Cum să accepți tristețea în viața ta și să-i înțelegi sensul?

Pentru a trăi bucuria, trebuie să cunoaștem durerea. Acesta este principiul lumii în care s-au născut corpurile noastre și căruia îi aparțin emoțiile și experiențele noastre. Dacă tristețea este suportabilă, ea ne îmbogățește viața mentală și ne aduce informații, fără de care personalitatea noastră și dezvoltarea ei ar stagna. Dar cum să facem față unei tristeți care devine suferință și care nu pare să aibă un început sau un sfârșit?

Ce este mai exact tristețea?

Tristețea face parte din echipamentul de bază al vieții noastre emoționale. Uneori poate apărea fără un motiv aparent, alteori este o reacție violentă la anumite situații. Ea acționează atât la nivelul corpului (stresul care provoacă tristețea determină modificări la nivelul creierului), cât și la nivelul sufletului (tristețea este trăită ca o stare de suferință neplăcută).

 

Ce situații însoțesc cel mai adesea tristețea?

Tristețea este reacția noastră la o pierdere – pierderea unei persoane dragi, tristețea după despărțirea de un partener, acestea sunt pierderi reale. La nivelul minții noastre, care are darul imaginației, ne putem întrista chiar și pentru pierderi imaginare – pierderea posibilităților, a libertății, a siguranței (financiare sau emoționale – de exemplu, dorul de părinți). Acestea sunt pierderi strâns legate de contextele actuale și reprezintă o provocare pentru fiecare dintre noi.

 

Care este sensul durerii?

Durerea apare într-un moment în care mintea noastră decide că nu mai există niciun motiv de luptă și că nu avem cum să mai influențăm sau să inversăm situația în care ne aflăm. Scopul tristeții este de a încetini organismul după stresul anterior. Acest lucru creează un spațiu în care putem procesa ceea ce s-a întâmplat, în timp ce ne vindecăm rănile și ne întoarcem încet la normal.

 

Cum să depășim tristețea dacă ne confruntăm deja cu ea?

Tristețea are nevoie de timpul ei. Dar vocea de astăzi ne îndeamnă adesea să scăpăm de supărare sau de alte neplăceri cât mai repede posibil. Prima recomandare este să ai răbdare cu tine însuți. Cu toate acestea, procesul psihoterapeutic poate ajuta la diminuarea durerii, care, în dialog cu un expert, vă va permite să o „trăiți sănătos” și, pe viitor, să vă dotați cu astfel de resurse interne care vă vor ajuta să faceți față mai ușor unor momente similare.

pirmoji sesija

Ce e de făcut atunci când doliul durează prea mult?

Un aspect important al doliului se dovedește a fi acela că, după un timp, acesta se atenuează, are un sfârșit. Dacă acesta nu trece nici după ani întregi sau dacă durerea interioară nu pare să se atenueze, probabil că deja a început să vă afecteze calității vieții și chiar sănătatea (durerea pe termen lung poate duce la o inflamație mai mare a organismului). Discuția cu un expert, fie că este vorba de o terapie online sau de o întâlnire față în față, poate fi un început potrivit pentru a aborda subiectele pe care le-ai evitat de prea mult timp.

 

Cum mă poate ajuta psihoterapia în cazul doliului?

Durerea nu trebuie tratată, ea nu este o boală, ci o dovadă că totul este „la locul lui”. Provocarea este însă să învățăm să lucrăm cu el – să îl înțelegem, să îi acordăm spațiul potrivit în viața noastră și să îi permitem să fie partenerul nostru, nu dușmanul. Psihoterapia online vă va ghida în acest proces. În loc de suferință, vă va ajuta să aduceți creștere în viața dumneavoastră și vă va permite să experimentați în mod conștient nu doar tristețea, ci și toate celelalte emoții.

Povestea reală a clientului și cum l-a ajutat terapia:

„Primăvara și toamna nu am chef să fac nimic, mă simt iritat și fără energie. Cu cât încerc mai mult să trec peste asta, cu atât mă simt mai rău. Nu m-am dus niciodată la un specialist pentru că nu sufăr de depresie, știam asta. Dar apoi o prietenă mi-a spus că nici măcar eu nu trebuie să fiu singură cu tristețea mea și mi-a recomandat să merg la psihoterapeutul ei. Sentimentul că cineva nu minimalizează ceea ce trăiești și nu încearcă să-ți vândă sfaturi garantate a fost neprețuit. Doar ascultându-te pe tine însuți, vei descoperi că tu ești cel care te poți ajuta cel mai bine. Iar eu am descoperit că, la fel ca natura, uneori am nevoie să o iau mai încet, să petrec mai mult timp făcând ceea ce mă face fericită și, cel mai important, să vorbesc cu cei dragi despre nevoile mele. Acum nu mi-e frică de durerea mea, am acceptat-o în viață ca fiind consilierul meu interior, care îmi va bate la umăr de fiecare dată când voi uita de mine.”

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri