Psihoterapia rezolvă, de obicei, probleme grave ale motivației, fiind utilă în situațiile în care pierderea motivației afectează semnificativ funcționarea la locul de muncă, acasă sau la școală. Psihoterapia ne ajută să ne descoperim mecanismele interioare, să înțelegem ce ne motivează cu adevărat și dacă acestea mai sunt încă valabile.

Vom afla dacă lucrurile pentru care ne pierdem motivația sunt cu adevărat ceea ce ne dorim, sau dacă le facem „din cauza” cuiva sau a ceva, dacă compensăm stima de sine scăzută sau încercăm să îi mulțumim pe părinții noștri.

Psihoterapia ne va ajuta, de asemenea, să ne refacem resursele interne în situații dificile, astfel încât să le putem gestiona mai bine.

motivace

Ce este motivația?

Motivația este un proces mintal complex care susține sau slăbește acțiunile noastre în raport cu scopul. Împărțim motivația în internă, bazată pe propriile noastre nevoi (de exemplu, dezvoltare, cunoaștere, autorealizare), și externă, care vine din exterior. Motivația poate fi pozitivă (a fi recompensat) sau negativă (a evita ceva neplăcut).

Cum să regăsești motivația?

În special în cazul proiectelor și al sarcinilor pe termen lung, ne pierdem adesea motivația, deoarece depunem un efort mare și totuși obiectivul nostru nu este încă aproape. Împarte-ți proiectul, fie că este vorba de muncă, de pierderea în greutate sau de alergarea unui maraton, în unități mai mici, mai ușor de atins, și lucrează la ele în mod regulat. Amintește-ți de ce faci acest lucru și care este obiectivul tău. Întreabă-te, de asemenea, de ce este important obiectivul pentru tine personal în acest moment și dacă acesta este cu adevărat dorința ta. În contextul acesta, psihoterapia poate ajuta la dezvăluirea a ceea ce ne motivează cu adevărat.

Cum să faci față pierderii motivației de a te bucura de viață?

Pierderea motivației a trăi este adesea cauzată de alte pierderi semnificative din viață, cum ar fi pierderea partenerului, a copilului, a locului de muncă sau a sănătății. Ceva care ne schimbă viața de zi cu zi în mod dramatic. În primul rând, este necesar să ne îndreptăm atenția către această pierdere, sau să o „înlăturăm prin durere”. Aici psihoterapia devine foarte utilă și poate ajuta la acceptarea pierderii. De asemenea, poate trata sentimentele de vinovăție care pot apărea în aceste situații. Apoi, este indicat să căutăm alte surse de motivație și de energie vitală, care să ne ajute să configurăm un nou sens al vieții. Și aici, psihoterapia are un rol important, pentru că terapeutul caută împreună cu clientul posibilitatea unor noi schimbări și îl sprijină în implementarea lor treptată. Pierderea motivației de a trăi poate fi legată și de depresie, iar în cazurile mai grave este utilă prescrierea antidepresivelor.

Cum să stimulezi motivația de a învăța?

Este important să îți dai seama de scop, să-ți amintești de ce înveți. Îți poți imagina cum va fi când vei absolvi sau când vei stăpâni ceea ce studiezi acum - asta îți va da energie. De asemenea, este necesar să stabilești obiective parțiale, realizabile și să planifici o mică recompensă (o cafea, o plimbare) după ce le atingi. De asemenea, este de ajutor să stabiliești și să planifici în calendar timpii dedicați studiului.

Cum să stimulezi motivația de a lucra?

Gândește-te mai întâi la munca ta. Îți mai place? Are sens pentru tine? Înveți ceva nou? Ești recompensat în mod rezonabil pentru asta? Te simți bine în această privință? Îți poți rezolva sarcinile într-un timp rezonabil? Te odihnești suficient? Încearcă să schimbi sau să optimizezi ceea ce nu îți place. Dacă aceasta cale nu funcționează, probabil că este timpul să îți schimbi locul de muncă, dar este totuși util să discuți despre situație cu un expert în sănătatea mintală.

Povestea reală a clientului și modul în care terapia l-a ajutat:

„Am căutat un psiholog când îmi scriam lucrarea de diplomă. A trebuit să amân de două ori termenul de predare pentru că nu reușeam să mă adun. Exista o amenințare reală că nu voi putea să-mi termin studiile. Eram în permanență stresat că mă vor da afară, nu mă puteam relaxa prin nimic altceva, pentru că aveam remușcări că nu am scris. În terapie, am descoperit că a trebuit să învăț strategii pentru a continua să lucrez în condiții de stres. Am învățat să îmi organizez timpul de lucru și să nu uit să îmi limpezesc mintea cu hobby-urile mele.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna