Cineva poate fi singur și să nu se simtă singur. Dar și invers. Niciodată nu a fost mai ușor să ținem legătura cu cei dragi. Progresul tehnologic, accesibilitatea călătoriilor și îmbunătățirea condițiilor de viață ne-au sporit flexibilitatea și mobilitatea. Și totuși, oamenii sunt mai mult ca niciodată singuri, trăiesc singuri sau (deși sunt înconjurați de oameni) se confruntă cu singurătatea. Psihoterapia poate fi o cale de ieșire din această situație.
Deși a fi singur și a experimenta singurătatea sună similar, le percepem complet diferit. În timp ce a fi singur este o condiție voluntară care poate fi adesea utilă și eliberatoare, singurătatea este dăunătoare și poate duce la probleme mintale și fizice pe termen lung.
Dacă devenim anxioși pentru că ne simțim singuri, este bine să avem la îndemână câteva sfaturi care să ne ajute să ne simțim mai bine. Poți face o listă cu lucrurile, contactele și activitățile care îți aduc bucurie generală, pe care să o ai la tine în caz de nevoie. Ferește-te de rețelele de socializare, care ne dau impresia că nu suntem singuri, dar mai degrabă ne înrăutățesc starea generală. Dimpotrivă, o plimbare în aer liber, un telefon cu un prieten sau muzica preferată ne pot ajuta. Cu toate acestea, dacă te simți singur pentru o perioadă lungă de timp, cauza poate fi mai profundă și atunci poate fi util să cauți ajutor profesional.
Există zile în care nu avem chef să ne întâlnim cu nimeni și avem nevoie să fim singuri. Dar dacă îți dai seama că nu mai vorbești cu alte persoane de câteva zile sau săptămâni, nici măcar nu ai puterea să ridici telefonul și să suni pe cineva, este timpul să recunoști că s-ar putea să fie ceva în neregulă. Psihoterapia online poate fi un pas necesar pentru a-ți îmbunătăți starea.
La prima vedere, totul poate părea în regulă. Ai o relație, te înțelegi cu partenerul. Cu toate acestea, uneori ne putem afla într-o stare în care, în ciuda vieții noastre fericite, ne simțim triști și singuri. Ne izolăm de ceilalți și ne închidem în noi înșine. Dacă simțim că partenerul nostru nu ne înțelege și nu știe ce se întâmplă cu noi, este bine să începem să vorbim cu el/ea despre asta. Psihoterapia poate fi un loc sigur pentru o conversație cu partenerul, mai ales atunci când încercările anterioare s-au încheiat cu un conflict inutil.
Divorțul este un eveniment de viață foarte stresant, care aduce cu el diverse probleme, inclusiv un sentiment de singurătate. Nu e de mirare, atunci când tu și partenerul tău ați trăit împreună o parte din viață, obișnuiați să faceți multe lucruri împreună și, dintr-o dată trebuie să faceți totul singuri. Reasigurarea aduce conștientizarea faptului că aceasta este doar o stare temporară. Pentru a minimiza posibilele situații în care simți că aluneci într-o stare de disperare, este important să-ți planifici ziua, să incluzi în ea hobby-urile preferate și să-ți faci timp să cunoști alte persoane. Acest lucru te poate ajuta să treci peste primele săptămâni mai ușor și, cu timpul, să îți reiei viața fericită.
Psihoterapia creează un spațiu sigur în care putem găsi înțelegere și sprijin pentru a face față situației sau stării în care ne aflăm. Contactul cu un expert poate aduce o ușurare imediată, dar cooperarea pe termen lung poate ajuta o persoană să dezvolte strategii și obiceiuri care să prevină situații similare în viitor.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.