Magia încrederii în sine constă în faptul că nu ne permite să fim victime ale vieții noastre, ci ne obligă să o trăim conștient, cu dragoste pentru ceilalți și pentru noi înșine. „Dar înainte de a vă diagnostica depresia sau stima de sine scăzută, asigurați-vă că nu sunteți înconjurați de idioți.” (autor necunoscut)

Ce este încrederea în sine?

Încrederea în sine înseamnă să fii conștient de tine însuți. Nu numai că trăiesc (respir, merg, muncesc), ci și cine am o existență complexă (am hobby-urile mele, știu ce îmi poate strica starea de spirit, care este talentul meu). Toate aceste cunoștințe, pe care le adunăm despre noi înșine pe parcursul vieții, ne ajută apoi să navigăm cu mai mare ușurință situațiile în care ne aflăm, să construim relații armonioase și să contribuie la creșterea calitatea vieții noastre.

De unde vine încrederea în sine?

Încrederea în sine se formează toată viața, are dinamica ei. Pietrele sale de temelie sunt puse în copilăria timpurie, primele manifestări ale ego-ului sunt adesea asociate cu sfidarea sub forma unui viguros ”Nu!”. Familia și mediul apropiat sunt esențiale pentru dezvoltarea unei persoane sănătoase care are încredere în sine. De la acestea provine și modul în care o persoană face față dificultăților pe care le întâlnește în viață. Din păcate, nu toată lumea crește într-un mediu armonios. Așadar, cum să te ajuți să ai o încredere în sine sănătoasă?

Cum să dobândești încredere în tine însuți?

A avea o lipsă de încredere în sine în acest moment nu înseamnă că nu poți avea suficientă în viitorul apropiat și nu înseamnă că nu poți începe imediat să lucrezi la ea. Este posibil să vă gândiți adesea la ceilalți, să încercați să le faceți pe plac, să vă acomodați, să munciți din greu sau să încercați să vă finalizați studiile. Însă toate aceste lucruri te consumă. Te simți exploatat în relații, munca este frumoasă, dar pe lângă bani, îți aduce și singurătate și epuizare, iar studiul parcă nici nu ar fi pentru tine. Și poate că nu este. Primul pas pentru a căpăta încredere este să construiești o relație cu tine însuți. Așa cum ai face cu o persoană apropiată pe care o iubești, îți place să te asculți, să te sfătuiești, să te susții și să te ajuți atunci când ai nevoie.

Cum să faci o schimbare și să-ți crești încrederea în tine?

Puteți începe prin a vă rezerva o oră pe zi doar pentru dumneavoastră. Deveniți prioritatea și datoria dumneavoastră numărul unu. Puteți face orice vă aduce satisfacție, inclusiv să nu faceți nimic și să pierdeți timpul. Scrieți toate întrebările care vă trec prin cap. Răspunsurile s-ar putea să apară imediat sau să necesite mai multă introspecție. Important este că tocmai ați început un dialog intern. Partenerul ideal în acest proces este un psihoterapeut. El vă va ajuta să vă concentrați exact pe ceea ce are legătură cu stima de sine în viața dumneavoastră și vă va oferi instrumentele cu care să vă creșteți stima de sine, dar și să o mențineți în timp.

sebevědomí

Cum afectează stima de sine scăzută relațiile?

Stima de sine scăzută este deseori asociată cu o abilitate deficitară de a percepe propriile limite. Ca urmare, îi lași pe alții să le depășească. Cauza poate fi și temerile subconștiente, care poartă cu ele teama de respingere, atunci când ne opunem la ceea ce își dorecs cei din jur. Și aici, psihoterapia este un ajutor binevenit. Mai presus de toate, direcțiile psihodinamice lucrează implicit și cu relațiile. Terapeutul va fi cel care vă va monta o oglindă, astfel încât să puteți privi în spatele cortinei și să înțelegeți cum funcționează de fapt relațiile dumneavoastră.

Cum mă poate ajuta psihoterapia să dobândesc o încredere sănătoasă în mine?

Simplul fapt de a aranja o programare și de a vă dedica timp este primul pas către încrederea în sine. Acest lucru vă arată că nu trebuie să vă delăsați și că sunteți important pentru dumneavoastră. Psihoterapia online poate fi o alegere bună pentru cei care se luptă cu timiditatea sau nu sunt siguri că terapia este pentru ei. Conectarea cu un expert este rapidă și nu necesită deplasare. Psihoterapia vă va ajuta să înțelegeți legătura dintre ceea ce vă deranjează în viață și încrederea în sine. În același timp, vă permite să vă apropiați mai mult de voi înșivă, să scăpați de așteptările pe care cei din jur sau voi înșivă le aveți de la voi. Acest lucru vă va elibera potențialul.

Povestea reală a unui client și cum l-a ajutat terapia

„Am venit la terapie pentru a face față crizei cu paternerul. Investisem foarte mult în relația noastră, chiar simțeam că nu se poate mai mult. Mi-am planificat timpul liber în funcție de el, am învățat să joc tenis pentru a supraviețui nu doar ca prieten, ci și ca partener, am mers chiar și la culcare cu două ore mai târziu pentru a adormi împreună. Abia la terapie mi-am dat seama că mă pierdusem. Simțeam că, pentru ca cineva să mă placă, trebuia să fiu perfectă pentru el. Pentru mine, asta însemna să mă adaptez 100%. Psihoterapia mi-a arătat că nu trebuie să aleg între mine și partenerul meu. Descoperirea a fost o mare ușurare. Și o doresc tuturor din toată inima!”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna