Cum vă poate ajuta psihoterapia în relații?

Relațiile au fost, sunt și vor fi o parte importantă a vieții noastre. Relațiile de calitate au un efect benefic asupra sănătății noastre, ne întăresc imunitatea, reduc efectele negative ale stresului. Pur și simplu, ei au cea mai mare parte din satisfacția noastră de viață. De aceea este important să putem avea grijă de relațiile noastre și să știm când nu mai suntem suficienți doar pentru problemele din ele. Psihoterapia, fie ea individuală sau cuplată, ne poate ajuta să ne dezvoltăm capacitatea de a ne relaționa cu ceilalți și să ne consolidăm abilitățile în parteneriat, familie sau muncă.

Cum să vă familiarizați și să începeți o relație în zilele noastre?

Toată lumea ar dori să se întâlnească în mod natural. Cu toate acestea, odată ce părăsim mediul școlar și ne stabilim într-un singur loc de muncă, oportunitățile noastre de cunoaștere naturală se diminuează. Pe de altă parte, întâlnirile online sunt în zilele noastre o obișnuită și pentru tinerii generații o alternativă complet naturală. Nu numai că poți întâlni omologi cu care ai întâlni cu greu în lumea offline, dar poți descoperi și noi locuri și, nu în ultimul rând, să-ți îmbunătățești întâlnirile. Este important să rămâi deschis, să nu te bazezi prea rigid pe prima impresie și să le oferi potențialilor parteneri o șansă. Chiar și în întâlnirile naturale, este nevoie de ceva timp pentru ca emoțiile să se aprindă. Pentru tine, încearcă să fii natural, optimist și să comunici clar așteptările pe care le ai de la întâlnire.

 

Dacă e de departe? Cum mențineți o relație la distanță?

Datorită tehnologiei și globalizării globale, relația la distanță este mult mai ușoară și mai durabilă ca oricând, dar prezintă multe dificultăți. Într-o relație la distanță, este important să vă comunicați nevoile și să lucrați împreună pentru a găsi modalități (și cât de des) va exista comunicare și interacțiune între parteneri. Este recomandabil să planificați în viitor când și unde partenerii își pot petrece timpul împreună și când vor depinde de tehnologiile online. De asemenea, este crucial să vorbim despre un viitor comun și să creăm o viziune comună în mod ideal și cu un interval de timp. Acest lucru îi ajută pe ambii parteneri să depășească obstacolele și să lupte pentru o relație chiar și atunci când sunt deja obosiți de absența constantă și, astfel, să meargă spre coexistență.

Cum să faci față infidelității? Este posibil să iertăm infidelitatea într-o relație?

Infidelitatea este adesea un semnal că ceva nu funcționează într-o relație. În loc să vă adresați vinovatului și cine este victima, este util să lucrați atât cu partenerii, cât și cu relația în sine. Cum s-a întâmplat asta? Cum ne simțim în relația noastră? Ce trăim? Ce ne-a provocat infidelitatea? Psihoterapia de cuplu oferă un spațiu sigur în care ambii parteneri pot vorbi despre nevoile lor, leziunile și emoțiile care însoțesc relația lor și pot căuta răspunsuri la aceste întrebări. În timpul activității conștiente de îmbunătățire a unei relații, rănirea și amenințarea infidelității pot fi văzute ca un simptom al unei relații în care relația trebuie reparată și poate oferi un impuls valoros pentru corectarea și restabilirea intimității și satisfacției partenerului.

Jaké jsou příznaky deprese

Avem probleme de relație. Cum să ne menținem relația?

Fiecare parteneriat (indiferent de forma sa) se va confrunta mai devreme sau mai târziu cu probleme de relație. Acestea rezultă din diversitatea și unicitatea partenerilor și din diferitele lor idei, așteptări, nevoi și posibilități în coabitare. Cele mai frecvente probleme într-o relație sunt nevoi diferite în ceea ce privește sexul, finanțele, petrecerea timpului liber etc. Acceptarea faptului că problemele relației pot face parte dintr-o relație și luarea lor ca o oportunitate de a dezvolta satisfacția partenerului nostru este primul pas pentru a menține o parteneriat sănătos și funcțional.

 

Când să contactați un psihoterapeut cu probleme de relație?

Este util să contactați un expert ori de câte ori partenerii se simt nemulțumiți de modul în care își rezolvă problemele de relație și conflictele. Deoarece au tendința de a suscita, de a aprofunda sau de a intensifica conflictul și de a se răni și mai mult reciproc, este o chemare în ajutor. Psihoterapeutul poate oferi partenerilor un teren sigur și, cel mai important, neutru, să ofere noi perspective și alternative pentru rezolvarea conflictului. Nu în ultimul rând, expertul îi ajută, de asemenea, pe parteneri să-și dezvolte abilitățile de comunicare, astfel încât, în viitor, să poată rezolva singuri problemele de relație.

De unde știi că e mai bine să te despărți? Cum să închei o relație?

Este firesc să ne confruntăm cu probleme în relația noastră, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne despărțim imediat. Cu toate acestea, pot apărea obstacole în cazul în care separarea poate fi alegerea corectă. Motivele neechivoce ale separării pot fi prezența violenței (fizice și psihice) sau a dependenței, indiferent dacă este vorba de unul sau de ambii parteneri. În alte situații, depinde de experiența personală. În general, totuși, se poate spune că, dacă relația nu te umple mult timp, îți provoacă probleme mentale sau de sănătate și, în general, crezi că ai trăi mai bine fără această relație, este bine să iei în considerare încheierea ei.

hedepy-petr-3-w

Cum va ajuta psihoterapia să pună capăt unei relații?

Dacă vă este dificil să decideți, o vizită la un psihoterapeut poate fi de ajutor în acest sens. Un psihoterapeut vă poate oferi o idee despre cum ar putea arăta viața dumneavoastră după o despărțire, nu numai din punct de vedere personal, ci și din punct de vedere economic, social și logistic și se poate gândi la toate impacturile posibile cu dvs. Dacă decideți să vă despărțiți, este recomandabil să comunicați decizia dvs. în mod clar și în același timp cu respect pentru celălalt. Dacă aveți copii sau proprietăți comune, este important să clarificați procedura ulterioară în creșterea sau redistribuirea proprietății. Și aici poate fi utilă o vizită la un psihoterapeut, deoarece vă va oferi un teren neutru în care puteți găsi o soluție viabilă pentru ambele părți.

Povestea reală a clientului și modul în care terapia l-a ajutat:

„Am început să merg la terapie după a șaptea despărțire. Nu am cunoscut niciodată oameni. Datorită terapiei, am aflat că dificultatea mea de a menține relații este legată de faptul că nu prea am încredere în oameni, deoarece am avut o relație complicată cu mama mea încă din copilărie. Mulțumesc Iertându-mi mama și înțelegând de unde mi-a venit problema, nu mai transmit neîncrederea celorlalți. „

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare