Psihiatru, psiholog, psihoteraput: care sunt diferențele și cui să te adresezi?

Psihiatru, psiholog, psihoteraput: care sunt diferențele și cui să te adresezi?


Distribuie articolul

Există mai multe tipuri de specialiști în domeniul sănătății mintale. Așadar, cum să-l alegi pe cel potrivit să te ajute? Sperăm ca lucrurile să devină mai clare după ce citești rândurile ce urmează. Vom analiza împreună profesiile de psihiatru, psiholog, terapeut și coach pentru a afla când e indicat să apelăm la fiecare dintre ei.

Diferența dintre un psiholog, psihiatru, terapeut și coach

Fiecare a parcurs anumite tipuri diferite de educație sau pregătire, ajută sau vindecă într-un mod diferit și, de asemenea, se ocupă de diferite afecțiuni sau probleme.

Ce este un psihiatru?

Psihiatrul este un doctor, absolvent al Facultății de Medicină. Astfel, acesta trebuie să fi efectuat cel puțin 5 ani de practică psihiatrică și să fi trecut un examenele de atestare. El sau ea se poate specializa în diverse subdomenii ale psihiatriei, cum ar fi psihiatria infantilă sau tratamentul dependențelor.

Psihiatrul poate pune un diagnostic, poate crea un plan de tratament și este singurul care poate prescrie medicamente. Spre deosebire de un psiholog sau psihoterapeut, el nu tratează cu ajutorul cuvintelor sau conversației, așa că nu vei merge la el pentru ședințe de terapie (cu excepția cazului în care are pregătire în psihoterapie pe lângă studiile sale). Cu toate acestea, el poate recomanda terapia ca parte a planului de tratament, astfel că ai merge la doi specialiști în același timp.

Când să consulți un psihiatru?

Simplu spus, atunci când simți că suferința ta este atât de mare încât nu poți face față fără medicație. Un psihiatru te poate ajuta în cazul unor afecțiuni grave și cronice, cum ar fi depresia severă și anxietatea, tulburările grave de somn și de dispoziție, tulburările de alimentație, dependențele grave, pierderea contactului cu realitatea și multe altele.

sezení s terapeutem

Ce este un psiholog?

Psihologul a absolvit un masterat cu subiect unic și poate deține și un doctorat. El sau ea poate aborda direcții diferite și poate lucra, de exemplu, ca psiholog școlar sau de penitenciare.

Un psiholog fără pregătire suplimentară oferă consiliere psihologică și psihodiagnostice. Spre deosebire de psihoterapie, consilierea are loc pe termen scurt, chiar și o singură dată. Pe baza examinării, psihologul va recomanda îngrijirea adecvată. De exemplu, acesta te poate îndruma către o examinare psihiatrică specializată sau către un anumit tip de terapie. De multe ori, însă, el sau ea are și pregătire psihoterapeutică și oferă ședințe de terapie.

Când să te adresezi unui psiholog?

Nu vei da greș dacă alegi să mergi la un consilier psihologic. Acesta îți va recomanda planul ideal de tratament și te va îndruma către alți specialiști, dacă este necesar și te poate ajuta atât cu probleme minore, cât și cu probleme mai serioase. Pe scurt, un psiholog tratează cu ajutorul cuvintelor, în timp ce un psihiatru tratează cu medicamente.

Ce este un psihoterapeut?

Psihoterapeutul a absolvit mai mulți ani de formare psihoterapeutică acreditată, care a culminat cu promovarea unui examen. Acesta poate avea o varietate de studii, adesea fiind absolvent al unei facultăți de psihologie, psihiatrie sau asistență socială. De asemenea, îți poți da seama de expertiza și profesionalismul unui psihoterapeut atunci când acesta este acreditat COPSI (Colegiul Psihologilor din România) și dacă aparține unei asociații de psihoterapie, precum Asociația de Psihoterapie Integrativă din România sau Asociația de Analiză Tranzacțională.

Psihoterapia vindecă prin mijloace psihologice, adică prin cuvinte, este de termen lung și poate avea loc online. Te poți întâlni cu un terapeut de două ori pe săptămână sau o dată pe lună, în funcție de cum te simți. Află mai multe în articolul Ce este psihoterapia și pentru cine este ea.

Când să apelezi la un psihoterapeut?

Gama de subiecte cu care un terapeut te poate ajuta este foarte largă. Poți veni la el cu orice fel de suferință psihologică, tristețe, forme mai ușoare de depresie și anxietate, probleme de relaționare, stres și epuizare, traume, stimă de sine scăzută, pierderea motivației și dorința de autocunoaștere și dezvoltare personală.

klient na online sezení

Ce este un coach?

Un coach te va ajuta să îți stabilești obiective și să le atingi. Spre deosebire de un psihoterapeut, un coach se concentrează mai mult pe prezent și în special pe viitor. El lucrează mai puțin cu trecutul.

Coaching-ul nu este o metodă de tratament. Tehnicile sale folosesc întrebări bine direcționate pentru a te ghida prin propriul proces de judecată și care te fac să te gândești bine la ceea ce îți dorești. Coach-ul nu îți va spune ce să faci, ci te va ajuta să găsești propriile răspunsuri.

Problema este că, din păcate, oricine poate spune că este coach, fără o pregătire specializată. Poți recunoaște un profesionist prin faptul că a absolvit o formare de coaching acreditată de o instituție oficială, cum ar fi Ministerul Educației. În mod ideal, el sau ea ar trebui să fie, de asemenea, certificat sau membru al instituțiilor internaționale de coaching precum EMCC sau IFC.

Când să apelezi la un coach?

Printre subiectele obișnuite de coaching se numără motivația sau procesul de luare a deciziilor, alături de muncă, relații, finanțe și alte subiecte. Un coach te va ajuta să îți găsești propria viziune, să afli ce îți dorești cu adevărat și cum poți ajunge acolo.

Încă nu ești sigur la cine să apelezi? Te ajutăm cu drag să alegi specialistul potrivit. Scrie-ne în căsuța de chat din colțul din dreapta jos cu ce te confrunți și îți vom recomanda cea mai potrivită persoana pe care să o contactezi.

Nu te lăsa păcălit de experți falși

Din păcate, persoanele care nu au educația necesară oferă din ce în ce mai mult ajutor psihologic, iar acest lucru poate avea consecințe negative pentru o persoană care trece printr-o perioadă dificilă (în mass-media, aceștia sunt uneori numiți „pseudo experți”).

Așadar, înainte de a rezerva o ședință oriunde, asigură-te că este vorba despre un profesionist adevărat, cu o diplomă sau o pregătire corespunzătoare.

La Hedepy, lucrăm cu peste 20 de terapeuți certificați pe care i-am verificat cu atenție, individual, Așadar poți face o programare la noi pentru terapie online cu încredere.

La Hedepy, poți găsi:

  • psihologi
  • terapeuți în formare sau cu formare finalizată, care îndeplinesc criteriile instituțiilor oficiale (COPSI)
  • terapeuți care sunt membri ai organizațiilor profesionale (Asociația de Psihoterapie Integrativă din România sau Asociația de Analiză Tranzacțională.).

Fiecare dintre ei are propriul profil, unde poți găsi certificatele, diplomele, specializarea, performanțele proprii și un mesaj video. Astfel, te poți asigura că vei lucra cu un expert adevărat.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna