Relațiile au fost, sunt și vor fi o parte importantă din viețile noastre. Relațiile de calitate au un efect benefic asupra sănătății noastre, ne întăresc imunitatea, reduc efectele negative ale stresului. Pur și simplu, ne cresc satisfacția și calitatea vieții. De aceea este important să putem avea grijă de relațiile noastre și să știm când problemle cu care ne confruntăm ne depășesc. Psihoterapia, fie ea individuală sau de cuplu, ne poate ajuta să ne dezvoltăm capacitatea de a ne relaționa cu ceilalți și să ne consolidăm relațiile cu partenerul, familie sau muncă.

Cum să socializezi și să începi o relație în zilele noastre?

Toată lumea ar dori să se întâlnească natural și din întâmplare. Cu toate acestea, odată ce părăsim mediul școlar și ne găsim un loc de muncă, oportunitățile noastre de a cunoaște persoane noi se diminuează. Pe de altă parte, întâlnirile online sunt în zilele noastre o obișnuință, iar pentru tinerele generații o alternativă complet normală și firească. Nu numai că poți întâlni persoane pe care ar fi imposibil să le întâlnești în lumea offline, dar poți descoperi și locuri noi și, nu în ultimul rând, să capeți experiență în sfera întâlnirilor. Este important să rămâi deschis, să nu fii influențat doar de prima impresie și să le oferi potențialilor parteneri o șansă. Este nevoie de ceva timp pentru ca emoțiile să se aprindă, oriunde ți-ai întâlnit partenerul, online sau offline. Este important să fii natural, optimist și să comunici clar așteptările pe care le ai de la întâlnire.

Cum menții o relație la distanță?

Datorită tehnologiei și globalizării, relația la distanță este mult mai ușor de menținut și mai durabilă ca oricând, dar prezintă totuși și multe dificultăți. Este important să vă comunicați nevoile și să lucrați împreună pentru a găsi modalități de a rezolva dificultățile - comunicarea și interacțiunea între parteneri este un ingredient obligatoriu. Este recomandat să planificați în avans când și unde vă veți întâlni în viața reală și când veți depinde de tehnologie. De asemenea, este crucial să vorbiți despre un viitor comun și să creați o viziune comună în mod ideal și cu o planificare temporală. Acest lucru îi ajută pe ambii parteneri să depășească obstacolele și să lupte pentru o relație chiar și atunci când sunt deja obosiți de absența constantă a celuilalt și, astfel, să rămână motivați pentru a construi o viață împreună.

Cum să faci față infidelității? Este posibil să iertăm infidelitatea într-o relație?

Infidelitatea este adesea un semnal că ceva nu funcționează într-o relație. În loc să căutați vinovatul și victima, este util să vă concetrați atât pe partener, cât și pe relația în sine. Cum s-a întâmplat asta? Cum ne simțim în relația noastră? Ce trăim? Ce ne-a provocat infidelitatea? Psihoterapia de cuplu oferă un spațiu sigur în care ambii parteneri pot vorbi despre nevoile lor, suferințele și emoțiile care însoțesc relația lor și pot afla răspunsuri la aceste întrebări. În timpul ședințelor de psihoterapie, suferința și infidelitatea pot fi văzute ca un simptom al unei relații ce trebuie reparate și poate oferi un impuls valoros pentru corectarea și restabilirea intimității și satisfacției în cuplu.

partneří nemluví

Avem probleme de relație. Cum le putem rezolva?

Fiecare parteneriat (indiferent de forma sa) se va confrunta mai devreme sau mai târziu cu probleme de relație. Acestea rezultă din diversitatea și unicitatea partenerilor și din diferitele lor idei, așteptări, nevoi și posibilități în coabitare. Cele mai frecvente probleme într-o relație sunt nevoi diferite în ceea ce privește sexul, finanțele, petrecerea timpului liber etc. Acceptarea faptului că problemele pot face parte dintr-o relație și luarea lor ca o oportunitate de a dezvolta satisfacția partenerului nostru este primul pas pentru a menține o parteneriat sănătos și funcțional.

Când să apelezi la un psihoterapeut?

Contactarea unui expert este indicată ori de câte ori partenerii se simt nemulțumiți de modul în care își rezolvă problemele de relație și conflictele, deoarece au tendința de a suscita, de a aprofunda sau de a intensifica conflictul și de a se răni și mai mult reciproc. Psihoterapeutul poate oferi partenerilor un teren sigur și, cel mai important, neutru, să ofere noi perspective și alternative pentru rezolvarea conflictului. Nu în ultimul rând, expertul îi ajută, de asemenea, pe parteneri să-și dezvolte abilitățile de comunicare, astfel încât, în viitor, să poată rezolva singuri problemele de relație.

De unde știi când e mai bine să te despărți? Cum să închei o relație?

Este firesc să ne confruntăm cu probleme în relația noastră, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne despărțim imediat. Cu toate acestea, pot apărea obstacole în cazul în care separarea poate fi alegerea corectă. Motivele neechivoce ale separării pot fi prezența violenței (fizice și psihice) sau a dependenței neadresate, indiferent dacă este vorba de unul sau de ambii parteneri. În alte situații, depinde de experiența personală. În general, totuși, se poate spune că, dacă relația nu te împlinește de mult timp, îți provoacă probleme mintale sau de sănătate și, în general, crezi că ai trăi mai bine fără aceasta, este bine să iei în considerare încheierea ei.

muž se ženou se hádají

Cum poate ajuta psihoterapia în procesul de despărțire?

Dacă îți este dificil să te decizi asupra pașilor următori, o vizită la un psihoterapeut poate fi de ajutor. Acesta îți poate oferi o idee despre cum ar putea arăta viața ta după despărțire, nu numai din punct de vedere personal, ci și din punct de vedere economic, social și logistic și se poate gândi la toate impacturile posibile alături de tine. Dacă decizi să urmezi această cale, este recomandabil să-i comunici decizia ta partenerului, în mod clar și respectuos. Dacă aveți copii sau proprietăți comune, este important să clarificați procedura ulterioară în creșterea lor sau redistribuirea proprietății. Și aici poate fi utilă o vizită la un psihoterapeut, deoarece vă va oferi un teren neutru în care puteți găsi o soluție viabilă pentru ambele părți.

Povestea reală a clientului și modul în care terapia l-a ajutat

„Am început să merg la terapie după a șaptea despărțire. Datorită terapiei, am aflat că dificultatea mea de a menține relații este legată de faptul că nu prea am încredere în cei din jur, deoarece am avut o relație complicată cu mama mea încă din copilărie. Iertându-mi mama și înțelegând de unde mi-a venit problema, nu mai transmit neîncrederea celorlalți."

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna