Este dureros să vezi pe cineva apropiat care se luptă cu anxietatea, depresia sau tristețea persistentă. De multe ori vrem să ajutăm, dar nici măcar nu știm cum să deschidem acest subiect. Sau am încercat deja și am fost respinși.
În primul rând, este minunat că încerci să ajuți. Pentru a fi mai ușor pentru tine, am pregătit cinci recomandări pentru tine, despre cum poți să ajuti o persoană dragă să înceapă să meargă la terapie. Poate cel mai important lucru te așteaptă chiar la sfârșitul articolului.
În privat, în liniște și într-un loc în care persoana iubită se simte în siguranță. Ocazia ideală este atunci când el sau ea îți mărturisește ce dificultăți întâmpină. Dar dacă o astfel de oportunitate nu se ivește, poți aborda chiar tu subiectul.
Nu deschide niciodată subiectul de față cu altcineva, nici măcar cu familia. De asemenea, nu menționa terapia în cadrul unei conversații aprinse. În caz contrar, există riscul ca persoana să se închidă și să nu mai vrea să vorbească deloc despre asta.
La fel ca și momentul potrivit, cuvintele potrivite sunt importante. Chiar și o frază aparent inofensivă precum „Ar trebui să faci terapie” poate suna ca un atac în urechile unei persoane care trece printr-o perioadă dificilă. Adoptă o atitudine empatică și încearcă să abordezi subiectul cu blândețe, cum ar fi: „Văd că treci printr-o perioadă dificilă. Te-ai gândit să încerci terapia?” Sau: „Te iubesc foarte mult și îmi pare rău că îți este atât de greu. Cred că terapia te-ar putea ajuta.„
S-ar putea ca persoana iubită să se simtă iritată, prin urmare, încearcă să îți păstrezi calmul și să nu treci la ofensivă. Fraze precum „nu ești normal” nu vor face decât să pună gaz pe foc. De asemenea, încearcă să nu ții prelegeri sau să ai o atitudine superioară.
Ai adus în sfârșit în discuție subiectul dureros, dar cuvintele tale s-ar putea să nu rezoneze cu credințele și convingerile celuilalt. Prietena/partenera/sora/persoana are pur și simplu propriile argumente pentru a nu merge la terapie. Este bine să fii pregătit/ă și pentru asta. Iată care sunt cele mai frecvente patru motive pentru care oamenii refuză terapia și cum poți să le abordezi.
„Nu sunt atât de nebun/ă încât să mă duc la psiholog.”
„Nu vreau să-mi încredințez secretele unui străin.”
„Trec printr-o perioadă dificilă, dar mă descurc.”
„Nimeni nu mă mai poate ajuta.”
Dacă persoana iubită și-a pierdut complet motivația și este apatică, fii atent/ă. Încearcă să continui conversația și să afli de ce este în starea aceea. Dar dacă refuză să ceară ajutor și îți faci griji că s-ar putea întâmpla ceva rău, nu aștepta și sună la linia antidepresie 0800 0800 20. Aceștia te pot ajuta să rezolvi urgent situația.
Dacă situația nu este atât de critică, iar persoanei dragi îi plac filmele sau cărțile, încearcă să cauți un film care descrie o poveste similară (ideal ar fi reală) cu un final pozitiv. Văzând că altcineva care se confruntă cu aceleași probleme a putut găsi o cale de ieșire, poate fi un exemplu care să inspire.
Dacă ești singura persoană care aduce în discuție subiectul sănătății mintale și încurajarea de a încerca terapia, s-ar putea să nu pari atât de convingător/e. Dacă încercările anterioare nu au funcționat, încearcă să vorbești cu o persoană foarte apropiată și roag-o să se implice. Însă ai grijă, mama persoanei afectate nu este întotdeauna persoana potrivită cu care să vorbești. De asemenea, încearcă să nu pară că îi „întindeți o cursă”. Dar dacă te confruntă, ar fi bine să recunoști adevărul, pentru ca încrederea și relația voastră să nu aibă de suferit.
Poate că persoana iubită a mai fost la terapie și terapeutul nu s-a potrivit nevoilor sale. Sau poate că se teme de acest scenariu.
Așadar, întreabă dacă poți ajuta la găsirea unui terapeut. Din fericire, nu este atât de dificil în zilele noastre. Pe platforma noastră poți găsi zeci de terapeuți verificați, cu profiluri detaliate, mesaje video și referințe. De asemenea, poți completa un scurt chestionar, pe baza căruia îți vom recomanda cei mai potriviți terapeuți pentru tine. În acest fel, poți avea o programare pentru prima ședinnță de terapie online a doua zi, chiar și în câteva minute, dacă este necesar.
Faptul că ai citit până aici arată cât de mult ții la această persoană din viața ta. Dar nu îți asuma întreaga responsabilitate pentru sănătatea mintală a altcuiva. Oferă-i sprijin, ascultă și încearcă să îl/o motivezi să urmeze ședințe de terapie, dar nu lăsa ca acest lucru să îți pună în pericol propriul echilibru emoțional. Doar pentru că ești aproape de cineva care se confruntă cu anxietate sau depresie, nu înseamnă că tu nu poți trăi momente de bucurie.
Dacă începi să te simți afectat, terapia te-ar putea ajuta și pe tine. Un terapeut cu experiență te poate sfătui cu privire la alte măsuri pe care le poți lua și te poate ajuta să stabilești limite sănătoase pentru a nu fi afectat de situația în care te afli.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.