Cum poate ajuta psihoterapia în cazul tulburărilor de alimentație?

Vă gândiți prea des la mâncare? Vă confruntați cu foamea mentală? Vă simțiți vinovat în legătură cu mâncarea sau vă temeți să luați în greutate? Vă controlează mâncarea mai mult decât controlați dumneavoastră mâncarea? Vă prefaceți că mâncați doar în fața altora sau evitați să mâncați cu alții? Dacă situațiile de mai sus sunt o parte nedorită a realității tale zilnice, trebuie să știi că există multe modalități de a prelua controlul asupra minții tale și de a fi mai liber în raport cu tine însuți. Una dintre cele mai eficiente soluții este psihoterapia.

Care sunt tipurile de tulburări de alimentație?

Tulburările de alimentație (DE) formează un spectru de diagnostic relativ larg. Acestea se caracterizează printr-un comportament patologic asociat cu mâncarea și cu percepția propriului corp. Aceasta include anorexia nervoasă (pierderea intenționată în greutate, care poate duce la refuzul complet al alimentelor), bulimia (supraalimentarea și vărsarea ulterioară a alimentelor) și mâncatul compulsiv (foame de lup), sau anorexia mentală atipică, bulimia mentală atipică. Se poate întâmpla adesea ca acești pacienți să se afle într-un cerc vicios (supraalimentare, vărsături, înfometare, supraalimentare).

 

Ce afectează bulimia, anorexia și mâncatul excesiv?

Adesea, o tulburare de alimentație nu este cauza, ci doar rezultatul unei alte frici, anxietate sau nemulțumire. Persoanele cu DE sunt mult mai expuse riscului de depresie, anxietate, comportament suicidar etc. DE poate fi asociată cu probleme psihice: depresie, pierderea sensului, remușcări, iritabilitate, lipsă de concentrare, amețeli, teama de a lua în greutate, stima de sine, pierderea interesului pentru mediul înconjurător, oboseală etc. DE nu afectează doar psihicul, ci, din păcate, sunt adesea legate de probleme fizice: pierderea menstruației și, ulterior, probleme de fertilitate, vânătăi ușoare, tensiune arterială scăzută, subțierea părului etc. Și, nu în ultimul rând, probleme sociale: izolare socială – pierderea treptată a interesului față de hobby-uri, prieteni sau dimpotrivă: incapacitatea de a fi singur (bulimie).

Se poate vindeca cineva vreodată de tulburările alimentare (bulimie, anorexie etc.)?

Da! De obicei, DE încep destul de nevinovat, creionăm atitudinile și opiniile pe care pacientul le considera corecte și, treptat, îi schimbăm abordarea față de mâncare, care, într-un fel, trebuia să i se potrivească. Cu toate acestea, a scăpa de DE înseamnă schimbarea comportamentelor și atitudinilor stabilite. Este nevoie de voință, răbdare și dragoste și, nu în ultimul rând, de cineva care să ne ajute în acest sens.

internetinė terapija

Ce ar trebui să fac dacă eu (sau cineva din jurul meu) sufăr de anorexie nervoasă sau bulimie nervoasă?

Este important să realizăm că DE sunt o manifestare a unei minți bolnave și o consecință a angoasei interioare, a fricii și a unor dificultăți psihologice mai profunde. Dacă suferiți de oricare dintre formele de tulburări de alimentație, vă recomandăm să solicitați ajutor profesional. De exemplu, vă poate ajuta un psihoterapeut care să vă asculte, să vă însoțească și să vă ajute pentru o mai mare satisfacție.

Dacă cineva apropiat suferă de această boală, iată câteva sfaturi despre cum să abordați o astfel de persoană:

  1. Aveți grijă de persoană, nu de boală.
  2. Nu îi forțați să mănânce, atunci când luați masa, mai degrabă distrageți atenția de la mâncarea în sine, aveți răbdare.
  3. Nu dați sfaturi nesolicitate.
  4. Evitați orice evaluare a caracterului.
  5. Nu căutați cauza, ci soluția.

 

Cum poate ajuta psihoterapia în cazul tulburărilor de alimentație?

Psihoterapia este considerată una dintre cele mai bune metode de tratare a DE. Aceasta ajută la înțelegerea motivului pentru care o anumită persoană a dezvoltat o boală, la înțelegerea a ceea ce controlează o persoană, la schimbarea atitudinii acesteia și la găsirea unei strategii care să conducă la o mai mare satisfacție a clientului. Persoanele cu DE sunt adesea rușinate de boala lor, astfel încât psihoterapia online poate fi o formă utilă. Adesea, se deschid și devin mai sinceri. În plus, puteți găsi un specialist specializat direct în DE și îl puteți contacta oriunde v-ați afla.

Povestea reală a clientului și cum l-a ajutat terapia:

„Cel mai mare paradox este că, de fapt, nu am fost niciodată grasă, dar îmi doream să fiu chiar mai mult decât doar slabă, voiam să fiu perfectă, iar asta însemna maximum 42 de kilograme în lumea mea. În timpul tratamentului, am întâlnit o mulțime de medici și psihologi, dar numai datorită Janei am simțit că pot începe să mă plac, chiar dacă nu alerg cel puțin 25 de kilometri pe zi și mănânc mai mult decât iaurt cu un măr. Jana este un psihoterapeut, primul care nu m-a forțat să mănânc și primul care a fost interesat de mine ca întreg. Aș vrea să le spun tuturor că își merită propria Jana și că nu trebuie să își facă griji pentru ei înșiși.”

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri