Magia încrederii în sine constă în faptul că nu ne permite să fim victime ale vieții noastre, ci ne obligă să o trăim conștient, cu dragoste pentru ceilalți și pentru noi înșine. „Înainte de a vă diagnostica depresia sau stima de sine scăzută, asigurați-vă că nu sunteți înconjurați de idioți.” (autor necunoscut)
Încrederea în sine înseamnă să fii conștient de tine însuți. Nu numai că trăiesc (respir, merg, muncesc), ci am o și existență complexă (am hobby-urile mele, știu ce îmi poate strica starea de spirit, care este talentul meu). Toate aceste cunoștințe, pe care le adunăm despre noi înșine pe parcursul vieții, ne ajută apoi să navigăm cu mai mare ușurință situațiile în care ne aflăm, să construim relații armonioase care contribuie la creșterea calitatea vieții noastre.
Încrederea în sine se formează toată viața, are dinamica ei. Pietrele sale de temelie sunt puse în copilăria timpurie, primele manifestări ale ego-ului sunt adesea asociate cu sfidarea sub forma unui viguros ”Nu!”. Familia și mediul apropiat sunt esențiale pentru dezvoltarea unei persoane sănătoase care are încredere în sine. De la acestea provine și modul în care o persoană face față dificultăților pe care le întâlnește în viață. Din păcate, nu toată lumea crește într-un mediu armonios. Așadar, cum să dezvolți o încredere în sine sănătoasă?
A avea o lipsă de încredere în sine în acest moment nu înseamnă că nu poți avea suficientă în viitorul apropiat și nu înseamnă că nu poți începe imediat să lucrezi la ea. Este posibil să te gândești adesea la ceilalți, să încerci să le faci pe plac, să te acomodezi, să muncești din greu sau să încerci să-ți finalizezi studiile. Însă toate aceste lucruri te consumă. Te simți exploatat în relații, munca este frumoasă, dar pe lângă bani, îți aduce și singurătate și epuizare, iar studiul parcă nici nu ar fi pentru tine. Și poate că nu este. Primul pas pentru a căpăta încredere este să construiești o relație cu tine însuți. Așa cum ai face cu o persoană apropiată pe care o iubești, îți place să te asculți, să te sfătuiești, să te susții și să te ajuți atunci când ai nevoie.
Poți începe prin a-ți rezerva o oră pe zi doar pentru tine. Devino prioritatea și datoria ta numărul unu. Poți face orice îți aduce satisfacție, inclusiv să pierzi timpul. Scrie toate întrebările care îți trec prin cap. Răspunsurile s-ar putea să apară imediat sau să necesite mai multă introspecție. Important este că tocmai ai început un dialog intern. Partenerul ideal în acest proces este un psihoterapeut. El te va ajuta să te concentrezi exact pe ceea ce are legătură cu stima de sine în viața ta și îți va oferi instrumentele cu care să-ți crești stima de sine, dar și să o menții în timp.
Stima de sine scăzută este deseori asociată cu o abilitate deficitară de a percepe propriile limite. Ca urmare, îi lași pe alții să le încalce. Cauza pot fi și temerile subconștiente, cum ar fi teama de respingere, atunci când ne opunem la ceea ce își doresc cei din jur. Și aici, psihoterapia este un ajutor binevenit. Mai presus de toate, direcțiile psihodinamice lucrează implicit și cu relațiile. Terapeutul va fi cel care îți va monta o oglindă, astfel încât să poți privi în spatele cortinei și să înțelegi cum funcționează de fapt relațiile tale.
Simplul fapt de a face o programare și de a-ți dedica timp este primul pas către încrederea în sine. Acest lucru îți arată că ești important pentru tine. Psihoterapia online poate fi o alegere bună pentru cei care se luptă cu timiditatea sau nu sunt siguri că terapia este pentru ei. Conectarea cu un expert este rapidă și nu necesită deplasare. Psihoterapia te va ajuta să înțelegi legătura dintre ceea ce te deranjează în viață și încrederea în sine. În același timp, îți permite să te apropii mai mult de tine, să te eliberezi de așteptările pe care cei din jur sau chiar tu le ai de la tine.
De asemenea, vă puteți testa cu un test online rapid și fiabil al stimei de sine. Testul utilizează Scala Rosenberg, care constă în 10 întrebări simple. Răspunzând la acestea, veți afla în ce măsură stima de sine este o problemă pentru dvs.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.