Mânia, furia sau agresivitatea. Le știm cu toții. Este imposibil să nu le cunoaștem, pentru că fac parte din natura noastră și din dezvoltarea mintală normală. Un paradox și mai mare este cât de inacceptabile sunt ele de către societatea actuală. Teama de condamnare ne poate forța să le reprimăm, ceea ce nu este decât un pas spre boală sau izbucniri de furie. Dar cum să-ți controlezi furia și să o stăpânești într-un mod sănătos?

Ce este furia?

Mânia și furia sunt emoții care sunt separate prin gradul de intensitate cu care le trăim. Agresivitatea este descrisă mai degrabă ca un instinct, o energie internă înnăscută, iar manifestările sale sunt influențate în mare măsură de mediul în care ne naștem.

Cum să gestionăm furia?

Pentru a învăța să ne controlăm furia, este bine mai întâi să aflăm ce o provoacă. Fă-ți un obicei din a te întreba. Dacă vocea interioară se împotrivește și nu vrea să răspundă, cere ajutorul unui specialist, al unui coach sau al unui psihoterapeut. Cu siguranță vei face vocea interioară să vorbească cu ajutorul unor întrebări simple, dar puternice. Cauzele furiei tale vor fi, în cele din urmă, ajutorul tău în dirijarea ei.

Cum să-ți descarci corect furia?

Dacă îți cunoști deja factorii declanșatori, este posibil să fi redus sentimentul de tensiune interioară care însoțește furia. Dar cum să o manifestăm fără a fi nevoiți să o închidem în noi, dar în același timp să nu ne facem rău nouă înșine sau altcuiva? Mânia, ca orice altă emoție, este o chestiune de scurtă durată. Așadar, conștientizarea faptului că nu va dura la nesfârșit și că va dispărea în curând te poate ajuta.

Ce trebuie să evităm atunci când simțim că ne cuprinde furia?

Suprimarea furiei crește riscul ca, mai devreme sau mai târziu, să-ți pierzi controlul și aceasta să se manifeste sub forma unei explozii. Iar dacă reușești să o înăbușești suficient de mult timp, cel mai probabil îți va provoca daune sănătății. Recomandarea este să lași furia să curgă, dar sub o formă care să-ți aducă ușurare fără a face rău nimănui, inclusiv ție. Un coach emoțional sau un psihoterapeut te va ajuta să îți stabilești propriile ritualuri și reguli ale furiei.

Ce sunt crizele de furie? Cum abordezi furia în cazul copiilor?

Izbucnirile de furie sunt probabil rezultatul unei frustrări sau al unui stres acumulat. Tendința către crize poate fi genetică, precum și influența mediului în care trăim sau a locului în care am locuit în copilărie. Dacă te afli deja într-un cerc vicios de furie incontrolabilă, încearcă să te întorci în timp, până la momentul în care a început să devină puțin prea greu pentru tine să-ți gestionezi emoțiile. Vorbește cu cineva care te poate ajuta să te orientezi, fie că este vorba de o persoană dragă sau de un terapeut online.

Nivelul de furie la copii este, de asemenea, influențat atât de genetică, cât și de mediu (familie). În cazul în care crizele de furie sunt frecvente, se recomandă de obicei o terapie de familie care să lucreze în mod cuprinzător, în mod ideal cu toți membrii familiei.

Cum mă poate ajuta psihoterapia să gestionez agresivitatea?

Dacă simți că agresivitatea ta îți cauzează probleme și ești prea des controlat de furie și mânie, psihoterapia este o modalitate prin care poți accesa o schimbare sănătoasă. În primul rând, te va ajuta să faci lumină asupra scopului furiei și a rolului pe care acesta îl are în viața ta. Îți va arăta legătura dintre motivele pentru care acest stil de comportament prevalează asupra altuia (înțelegere). De asemenea, te va îndruma către alte modalități de a face față situațiilor stresante. Acestea pot include, printre altele, întărirea conștiinței de sine, a abilităților de comunicare sau a formării asertivității.

Povestea reală a unui client și cum l-a ajutat terapia:

„Când mi-am dat seama pentru prima dată că trebuie să încep să fac ceva în legătură cu furia mea? În noaptea în care prietena mea și-a făcut valiza și a plecat. Sincer, nu am fost surprins. Nu am fost niciodată calm, dar în ultimele zile nu am avut nevoie nici măcar de o scuză inteligentă pentru a mă întoarce împotriva ei. Terapeutul a fost exact opusul meu, amabil și înțelegător. Mulțumită ei, am reușit să descifrez adevăratele motive ale furiei mele. Problema mea este că, ori de câte ori ceva mă supără sau pur și simplu am prea multe, mă descarc pe cei dragi. Nu o fac intenționat, pur și simplu e așa. Dar acum lucrurile se schimbă. De aceea, aș vrea să îi sprijin pe alții care se confruntă cu ceva similar – cu furia, tot ce trebuie să faci este să înveți să o lucrezi cum trebuie. Dacă eu reușesc, vei reuși și tu.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna