Ți se întâmplă să faci atât de multe lucruri deodată încât nu poți termina nimic? Uneori uitați de programări și vă treziți adesea că, în loc să ascultați un coleg, sunteți atent la muzica de fundal care vă duce într-o clipă înapoi în vacanță? Faptul că vă cunoașteți nu înseamnă neapărat că suferiți de ADHD. Cu toate acestea, dacă situațiile de mai sus sunt o parte nedorită a realității tale zilnice, află că există multe modalități de a prelua controlul asupra minții tale neliniștite. Una dintre cele mai eficiente este psihoterapia.

Ce este ADHD?

ADHD este un acronim pentru Attention Deficit Hyperactivity Disorder (tulburare de  deficit de atenție și hiperactivitate). Este un sindrom de neurodezvoltare care este cauzat de perturbarea acelor părți ale creierului care sunt responsabile pentru menținerea sau concentrarea atenției, planificare, anticipare și autocontrol. ADHD este o problemă înnăscută, iar manifestările sale sunt astfel evidente încă din copilărie. Odată cu maturizarea treptată a creierului, ADHD poate dispărea spontan și până la jumătate dintre copiii diagnosticați sunt asimptomatici la vârsta adultă.

Care sunt simptomele ADHD la copii? Și cum se manifestă la vârsta adultă?

Deficitul de atenție și hiperactivitate la copii se manifestă prin tendința copilului de a schimba rapid activitatea, incapacitatea de a sta locului, întreruperea celorlalți în conversație sau emiterea de diverse sunete fără să le perceapă el însuși. Aceste simptome hiperactive ale ADHD tind să se diminueze treptat odată cu vârsta. La adulți, ele se manifestă mai mult prin neliniște, de exemplu atunci când așteaptă la coadă, grabă confuză în comunicare, un control mai slab al emoțiilor sau niveluri reduse de toleranță la frustrare. Deficitele de atenție se traduc apoi prin eșecuri frecvente în planificarea și organizarea timpului, cum ar fi probleme cu finalizarea sarcinilor sau cu sosirea la timp. De asemenea, poate duce la uitarea mult prea frecventă sau la afectarea capacității de a percepe ceea ce spune cealaltă persoană, ceea ce este deseori interpretat greșit de cei din jur drept obrăznicie la copii sau aroganță la adulți.

Cât de ușor putem recunoaște ADHD la un copil și la un adult?

Din păcate, nu există un test ADHD simplu și fiabil. Diagnosticul final este condiționat de o serie de examinări, care includ cel mai adesea un interviu de diagnosticare, scale de autoevaluare, chestionare sau teste neuropsihologice. De asemenea, este necesar să se excludă alte boli, în principal pentru a putea ajusta medicația optimă, dacă este necesar. Diagnosticul este pus de un psihiatru sau de un psihiatru pentru copii.

dítě skáče

Cum se tratează ADHD?

Tratarea ADHD înseamnă, în esență, ameliorarea simptomelor sale. Medicamentul universal care ar vindeca boala nu este încă cunoscut. Persoana însăși are în mâinile sale posibilele progrese, sau în cazul copiilor ne bazăm pe voința și determinarea părinților. Primul pas este ajustarea creșterii și educației copiilor. Părintele deține mai mult controlul asupra regimul și activitățile copilului și ajută cu motivația potrivită și cu laudele adecvate. Copiii cu ADHD sunt sensibili la stima de sine și sunt adesea mai predispuși să fie criticați pentru boala lor și pot fi percepuți ca fiind slabi sau inadecvați. În cazul adulților, adaptarea mediului de lucru astfel încât să fie mai organizat este cea care poate ajuta, iar în cadrul stilului de viață, stabilirea de rutine și regularitate ajută, de asemenea,. Psihoterapia este, de asemenea, un ajutor important, în special terapia cognitiv-comportamentală (CBT) sau coaching-ul. Medicamentele prescrise de către psihiatrul au, de asemenea, un efect de susținere.

Cum mă poate ajuta psihoterapia în tratamentul ADHD?

Terapia cognitiv-comportamentală este unul dintre ajutoarele dovedite în tratamentul ADHD. Îl poate ajuta pe client să se uite la propriile procese de gândire, care, în sălbăticia lor, pot complica adesea viața. Se înlocuiesc treptat convingerile disfuncționale cu altele noi și astfel se schimbă comportamentul. Într-o situație stresantă, de exemplu, în loc de confuzie, își poate încetini în mod conștient mintea rapidă până la punctul în care se concentrează asupra unei singure soluții. Acest lucru economisește o tensiune emoțională semnificativă și probabil și timp și crește sentimentul propriei competențe. Pe lângă CBT, există și alte direcții terapeutice care au un efect pozitiv asupra calității vieții unei persoane cu ADHD. Acestea oferă atunci, de exemplu, antrenarea abilităților de comunicare și sociale, munca asupra acceptării de sine, a încrederii în sine sau conștientizarea aspectelor pozitive pe care ADHD le aduce și în viață – creativitatea, capacitatea de a se concentra profund sau de a gândi rapid.

Cum mă poate ajuta psihoterapia online cu ADHD?

Un psihoterapeut online poate fi, de asemenea, antrenorul dumneavoastră și vă poate ajuta să vă stabiliți și să vă urmați rutina. Prin regularitate și ordine ne putem maturiza din haosul care adesea ne complică viața. Poate că sunteți părintele unui copil cu ADHD și căutați sprijin, înțelegere sau informații care să vă faciliteze îngrijirea solicitantă de zi cu zi. Vă puteți conecta online cu un expert pentru a discuta despre acest subiect, fără a fi nevoie să vă deplasați de acasă sau să așteptați mult timp pentru o programare.

Faceți un test pentru ADHD

Următorul chestionar poate fi folosit ca punct de plecare pentru a vă ajuta să recunoașteți simptomele ADHD la adulți. Răspundeți doar la cele 6 întrebări pentru a obține un răspuns pe care îl puteți discuta cu terapeutul dumneavoastră pentru a lua în considerare următorii pași.

Povestea reală a clientului și cum l-a ajutat terapia:

„Am fost adus la terapie de disperarea că orice aș fi încercat să fac în viață se va termina undeva la jumătatea drumului. Sunt mereu în urmă, chiar dacă simt că aproape că nu mă mai opresc. După atâția ani, mă îndoiam de mine însumi. Cu ce greșesc? Când eram încă singură, puteam fi scuzată de atitudinea tinerească, dar când am devenit mamă a doi fii, viața mea s-a transformat într-un adevărat haos. Când am aflat despre psihoterapia online, nu am ezitat nicio clipă. Mulțumită terapeutului meu, am aflat curând că îmi vin atât de multe lucruri în minte la un moment dat încât pierd șirul a ceea ce trebuie să fac mai întâi. Fie că era vorba de organizarea casei sau de planuri pe termen lung. Primul lucru care m-a ajutat a fost un calm conștient prin relaxare ghidată. Mai târziu, am învățat să-mi percep gândurile ca observator al lor. Uneori funcționează mai bine, alteori mai puțin. În ambele cazuri, știu că nu sunt singură.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna