În copilărie, reușeam să creăm prietenii pe viață la locul de joacă în doar câteva minute, însă la maturitate devine puțin mai greu să stabilim acest tip de legături. Scenariul în care suntem înconjurați constant doar de oameni noi, cu care încercăm să găsim subiecte de conversație este aproape unul de coșmar, mai ales pentru cei introvertiți.

Pentru că aceste situații fac parte uneori din viața de zi cu zi și nu le putem evita, am pregătit o mulțime de sfaturi practice care să te ajute să le navighezi. Mai devreme sau mai târziu, vei întâlni pe cineva cu care te înțelegi cu adevărat.

Prieteniile ne ajută să fim mai sănătoși

Ai nevoie de puțină motivație? Datele ne spun că prieteniile au impact asupra sănătății fizice și longevității, existând dovezi că influențează pozitiv tensiunea, inflamația și diabetul. Prietenia este de asemenea un factor important care ne determină fericirea, potrivit unui studiu pe termen lung de la Harvard. Familia este, desigur, extrem de importantă, dar nu este benefic să ne concentrăm doar asupra ei.

Este perfect normal ca unele prietenii să se destrame după vârsta de 25 de ani. Ne creăm familii, construim cariere și avem din ce în ce mai puțin timp liber. Nu înseamnă în niciun caz că ești “ciudat” și cu siguranță nu trebuie să te învinovățești dacă se întâmplă asta. În medie, adulții au 3-5 prieteni apropiați, cei introvertiți poate chiar mai puțini. Dacă tu te simți bine în situația în care te regăsești, nu este absolut nicio problemă. Dar, dacă ai sentimente de singurătate, ar putea fi momentul să încerci să legi noi prietenii, iar noi îți vom arăta cum poți face asta.

přátelé

7 sfaturi practice despre locuri în care îți poți găsi prieteni

Ai senzația că te întâlnești mereu cu aceiași oameni? Încearcă să explorezi aceste locuri:

La birou – probabil că te întâlnești sau vorbești cu colegii des, dar îi cunoști pe cei care nu fac parte din echipa ta apropiată? Poate ai mulți colegi în alt departament sau la alt etaj, despre care nu știi prea multe. Socializează și distrează-te la evenimentele de la serviciu, sau chiar în pauzele pe care le iei în timpul zilei, descoperindu-i pe cei pe care încă nu-i cunoști.

Cursuri și ateliere – perfecționează-ți cunoștințele de limba engleză, înscrie-te la cursuri de dans, pictură sau gătit – cu siguranță există un domeniu despre care ai vrea să înveți mai multe. Iar dacă alegi un curs pe o durată mai lungă, vei avea timp să îți cunoști colegii.

Voluntariat – există atât de multe posibilități! Poți lucra cu copii, poți avea grijă de animale abandonate sau participa la activități de protejare a naturii. De asemenea, poți oferi ajutor în cadrul unei organizații din domeniul tău. Vei face parte dintr-o echipă în scurt timp 🙂

Sporturi de echipă și activități recreative – dacă explorezi câteva grupuri de Facebook, cu siguranță vei găsi persoane care practică un sport împreună, merg pe munte în weekend sau merg la sală. Sunt o mulțime de oameni care și-ar dori un partener de sport.

Networking profesional – caută evenimente interesante în domeniul tău profesional sau înscrie-te într-un program de mentorat.

Animale de companie – poți adopta un cățel sau o pisică, dar doar în cazul în care îți dorești asta cu adevărat și îi poți oferi atenția necesară. Vei cunoaște persoane interesante la dresaj sau la evenimente dedicate animalelor.

Prietenii mai vechi – Poate ai avut un prieten bun la școală, dar după absolvire sau facultate au apărut responsabilități noi și drumurile voastre s-au despărțit. Dacă ești interesat de o prietenie, încearcă să-l inviți la o cafea – nu ai nimic de pierdut.

Ieși în societate și ai răbdare

Nu e nevoie să-i primești imediat în viața ta pe toți cei pe care îi întâlnești. Dar cu cât cunoști mai mulți oameni, cu atât este mai probabil că vei întâlni pe cineva cu care ești compatibil. În plus, poți cunoaște pe cineva și în situații complet neașteptate. Așadar, încearcă să accepți și invitațiile care nu te fac să sari în sus de bucurie. Nu se știe cu cine te vei întâlni.

Ține minte că e nevoie de timp pentru a construi prietenii profunde. Oamenii de știință au calculat că sunt necesare aproximativ 164 de ore petrecute împreună pentru a deveni prieten cu cineva nou.

Hiking.jpg

Cum să procedezi atunci când vrei să deschizi o discuție cu cineva?

Acum că știi unde ai putea cunoaște persoane noi, poate ai senzația că nimeni nu va dori să vorbească cu tine. Prima impresie contează, iar uneori, trimitem în mod inconștient semnale care ne fac să părem inabordabili.

Nu trebuie să îți schimbi personalitatea în niciun fel, ci doar să ții cont de câteva detalii psihologice care îi vor ajuta pe ceilalți să se simtă confortabil în compania ta.

  • În primul rând, este important să zâmbești. Un lucru banal, pe care îl uităm deseori și avem tendința să ne încruntăm, fără să ne dăm seama.
  • Nu încrucișa brațele, încearcă mai degrabă să îți arăți palmele, mai ales în timp ce vorbești. Așa vei părea mai deschis și mai sincer.
  • Atunci când vorbești cu cineva, privește-l în ochi. Te poți apleca ușor în față dacă vrei să arăți că asculți cu adevărat ce spune.

meeting_2.png

Am acoperit partea de comunicare nonverbală, acum este momentul să aflăm cum să începem o conversație care durează mai mult de câteva propoziții.

Încearcă să nu începi tot timpul prezentându-te și întrebând “Ce faci?”. Ai putea pune o întrebare relaxată despre un subiect comun, cum ar fi “Ai înțeles ce avem de făcut pentru proiect? Se pare că mie mi-a scăpat.” Apoi poți face o remarcă drăguță, spre exemplu complimentează-i adidașii și întreabă de unde i-a cumpărat. Câteva schimburi de replici relaxate ajută conversația să curgă.

Pune întrebări deschise, care presupun răspunsuri mai complexe decât da sau nu.

Încearcă să ții minte numele și să le folosești des în conversații. Din punct de vedere psihologic, ne place să ne auzim propriul nume. Pe de altă parte, dacă cineva ne uită sau ne confunda numele, ne va plăcea de el mai puțin aproape pe loc.

Oferă-i celeilalte persoane spațiu să vorbească, fără să o întrerupi. Acordă interes sincer conversației și ascultă.

Nu împărtăși de la început detalii foarte personale. Informații despre un divorț, o ceartă cu părinții sau orice alte intimități nu sunt potrivite pentru prima sau a doua conversație.

Nu încerca să fii perfect, mai degrabă fii natural și arată-te așa cum ești, cu tot cu defecte sau vulnerabilități. În mod natural, ne displac oamenii care par perfecți și lipsiți de defecte, pentru că ne este greu să relaționăm cu ei.

Poți găsi mai multe sfaturi utile și interesante în bestseller-ul How to Win Friends and Influence People.

Este momentul să îl/o inviți în afara zonei de confort comune

V-ați văzut deja la evenimente, la cluburi dedicate hobby-urilor sau poate la un curs. Dar cum să procedezi pentru a îl/o invita undeva într-un mod natural, care nu te face să te simți stingher. Încearcă una din aceste variante:

  • Aș bea o cafea, știu și o cafenea bună în apropiere. Ai vrea să mergem?”
  • Chiar mi-aș dori să văd filmul X, dar niciun prieten nu e foarte interesat de subiect. Ai vrea să vii?”  – mai ales în cazul în care filmul este despre un subiect comun.
  • Am plănuit să merg la tenis în weekend, dar prietenul cu care vorbisem s-a îmbolnăvit și nu mai poate ajunge. Ai vrea să vii?” – alege un sport pe care îl cunoaște.
  • „Merg cu fiul/fiica mea la parcul de distracții în weekend, ai vrea să vii cu noi? Copiii se pot juca împreună.” – pentru mamele cu copii mici.

Dacă ești o persoană introvertită, toate acestea pot părea dificile și înțelegem perfect acest lucru. Dar dacă îți dorești prieteni noi, primul pas este să cunoști oameni noi cu care uneori să începi chiar tu o conversație.

Poate simți că este peste puterile tale și deși te simți singur, ai sentimente de anxietate în public. Dacă dai din cap aprobator, ai putea să te gândești la terapie cu un profesionist. Anxietatea socială este un subiect greu de gestionat pe cont propriu. Dar, oricine își poate face prieteni, inclusiv tu.

La Hedepy, oferim terapie online, din confortul propriei locuințe. Tot ce trebuie să faci este să completezi testul, pe baza căruia îți vom recomanda primii 3 terapeuți ideali pentru tine. Nu trebuie să fii singur 🙂

non verbal_2.png

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să treci singur/ă prin perioadele dificile. Găsește ajutorul de care ai nevoie din partea zecilor de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna