Ce efect are furia asupra vieții noastre și de ce merită să învățăm să lucrăm cu ea?

Mânia, furia sau agresivitatea. Le cunoaștem cu toții. Este imposibil să nu le cunoaștem, pentru că fac parte din natura noastră și din dezvoltarea mentală normală. Un paradox și mai mare este cât de inacceptabile sunt ele de către societatea actuală. Teama de condamnare ne poate forța să le reprimăm, ceea ce nu este decât un pas spre boală sau izbucniri de furie. Dar cum să-ți controlezi furia și să o stăpânești cum trebuie?

Ce este furia?

Mânia și furia sunt emoții care sunt separate prin gradul de intensitate cu care le trăim. Agresivitatea este atunci descrisă mai degrabă ca un instinct, o energie internă înnăscută, iar manifestările sale sunt influențate în mare măsură de mediul în care ne naștem.

 

Cum să gestionăm furia?

Pentru a învăța să ne controlăm furia, este bine mai întâi să aflăm ce o provoacă. Învățați să vă întrebați. Dacă vocea interioară se împotrivește și nu vrea să răspundă, cereți ajutorul unui specialist, al unui coach sau al unui psihoterapeut. Cu siguranță veți face vocea interioară să vorbească cu ajutorul unor întrebări simple, dar puternice. Cauzele furiei tale vor fi, în cele din urmă, ajutorul tău în dirijarea ei.

Cum să vă descărcați corect furia?

Dacă vă cunoașteți deja factorii declanșatori, este posibil să fi redus sentimentul de tensiune interioară care însoțește furia. Dar cum să o manifestăm fără a fi nevoiți să o sufocăm în noi înșine, dar în același timp să nu ne facem rău nouă înșine sau altcuiva? Mânia, ca orice altă emoție, este o chestiune de scurtă durată. Așadar, conștinetizarea faptului că nu va dura la nesfârșit și că va dispărea în curând vă poate ajuta.

hedepy-david-2-w

Ce trebuie să evităm atunci când simțim că vine furia?

Suprimarea furiei crește riscul ca, mai devreme sau mai târziu, să vă pierdeți controlul și aceasta să se manifeste sub forma unei explozii. Iar dacă reușiți să o înăbușiți suficient de mult timp, cel mai probabil vă va provoca daune sănătății. Recomandarea este să vă lăsați furia să curgă, dar sub o formă care să vă aducă ușurare fără a face rău nimănui, inclusiv dumneavoastră. Antrenorii emoționali sau psihoterapeuții te vor ajuta să îți stabilești propriile ritualuri pentru a stabili regulile furiei tale.

 

Ce sunt crizele de furie? Și ce să faci cu furia la copii?

Izbucnirile de furie sunt probabil rezultatul unei frustrări sau al unui stres acumulat. Tendința la crize poate fi genetică, precum și influența mediului în care trăim sau a locului în care am locuit în copilărie. Dacă vă aflați deja într-un cerc vicios de furie incontrolabilă, încetiniți și întoarceți-vă în timp, până la momentul în care a început să devină puțin prea mult pentru dumneavoastră. Vorbește cu cineva care te poate ajuta să te orientezi, fie că este vorba de o persoană dragă sau de un terapeut online.

Nivelul de furie la copii este, de asemenea, influențat atât de genetică, cât și de mediu (familie). În cazul în care crizele de furie sunt frecvente, se recomandă de obicei o terapie de familie care să lucreze în mod cuprinzător, în mod ideal cu toți membrii familiei.

 

Cum mă poate ajuta psihoterapia să gestionez agresivitatea?

Dacă simțiți că agresivitatea dumneavoastre vă cauzează probleme și prea des sunteți controlat de furie și mânie, psihoterapia este o modalitate prin care vă puteți schimba. În primul rând, vă va ajuta să faceți lumină asupra scopului furiei  și a rolului pe care acesta îl are în viațadumneavoastră. Vă va arăta legătura dintre motivele pentru care acest stil de comportament prevalează asupra altuia (înțelegere). Și vă va îndruma către alte modalități de a face față situațiilor stresante. Acestea pot include, de asemenea, întărirea conștiinței de sine, a abilităților de comunicare sau a formării asertivității.

Povestea reală a unui client și cum l-a ajutat terapia:

„Când mi-am dat seama pentru prima dată că trebuie să încep să fac ceva în legătură cu furia mea? În noaptea în care prietena mea și-a făcut valiza și a plecat. Sincer, nu am fost surprins. Nu am fost niciodată calm, dar în ultimele zile nu am avut nevoie nici măcar de o scuză inteligentă pentru a mă întoarce împotriva ei. Terapeutul a fost exact opusul meu, amabil și înțelegător. Mulțumită ei, am reușit să descifrez adevăratele motive ale furiei mele. Problema mea este că, ori de câte ori ceva mă supără sau pur și simplu am prea multe, mă descarc pe cei dragi. Nu o fac intenționat, pur și simplu e așa. Dar acum lucrurile se schimbă. De aceea, aș vrea să îi sprijin pe alții care se confruntă cu ceva similar – cu furia, tot ce trebuie să faci este să înveți să o lucrezi cum trebuie. Dacă eu reușesc, vei reuși și tu.”

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri