Nu-ți place felul în care cineva se comportă cu tine, dar totodată te îndoiești de ceea ce simți. Poate că în realitate te înșeli și e de fapt vina ta.
Treci cumva printr-o astfel de situație? Atunci acest articol te poate ajuta. E posibil ca persoana respectivă să te manipuleze folosind una dintre cele mai subversive forme de manipulare, numită gaslighting. Hai să vedem cum poți recunoaște acest gen de manipulare într-o relație și cum te poți apăra de ea.
”Gaslighting” este o formă de manipulare psihologică și emoțională în care persoanele care manipulează încearcă să submineze felul în care tu percepi realitatea. Acestea încearcă să te convingă că propriile tale amintiri și sentimente nu sunt adevărate sau corecte. Ele pun totul pe seama imaginației tale, susțin că ești ultrasensibil/ă, că exagerezi, sau că lucrurile s-au petrecut, de fapt, altfel. Neagă încontinuu ceea ce s-a întâmplat, încearcă să producă confuzie, te contrazic, te mint și te umilesc.
Gaslighting-ul poate avea un debut subtil, dar treptat te aduce în stadiul în care te întrebi ești „normal/ă”. Nu este vorba despre simple minciuni, ci de o distorsionare sistematică și deseori conștientă a realității. De aceea gaslighting-ul tinde să fie de lungă durată, ceea ce îl face și mai greu de identificat.
Termenul de gaslighting nu are o traducere exactă în limba română. Dar cuvântul are o origine interesantă. El provine dintr-un film thriller din 1940, intitulat Gaslight. În film, un bărbat încearcă să-și convingă soția că a înnebunit, pentru a o interna într-un azil de boli mintale și a pune mâna pe proprietatea ei. Una dintre tacticile sale de manipulare este aceea de a micșora intensitatea luminii provenită de la lămpile de gaz din casă. El apoi își convinge soția că lumina este neschimbată. Astfel, el încearcă să îi submineze încrederea în propria ei percepție a realității și o conduce spre concluzia că a înnebunit.
Persoanele manipulatoare încearcă să capete putere asupra ta. În general au o stimă de sine scăzută și compensează propriile lor deficiențe în acest mod – vor să dețină controlul asupra ta. Vor să dărâme stima ta de sine pentru a se simți ei înșiși mai puternici. Deseori suferă de o tulburare de personalitate precum narcisismul.
Cea mai des întâlnită este manipularea psihologică în relația dintre parteneri, dar și alți membri ai familiei, subordonați sau colegi pot fi ținta acesteia.
În rețelele de socializare, gaslighting-ul este utilizat chiar și la scară mai mare pentru a controla masele. Teoriile conspirației, știrile false (fake news), ”trolling”-ul (provocarea fără cauză) și unii politicieni au devenit instrumente ale acestuia. Dar astăzi ne vom concentra pe gaslighting ca formă de manipulare în relațiile personale, deoarece pe acestea ai puterea să le influențezi și singur.
Cu cât ești mai mult timp expus ”gaslighting”-ului, cu atât este mai greu. Persoana manipulatoare încearcă să-ți submineze percepția și încrederea în tine. Adesea, începi să te autoînvinovățești. Ai impresia că reacționezi exagerat, că lucrurile nu s-au întâmplat într-un anumit fel, sau că, de fapt, meriți să fii tratat astfel. Începi să te îndoiești de tine însuți/însăți.
Persoana manipulatoare încearcă deseori să te convingă că ține la tine și că vrea să te ajute, ceea ce face totul și mai complicat.
Iată semnalele de alarmă după care poți recunoaște gaslighting-ul:
Pentru ca tu să fii sigur/ă, hai să detaliem. Acestea sunt tipurile de afirmații pe care persoanelor manipulatoare le pot folosi:
1. Pun la îndoială amintirile
2. Diminuează importanța sentimentelor tale
3. Când vrei să stai de vorbă despre ceea ce simți, schimbă subiectul
4. Te învinovățesc
5. Neagă realitatea
Ca în cazul în care, spre exemplu, se poate întâmpla ca managerul să te învinovățească pe tine pentru un proiect eșuat. Dacă îl contrazici argumentând că decizia a fost a lui, acesta poate răspunde că ai înțeles greșit rolul său în proiect sau că nu a fost așa.
Un alt exemplu este atunci când cineva nu îți trimite invitație la o ședință și apoi se întreabă de ce nu ai participat. Nu vor recunoaște faptul că nu au trimis invitația și te vor învinovăți pe tine. Vor fi siguri că ai ignorat evenimentul.
Primul lucru pe care trebuie să-l reții este că nu e vina ta. Sentimentele tale sunt normale și valabile. Ai încredere în ele și ai încredere în tine însuți/însăți. Dacă simți că ceva nu este ok, probabil că așa și este.
Cel mai bun mod de a te apăra împotriva gaslighting-ului și a oricărui alt tip de manipulare este încrederea în sine, asertivitatea și setarea limitelor personale. Dar în situații mai grave, trebuie să mergi și mai departe de atât pentru a te proteja.
Să faci față gaslighting-ului este o adevărată provocare psihologică. Ai încredere în cei dragi și ia în considerare sprijinul profesionist din partea unui psihoterapeut. E important să vorbești despre sentimentele tale și să obții o perspectivă din exterior. Un psihoterapeut te poate ajuta să privești situația dintr-o perspectivă obiectivă și fără prejudecăți. Acesta te va consilia despre cum te poți apăra în anumite situații și te va ajuta să te detașezi de persoana manipulatoare.
La Hedepy, avem zeci de psihoterapeuți autorizați cu care poți rezerva o ședință de psihoterapie în doar câteva zile – online, din orice loc în care te simți în siguranță. Află cum funcționează psihoterapia online și fă o programare din doar câteva click-uri.
Meriți o relație în care să beneficiezi de dragoste necondiționată, respect și înțelegere. Terapia te va ajuta să te eliberezi de manipulare.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.