Pentru a trăi bucuria, trebuie să cunoaștem durerea. Acesta este principiul lumii în care s-au născut corpurile noastre și căruia îi aparțin emoțiile și experiențele noastre. Dacă tristețea este suportabilă, ea ne îmbogățește viața mintală și ne aduce informații, fără de care personalitatea noastră și dezvoltarea ei ar stagna. Dar cum să facem față unei tristeți care devine suferință și care nu pare să aibă un început sau un sfârșit?
Tristețea face parte din echipamentul de bază al vieții noastre emoționale. Uneori poate apărea fără un motiv aparent, alteori este o reacție violentă la anumite situații. Ea acționează atât la nivelul corpului (stresul care provoacă tristețea determină modificări la nivelul creierului), cât și la nivelul sufletului (tristețea este trăită ca o stare de suferință neplăcută).
Tristețea este reacția noastră la o pierdere – pierderea unei persoane dragi, tristețea după despărțirea de un partener, acestea sunt pierderi reale. La nivelul minții noastre, care are darul imaginației, ne putem întrista chiar și pentru pierderi imaginare – pierderea posibilităților, a libertății, a siguranței (financiare sau emoționale – de exemplu, dorul de părinți). Acestea sunt pierderi strâns legate de contextele actuale și reprezintă o provocare pentru fiecare dintre noi.
Durerea apare într-un moment în care mintea noastră decide că nu mai există niciun motiv de luptă și că nu avem cum să mai influențăm sau să inversăm situația în care ne aflăm. Scopul tristeții este de a încetini organismul după stresul anterior. Acest lucru creează un spațiu în care putem procesa ceea ce s-a întâmplat, în timp ce ne vindecăm rănile și ne întoarcem încet la normal.
Tristețea are nevoie de timpul ei. Dar vocea de astăzi ne îndeamnă adesea să scăpăm de supărare sau de alte neplăceri cât mai repede posibil. Prima recomandare este să ai răbdare cu tine însuți. Cu toate acestea, procesul psihoterapeutic poate ajuta la diminuarea durerii, în care, prin dialog cu un expert, îți va permite să o „trăiești sănătos” și, pe viitor, să te dotezi cu astfel de resurse interne care te vor ajuta să faci față mai ușor unor momente similare.
Un aspect important al tristeții se dovedește a fi acela că, după un timp, aceasta se atenuează, are un sfârșit. Dacă acesta nu trece nici după ani întregi sau dacă durerea interioară nu pare să se atenueze, probabil că deja a început să îți afecteze calitatea vieții și chiar sănătatea (durerea pe termen lung poate duce la o inflamație mai mare a organismului). Discuția cu un expert, fie că este vorba de terapie online sau de o întâlnire față în față, poate fi un început potrivit pentru a aborda subiectele pe care le-ai evitat de prea mult timp.
Durerea nu trebuie tratată, ea nu este o boală, ci o dovadă că totul este „la locul lui”. Provocarea este însă să învățăm să lucrăm cu ea – să o înțelegem, să îi acordăm spațiul potrivit în viața noastră și să îi permitem să fie partenerul nostru, nu dușmanul. Psihoterapia online te va ghida în acest proces. În loc de suferință, te va ajuta să aduci creștere în viața ta și îți va permite să experimentezi în mod conștient nu doar tristețea, ci și toate celelalte emoții.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.