Gânduri suicidare: cum să găsești calea pentru a le depăși

Ești tu sau cineva din viața ta tulburat de gânduri suicidare? Suntem aici pentru tine și te invităm să citești mai departe, întrucât acest articol te-ar putea ajuta să le depășești și îți va oferi sfaturi despre cum ai putea aborda ambele situații.

Dacă te afectează gândurile suicidare

Este posibil ca în acest moment să te confrunți cu o durere intensă care pare insuportabilă, însă există căi de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Poți învăța cum să gestionezi gândurile suicidare, dar este important să vorbești cu cineva despre asta și să nu fii singur în astfel de momente. Există întotdeauna persoane care sunt dispuse să te ajute.

Ce trebuie să faci dacă este vorba de o situație de urgență

Dacă te-ai rănit sau te gândești la asta chiar acum, sună imediat la 112, sau roagă o persoană apropiată de încredere să sune în locul tău.

De asemenea, poți apela pentru sprijin:

  •  TelVerde Antisuicid 0800801200, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la 19:00 până la 7:00
  • sos@antisuicid.ro, unde vei primi un răspuns în maxim 24h
  • Helpline Deprehub, la 0374 456 420, 24/7

Nu înseamnă că ești slab dacă ceri ajutor, ci pur și simplu că simți mai multă durere decât poți suporta în acest moment. Nu va fi așa la nesfârșit, iar emoțiile tale sunt mereu în schimbare. Acum, ai nevoie doar de ajutorul cuiva cu experiență care să te ghideze spre un spațiu sigur.

situație acută

Nu fi singur

Când te simți cel mai rău, e important să nu fii singur. Dacă este cineva acasă cu tine, spune-i că nu ești bine. Dacă ești singur, sună pe cineva apropiat. Nu trebuie să spui imediat că ai gânduri suicidare.

Spre exemplu, poți spune:

  • Nu mă simt bine, putem sta de vorbă?
  • Nu sunt ok, poți veni la mine?
  • Nu mă simt în regulă, putem sta puțin împreună?

 

Prioritizează-ți siguranța

  • Îndepărtează orice lucru care ar putea să te rănească
  • Stai în cel mai sigur loc posibil
  • Concentrează-te pentru a trece peste următoarele cinci minute. Dacă faci activități minut cu minut, ar putea fi mai ușor de suportat. Cele mai intense gânduri negative vor trece în jumătate de oră.
  • Eliberează-ți emoțiile prin mișcare. Dă drumul la muzică tare și dansează, sari, bate tare din picioare sau dă pumnii în pernă, rupe hârtii în bucăți. Te poate ajuta și dacă te apuci de curățenie în casă.
  • Evită alcoolul și orice fel de droguri.

 

Controlează-ți gândurile

  • Pune pe hârtie câteva lucruri pe care le aștepți cu nerăbdare. Ar putea fi masa preferată, întâlnirea cu cineva apropiat sau vizionarea unui film pe care îl aștepți de mult timp.
  • Programează unele dintre aceste activități chiar pentru mâine și adaugă alte câteva lucruri pe care le vei face
  • Gândește-te la oamenii care te iubesc și cărora le-ar fi dor de tine
  • Repetă-ți că poți trece peste aceste sentimente. Există și alți oameni care au trecut prin situații similare, care acum sunt bucuroși că le-au depășit
  • Acceptă faptul că gândurile tale sunt rezultatul problemelor de sănătate și că ți-au distorsionat percepția asupra realității. De aceea nu poți vedea clar o soluție acum, dar ea există și este la îndemână, atât timp cât ceri ajutor.

Vorbește despre sentimentele tale

Știm că te simți singur în acest moment. Probabil că ești atât de consumat de emoții negative încât te-ai retras în tine și ai limitat contactul cu cei din jur, crezând că nimeni nu te-ar înțelege.

Este adevărat că nu este chiar ușor pentru ceilalți să înțeleagă exact prin ce treci, dar asta nu înseamnă că nu vor sau nu pot să te ajute. Simplul act de a împărtăși ușurează durerea.

Gândurile suicidare sunt cel mai adesea rezultatul unei depresii profunde, care poate fi tratată. Chiar dacă nu poți face față la ceea ce se întâmplă acum în viața ta, există o modalitate de a depăși această perioadă și de a merge mai departe. 

scrierea unui jurnal

Dacă ești îngrijorat pentru cineva

Simți că cineva apropiat ar putea să se rănească? Poate că eziți să deschizi un subiect atât de profund, din teamă că te poți înșela și că vei încuraja gândurile negative prin întrebările tale.

Este firesc să nu știi cum să reacționezi. Dar în astfel de situații este mai bine să vorbești decât să nu spui nimic. Ai încredere în intuiția ta, ia în serios semnele de avertizare pe care le observi și încearcă să nu îți faci griji că vei incita la acțiune cu întrebările tale sau că vei supăra acum o persoană dragă. Dacă simți că ceva nu este în regulă, îngrijorarea ta nu poate decât să ajute. Siguranța este întotdeauna pe primul loc.

Unii oameni vorbesc despre gândurile suicidare, dar uneori semnele de avertizare ale sinuciderii pot fi mai greu de recunoscut. Poate că:

  • vorbesc despre disperare și pierderea poftei de viață
  • și-au pierdut interesul pentru lucruri care le plăceau înainte
  • se izolează de cei din jur
  • sunt interesați de moarte și de posibilitatea de a muri
  • nu au grijă de ei înșiși
  • consideră că sunt o povară pentru ceilalți
  • se debarasează de bunurile materiale
  • mănâncă brusc prea mult sau deloc
  • au probleme de somn

 

Cum să deschizi subiectul? Întreabă

Este foarte posibil ca persoana apropiata să își dorească ajutor, dar să-i fie teamă să îl ceară și nu dorește să se confrunte cu reacția celor din jur. Are nevoie de cineva din exterior care să se deschidă și să-i arate că nu trebuie să lupte în tăcere cu gândurile sale.

Găsește un moment potrivit în care să fiți singuri, într-un loc sigur, și pune câteva întrebări. Află mai întâi cum se simte:

  • Văd că treci printr-o perioadă dificilă. Cum te simți în acest moment?
  • Cum gestionezi ceea ce ți se întâmplă acum?

Apoi pune întrebări directe:

  • Simți că vrei să renunți la tot?
  • Te gândești vreodată că ai vrea să-ți faci rău?
  • Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să îți iei viața?
  • Te întrebi cum ai face asta?

Ultima întrebare este importantă, pentru că dacă persoana respectivă are deja un plan, trebuie să fii foarte atent și să ceri ajutorul cât mai curând posibil. De asemenea, dacă simți că este în pericol iminent de a își face rău, nu o lăsa singură și sună imediat la una dintre liniile de ajutor menționate mai sus.

Dacă cineva îți destăinuie gândurile sale suicidare, păstrează-ți calmul și nu arăta consternare, dacă asta este ceea ce simți. Tratează momentul cu seriozitate, arată interes, deschidere, oferă sprijin și ascultă activ. Află dacă pericolul este unul imediat. 

ajutor

Fii alături

Deși poate pericolul nu este imediat, gândurile suicidare sunt o problemă serioasă ce trebuie tratată cu mare atenție și responsabilitate. 

Ce poți face?

  • Oferă sprijin constant și îndrumare către ajutor specializat – poți să facilitezi drumul către un profesionist care poate oferi ajutor specializat. O persoană cu depresie severă sau care este în proces de doliu s-ar putea să nu aibă energia de a face toate demersurile singură. O poți ghida către o linie de criză, un psihiatru sau un medic de familie care va putea să îi recomande cea mai potrivită soluție. 
  • Nu minimiza complexitatea situației  – asta poate face ca persoana să simtă că sentimentele sale nu sunt importante sau serioase. Evită să faci afirmații precum: “Ai tot ceea ce ți-ai putea dori”, “Alții și-ar dori să fie în locul tău” sau “Va trece, e doar o perioadă” 
  • Oferă încurajări și ascultă – poți adresa întrebări precum: ”Ce te îngrijorează?”, ”Ce pot face pentru tine?” sau ”Cum te-aș putea ajuta mai mult?” 
  • Oferă spațiu și conținere emoțională – o persoană care contemplează suicidul nu va crede că lucrurile s-ar putea schimba. Prin urmare, fii disponibil emoțional, ai răbdare și oferă-i susținerea de care are nevoie. Un profesionist poate ajuta oferind tratamentul potrivit, iar aceste gânduri catastrofice se vor ameliora. 
  • Nu promite că vei ține totul un secret – dacă vei încălca promisiunea, aceasta se va resimți ca o trădare și va avea un impact negativ uriaș în relația voastră.
  • Încearcă să limitezi accesul la alcool, droguri sau obiecte cu care și-ar putea face rău.
  • Un ultim aspect important de menționat – deși este minunat să oferi ajutorul, asigură-te te preocupi și de propria ta sănătate emoțională.  Psihoterapia te poate ajută să faci față acestor momente. Poți discuta situația cu un profesionist, te va ajuta să înțelegi cum poți gestiona totul mai bine și ce alte acțiuni poți face. Este posibil ca experiența ta în psihoterapie să fie exact triggerul care va putea să îți ajute persoana dragă ce trece prin momente dificile și să o inspire să ceară ajutorul la rândul ei. 

Pe Hedepy oferim terapie online, iar ședințele pot fi rezervate chiar și de pe o zi pe alta. Poți alege dintre cei peste 40 de terapeuți verificați.  

Nu ești singur.

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză, într-adevăr, orice criză, are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la peste 30 de terapeuți, dintre care poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu un terapeut online, din confortul casei tale.

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri