Te gândești prea des la mâncare? Te confrunți cu foamea mintală? Te simți vinovat în legătură cu mâncarea sau te temi să iei în greutate? Te controlează mâncarea mai mult decât o controlezi tu? Te prefaci că mănânci doar în fața altora sau eviți să mănânci în public? Dacă situațiile de mai sus sunt o parte nedorită a realității tale zilnice, trebuie să știi că există multe modalități de a prelua controlul asupra minții tale și de a fi mai liber în raport cu tine însuți. Una dintre cele mai eficiente soluții este psihoterapia.

Care sunt tipurile de tulburări de alimentație?

Tulburările de alimentație (DE) formează un spectru de diagnostic relativ larg. Acestea se caracterizează printr-un comportament patologic asociat cu mâncarea și cu percepția propriului corp. Aceasta include anorexia nervoasă (pierderea intenționată în greutate, care poate duce la refuzul complet al alimentelor), bulimia (supraalimentarea și vărsarea ulterioară a alimentelor) și mâncatul compulsiv, sau anorexia mintală atipică, bulimia mintală atipică. Se poate întâmpla adesea ca acești pacienți să se afle într-un cerc vicios (supraalimentare, vărsături, înfometare, supraalimentare).

Ce afectează bulimia, anorexia și mâncatul excesiv?

Adesea, o tulburare de alimentație nu este cauza, ci doar rezultatul unei alte frici, anxietăți sau nemulțumiri. Persoanele cu DE sunt mult mai expuse riscului de depresie, anxietate, comportament suicidar etc. DE poate fi asociată cu probleme psihice: depresie, pierderea sensului, remușcări, iritabilitate, lipsă de concentrare, amețeli, teama de a lua în greutate, stima de sine, pierderea interesului pentru mediul înconjurător, oboseală etc. DE nu afectează doar psihicul, ci, din păcate, sunt adesea legate de probleme fizice: pierderea menstruației și, ulterior, probleme de fertilitate, vânătăi ușoare, tensiune arterială scăzută, subțierea părului etc. Și, nu în ultimul rând, probleme sociale: izolare socială – pierderea treptată a interesului față de hobby-uri, prieteni sau dimpotrivă, incapacitatea de a fi singur.

Se poate vindeca cineva vreodată de tulburările alimentare (bulimie, anorexie etc.)?

Da! De obicei, creionăm atitudinile și opiniile pe care pacientul le considera corecte și, treptat, îi schimbăm abordarea față de mâncare, care, într-un fel, trebuia să i se potrivească. Cu toate acestea, a scăpa de DE înseamnă schimbarea comportamentelor și atitudinilor stabilite. Este nevoie de voință, răbdare și dragoste și, nu în ultimul rând, de cineva care să ne ajute în acest sens.

měření obvodu v pase

Ce ar trebui să fac dacă eu (sau cineva din jurul meu) sufăr de anorexie nervoasă sau bulimie nervoasă?

Este important să realizăm că DE sunt o manifestare a unei minți suferinde și o consecință a angoasei interioare, a fricii și a unor dificultăți psihologice mai profunde. Dacă suferi de oricare dintre formele de tulburări de alimentație, îți recomandăm să soliciți ajutor profesional. De exemplu, te poate ajuta un psihoterapeut care să te asculte și să-ți fie alături.

Dacă cineva apropiat suferă de această boală, iată câteva sfaturi despre cum să abordezi o astfel de situație:

  1. Ai grijă de persoană, nu de boală.
  2. Nu îi forța să mănânce atunci când luați masa, mai degrabă distrage atenția de la mâncarea în sine, ai răbdare.
  3. Nu da sfaturi nesolicitate.
  4. Evită orice evaluare a caracterului său
  5. Nu căuta cauza, ci soluția.

Cum poate ajuta psihoterapia în cazul tulburărilor de alimentație?

Psihoterapia este considerată una dintre cele mai bune metode de tratare a acestora. Aceasta ajută la înțelegerea motivului pentru care o anumită persoană a dezvoltat o boală, la înțelegerea a ceea ce controlează o persoană, la schimbarea atitudinii acesteia și la găsirea unei strategii care să conducă la o mai mare satisfacție a clientului. Persoanele cu DE sunt adesea rușinate de boala lor, astfel încât psihoterapia online poate fi o formă utilă. Adesea, se deschid și devin mai sinceri. În plus, poți găsi mai ușor un terapeut specializat în tulburări de alimentație cu care poți avea o ședință de oriunde te-ai afla.

Povestea reală a clientului și cum l-a ajutat terapia:

„Cel mai mare paradox este că, de fapt, nu am fost niciodată grasă, dar îmi doream să fiu chiar mai mult decât doar slabă, voiam să fiu perfectă, iar asta însemna maximum 42 de kilograme în lumea mea. În timpul tratamentului, am întâlnit o mulțime de medici și psihologi, dar numai datorită Janei am simțit că pot începe să mă plac, chiar dacă nu alerg cel puțin 25 de kilometri pe zi și mănânc mai mult decât iaurt cu un măr. Jana este un psihoterapeut, primul care nu m-a forțat să mănânc și primul care a fost interesat de mine ca întreg. Aș vrea să le spun tuturor că își merită propria Jana și că nu trebuie să își facă griji pentru ei înșiși.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple Pay
salsol