Ce au în comun tortura, violența domestică și abuzul? Toți termenii de mai sus reprezintă infracțiuni penale. Ele au loc în cadrul unor relații care sunt inerent perturbate și, de obicei, nu sunt acte izolate; dimpotrivă, durează mai mult. Deoarece astfel de violențe sunt, în marea majoritate a cazurilor, comise în spatele ușilor închise, nu există martori și, adesea, nici măcar probe concludente. Așadar, cum poți ieși din cercul vicios al fricii și al durerii?

Ce este violența domestică?

Principala caracteristică a violenței domestice este că are loc între membrii care împart o locuință comună, fie că este vorba de parteneri, de copii sau de persoane în vârstă. Femeile sunt cele mai expuse riscului. Se raportează că mai mult de o treime dintre femei au suferit o formă de violență domestică în viața lor. Grupurile vulnerabile includ, de asemenea, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități, copiii, iar un procent semnificativ de violență domestică este, de asemenea, comisă împotriva bărbaților. Violența domestică poate lua mai multe forme. Se întâmplă, de asemenea, ca însăși persoana aflată în pericol să nu știe pentru mult timp că acțiunile partenerului său sau al persoanei apropiate depășesc încet-încet limitele drepturilor sale. În general, există violență fizică (bătăi, lovituri, tragere de păr), psihologică (umilire, ignorare), verbală (înjurături, insulte), economică (distrugerea obiectelor personale, alocarea de bani), socială (împiedicarea contactului cu lumea exterioară, arest la domiciliu) și sexuală (constrângere sexuală, viol).

Cum se manifestă un copil abuzat psihic?

Violența psihologică împotriva copiilor este cea mai puțin observabilă, deoarece nu este evidentă la prima vedere. Cu toate acestea, este de obicei însoțită de alte forme de abuz. Violența psihologică împotriva copiilor constă în exercitarea superiorității și a puterii pe care abuzatorul o are asupra copilului și pe care nu se teme să o exercite. Poate fi vorba de mustrări frecvente, de cerințe ridicate față de copil și de comparații constante cu alți copii. Poate fi, de asemenea, o lipsă a atenției care duce la ignoranță totală. O altă formă de abuz mintal este atunci când un copil este martor la violența împotriva unui alt membru al familiei. Astfel de copii pot acționa atunci într-un mod închis, evită contactul social, sunt deconcentrați, nervoși, speriați. Bâlbâiala sau ticurile pot fi vizibile, pot urina noaptea sau se pot plânge de dureri abdominale frecvente sau de dureri de cap.

týraná žena za oknem

Cum pot face față violenței domestice?

Știi cu certitudine că modul în care te tratează partenerul tău este greșit. Chiar dacă nu este vizibil din exterior întotdeauna, știi că ești în criză de energie și înainte de a te epuiza, trebuie să încerci să schimbi ceva. Înainte ca violența să continue, poți contacta unele dintre centrele de intervenție pentru persoanele expuse riscului de violență domestică. Acestea oferă sprijin social, juridic și ajutor psihologic. Pe lângă informațiile practice care te vor familiariza cu opțiunile pe care le ai, experții te vor ajuta să întocmești un așa-numit plan de securitate. Cu ajutorul acestuia, poți evalua mai bine situația și poți ieși din ea protejându-te atât pe tine, cât și, eventual, pe ceilalți membri ai gospodăriei.

Care pot fi consecințele violenței domestice?

La nivelul experienței psihice, consecința imediată a violenței este șocul și trauma pe termen lung sau tulburarea de stres posttraumatic. Apar adesea îndoieli cu privire la propria valoare, care a fost denigrată în mod sistematic de către persoana violentă, precum și sentimente de vinovăție și rușine.

Cum mă poate ajuta psihoterapia dacă sunt o victimă a abuzului sau a violenței domestice?

Poate că trăiești într-o relație în care te-ai resemnat. Nu știi sigur dacă îți iubești partenerul sau îl urăști, dar în principal ești condus/ă de frică și îți este teamă să pleci. În plus, pot să apară îndoieli: Poți să te descurci singur/ă? Confuzia și frica sunt ceva cu care nu trebuie să te confrunți singur/ă. Scopul psihoterapiei este, pe lângă înțelegere și sprijin, și activarea resurselor interne și a încrederii în sine. Aici se ascunde curajul și cunoașterea faptului că poți să-ți trăiești viața într-un alt mod, unul fericit. Cu toate acestea, partenerul manipulator simte, de obicei, când este necesar să schimbe strategia. El/ea caută apropiere prin scuze, promisiuni și planuri imaginare pentru un viitor comun. Este greu să nu crezi, chiar dacă toate acestea s-au mai întâmplat de multe ori. Procesul psihoterapeutic te va ajuta să înțelegi cum funcționează dinamica din relația ta. Este posibil să-ți fi petrecut deja copilăria în umbra unui părinte dominant. Perspectivele pe care un psihoterapeut te va ajuta să le dobândești și contextele care dau un sens mai profund situației tale vor contribui apoi la construirea unei baze sănătoase pentru celelalte relații din viața ta.

Cum mă poate ajuta psihoterapia online în cazul violenței domestice?

Poate că găsești un expert care nu există în zona în locuiești, dar care te poate ajuta în situația în care te afli. Psihoterapia online oferă posibilitatea de a intra în contact cu un specialist cu experiență în subiectul violenței domestice de oriunde, online. Discreția psihoterapiei online, care, firește, nu necesită o deplasare la locul de muncă al terapeutului, poate fi deosebit de importantă pentru client, mai ales în primele întâlniri. Un psihoterapeut online îți poate fi un sprijin în toate etapele procesului. Fie că va fi prima persoană în care vei avea încredere, fie că va fi cineva cu care vei trăi consecințele fostei relații.

Povestea reală a clientului și cum l-a ajutat terapia:

„L-am vizitat pe terapeut pentru prima dată după ce mi-am părăsit soțul, care mă tortura fizic și psihic timp de 12 ani. Aveam nevoie să îi mărturisesc totul și mai ales să mă împac cu faptul că i-am permis să mă trateze astfel. Eu și terapeutul meu am constatat că convingerea mea că merit să fiu tratată astfel de soțul meu era ceea ce mă ținea în căsnicie. Am descoperit că am purtat acest lucru cu mine încă din copilărie. De aceea am început să lucrez pentru a elimina acest model de gândire și pentru a-mi crește încrederea în mine.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna