Este dureros să vezi pe cineva apropiat care se luptă cu anxietatea, depresia sau tristețea persistentă. De multe ori vrem să ajutăm, dar nici măcar nu știm cum să deschidem acest subiect. Sau am încercat deja și am fost respinși.

În primul rând, este minunat că încerci să ajuți. Pentru a fi mai ușor pentru tine, am pregătit cinci recomandări pentru tine, despre cum poți să ajuti o persoană dragă să înceapă să meargă la terapie. Poate cel mai important lucru te așteaptă chiar la sfârșitul articolului.

1. Alege un moment oportun

În privat, în liniște și într-un loc în care persoana iubită se simte în siguranță. Ocazia ideală este atunci când el sau ea îți mărturisește ce dificultăți întâmpină. Dar dacă o astfel de oportunitate nu se ivește, poți aborda chiar tu subiectul.

Nu deschide niciodată subiectul de față cu altcineva, nici măcar cu familia. De asemenea, nu menționa terapia în cadrul unei conversații aprinse. În caz contrar, există riscul ca persoana să se închidă și să nu mai vrea să vorbească deloc despre asta.

2. Alege cuvintele potrivite

La fel ca și momentul potrivit, cuvintele potrivite sunt importante. Chiar și o frază aparent inofensivă precum „Ar trebui să faci terapie” poate suna ca un atac în urechile unei persoane care trece printr-o perioadă dificilă. Adoptă o atitudine empatică și încearcă să abordezi subiectul cu blândețe, cum ar fi: „Văd că treci printr-o perioadă dificilă. Te-ai gândit să încerci terapia?” Sau: „Te iubesc foarte mult și îmi pare rău că îți este atât de greu. Cred că terapia te-ar putea ajuta.„

S-ar putea ca persoana iubită să se simtă iritată, prin urmare, încearcă să îți păstrezi calmul și să nu treci la ofensivă. Fraze precum „nu ești normal” nu vor face decât să pună gaz pe foc. De asemenea, încearcă să nu ții prelegeri sau să ai o atitudine superioară.

3. Pregătește-ți argumentele

Ai adus în sfârșit în discuție subiectul dureros, dar cuvintele tale s-ar putea să nu rezoneze cu credințele și convingerile celuilalt. Prietena/partenera/sora/persoana are pur și simplu propriile argumente pentru a nu merge la terapie. Este bine să fii pregătit/ă și pentru asta. Iată care sunt cele mai frecvente patru motive pentru care oamenii refuză terapia și cum poți să le abordezi.

podpora_blizkeho.webp

„Nu sunt atât de nebun/ă încât să mă duc la psiholog.”

  • Pare să se teamă de ceea ce vor spune alții. Nu vrea să fie etichetat/ă ca fiind ”un/o nebun/ă”. Prin urmare, asigură-l/o că nu vei spune nimănui despre faptul că merge la terapie și că depinde de el/ea cui alege să se confeseze. De asemenea, poate să se întâlnească cu terapeutul online.
  • Încearcă să găsești pe cineva care face sau a făcut terapie, ideal ar fi cineva pe care persoana iubită îl/o admiră. Discută despre exemplul său și cum l-a ajutat terapia.
  • Ai putea menționa, de asemenea, că unul din cinci oameni din țara noastră se luptă singur cu depresia. La urma urmei, trebuie să avem grijă de suflet la fel de mult ca și de corpul fizic.

„Nu vreau să-mi încredințez secretele unui străin.”

  • Explică-i faptul că, și dacă ar vrea, nimeni din jur nu te poate ajuta ca un adevărat profesionist. Un terapeut ascultă multe povești de viață în fiecare zi și nu judecă niciodată pe nimeni. Relația cu el/ea este complet confidențială.
  • Oferă-te să-l/o ajuți să găsească un terapeut cu care să stea de vorbă. De aceea, toți terapeuții noștri au mesaje video pe profilurile lor, în care se prezintă personal.

„Trec printr-o perioadă dificilă, dar mă descurc.”

  • Evidențiază problemele și schimbările specifice pe care le-ai observat. Ideea nu este de a învinovăți pe cineva, ci de a ne arăta îngrijorarea. Gândește-te cât timp a trecut și subliniază acest lucru.
  • Întreabă ce îl/o împiedică să încerce terapia? De ce nu se gândește măcar la asta? S-ar putea să ajungeți la un numitor comun.
  • Întreabă-l/o ce îl/o ajută și ce intenționează să facă pentru a se însănătoși și cum îl/o poți ajuta în acest demers.

„Nimeni nu mă mai poate ajuta.”

Dacă persoana iubită și-a pierdut complet motivația și este apatică, fii atent/ă. Încearcă să continui conversația și să afli de ce este în starea aceea. Dar dacă refuză să ceară ajutor și îți faci griji că s-ar putea întâmpla ceva rău, nu aștepta și sună la linia antidepresie 0800 0800 20. Aceștia te pot ajuta să rezolvi urgent situația.

Dacă situația nu este atât de critică, iar persoanei dragi îi plac filmele sau cărțile, încearcă să cauți un film care descrie o poveste similară (ideal ar fi reală) cu un final pozitiv. Văzând că altcineva care se confruntă cu aceleași probleme a putut găsi o cale de ieșire, poate fi un exemplu care să inspire.

online_terapie_par.webp

4. Implică și alți membri de familie sau apropiați

Dacă ești singura persoană care aduce în discuție subiectul sănătății mintale și încurajarea de a încerca terapia, s-ar putea să nu pari atât de convingător/e. Dacă încercările anterioare nu au funcționat, încearcă să vorbești cu o persoană foarte apropiată și roag-o să se implice. Însă ai grijă, mama persoanei afectate nu este întotdeauna persoana potrivită cu care să vorbești. De asemenea, încearcă să nu pară că îi „întindeți o cursă”. Dar dacă te confruntă, ar fi bine să recunoști adevărul, pentru ca încrederea și relația voastră să nu aibă de suferit.

5. Oferă-te să ajuți la găsirea unui terapeut

Poate că persoana iubită a mai fost la terapie și terapeutul nu s-a potrivit nevoilor sale. Sau poate că se teme de acest scenariu.

Așadar, întreabă dacă poți ajuta la găsirea unui terapeut. Din fericire, nu este atât de dificil în zilele noastre. Pe platforma noastră poți găsi zeci de terapeuți verificați, cu profiluri detaliate, mesaje video și referințe. De asemenea, poți completa un scurt chestionar, pe baza căruia îți vom recomanda cei mai potriviți terapeuți pentru tine. În acest fel, poți avea o programare pentru prima ședinnță de terapie online a doua zi, chiar și în câteva minute, dacă este necesar.

Dar nu uita de tine însuți/însăți

Faptul că ai citit până aici arată cât de mult ții la această persoană din viața ta. Dar nu îți asuma întreaga responsabilitate pentru sănătatea mintală a altcuiva. Oferă-i sprijin, ascultă și încearcă să îl/o motivezi să urmeze ședințe de terapie, dar nu lăsa ca acest lucru să îți pună în pericol propriul echilibru emoțional. Doar pentru că ești aproape de cineva care se confruntă cu anxietate sau depresie, nu înseamnă că tu nu poți trăi momente de bucurie.

Dacă începi să te simți afectat, terapia te-ar putea ajuta și pe tine. Un terapeut cu experiență te poate sfătui cu privire la alte măsuri pe care le poți lua și te poate ajuta să stabilești limite sănătoase pentru a nu fi afectat de situația în care te afli.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Absolut orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur/ă. Poți găsi ajutor de la zeci de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna