ajutat

„Întotdeauna mi-a plăcut să mă distrez. Eu și prietenii mei mergeam în mod regulat să jucăm volei, iar împreună cu colegii mei de la serviciu mergeam la concerte vineri. Adoram apartamentul meu mic, până când a devenit biroul meu și, de fapt, locul meu pentru orice. Datorită biroului de acasă impus și altor măsuri, pe lângă etica muncii, mi-am pierdut întreaga rutină, cu care eram obișnuită. A fost prima dată când mi-am dat seama că sunt singură. Ceilalți mergeau la familiile lor sau aveau copii sau cel puțin se uitau la filme cu un partener. Eu nu aveam nici măcar un câine. De la prima mea ședință de terapie online, am așteptat în principal sfaturi despre cum să mă descurc cu toate astea. În cele din urmă, am descoperit că, deși trăiam singură, nu petreceam niciodată timp cu adevărat cu mine însămi. Tot ceea ce făcusem până atunci fusese afară, cu cineva. Cel mai mare paradox este că, în cele din urmă, faptul că am încetat să mă tem de singurătate și am învățat să fiu cu mine însămi mi-a îmbogățit cel mai mult relațiile cu ceilalți.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna