Anxietate, atacuri de panică și căldură. De ce te simți mai rău vara?

Anxietate, atacuri de panică și căldură. De ce te simți mai rău vara?


Distribuie articolul

Simți că anxietatea și atacurile de panică s-au înrăutățit odată cu căldura verii? Nu ești singur. Potrivit unui studiu științific, simptomele acestor afecțiuni se pot intensifica odată cu creșterea temperaturilor. Află de ce și cum le poți preveni, pentru a te bucura de o vară cât mai liniștită.

Nu doar depresia poate fi sezonieră

Este posibil să fi auzit de tulburarea afectivă sezonieră, și anume atunci când sezonul rece aduce cu el și probleme psihologice – în principal depresie. Deși iarna este de obicei un anotimp ce predispune la melancolie, nu este singurul care poate declanșa un anumit disconfort psihic.

Vara este asociată cu vacanțele, călătoriile și evenimentele vesele, cum ar fi petrecerile în grădină și grătarele. Soarele strălucește mai mult și, datorită lui, organismul nostru produce mai multă vitamina D, ceea ce contribuie la o stare de spirit mai bună. Dar atunci când temperaturile sunt cele mai crescute, se pot declanșa anxietatea și chiar atacurile de panică. Vinovate sunt căldura și zilele foarte lungi.

vedro_edited.webp

De ce se poate agrava anxietatea pe timp de vară?

Căldura crește nivelul de cortizol, un hormon al stresului care favorizează simptomele anxietății. Acesta afectează centrul de frică din creier și, astfel, provoacă înmulțirea gândurilor anxioase. Vara este posibil să te confrunți mai des cu probleme de respirație, greață, oboseală, neliniște, amețeli, creșterea ritmului cardiac, tremurături și deshidratare. Acestea sunt motivele fiziologice pentru care te poți simți mai anxios pe timp de vară.

Dar odată cu vara, pot să apară și alte provocări ce contribuie la starea de anxietate, precum:

  • Schimbarea rutinei – rutina zilnică ajută la prevenirea anxietății. Dar sunt atât de multe evenimente care au loc în timpul verii încât nu este ușor să ții pasul cu tot ce se întâmplă. Activitățile noi înseamnă un efort fizic și mintal mai mare, iar echilibrul nostru poate fi pus în pericol.
  • Frica de nu rata ceva – ai auzit de FOMO (fear of missing out)? Mediul înconjurător, dar și noi înșine punem presiune pe noi pentru a profita cât mai mult de vară și a nu pierde nimic. Astfel, avem mai puțin spațiu și timp pentru noi înșine și ne învinovățim dacă ratăm ceva. Acest lucru ne aduce stres, care, la rândul său, duce la anxietate.
  • Mai puțin somn – zilele sunt mai lungi, așa că ne culcăm mai târziu, sau nu putem adormi din cauza luminii. Acest lucru ne dezechilibrează ritmul circadian și tiparele de somn sunt perturbate. Dar un somn de calitate este esențial pentru bunăstarea mintală.
  • Consumul crescut de alcool – Petrecerile de vară sau serile în grădină pot însemna că uneori consumăm mai mult alcool, ceea ce impactează negativ sistemul nostru nervos.

mene_spanku.webp

Cum să previi anxietatea și atacurile de panică în zilele caniculare?

E o plăcere să te bucuri de vară cu pace și bucurie. Aceste cinci sfaturi simple te vor ajuta să previi atacurile de anxietate și de panică în timpul verii, sau cel puțin să le reduci cât mai mult posibil.

  1. Nu te expune prea mult la soare – cu siguranță nu trebuie să stai între patru pereți, dar ai grijă să nu te pui în situații în care căldura te va face să te simți inconfortabil fizic. Încearcă să-ți programezi evenimentele sau ieșirile pentru dimineața sau seara și să găsești umbră pe parcursul zilei.
  2. Nu planifica prea mult – o călătorie după alta, o vacanță activă planificată la minut și invitațiile la diferite evenimente te pot copleși cu ușurință. Fii blând cu tine și planifică suficient timp liber în care să nu trebuie să faci nimic altceva decât să ai grijă de tine.
  3. Bea mai multă apă și mai puțin alcool – pare un clișeu, dar să îți supraveghezi obiceiurile de consum și să eviți alcoolul ajută foarte mult. Simptomele fizice ale deshidratării favorizează anxietatea, iar alcoolul afectează negativ calitatea somnului.
  4. Prioritizează odihna de calitate -. este greu să adormi când ți-e cald și zilele sunt lungi. Dacă dormitorul tău e foarte luminos, încearcă niște perdele sau draperii opace. De asemenea, ia în calcul un aparat de aer condiționat sau un ventilator mai puternic. Vei adormi mai ușor dacă în cameră atmosfera este mai plăcută și răcoroasă.
  5. Fă exerciții de respirație – te vor ajuta să adormi mai ușor și să reduci simptomele anxietății atunci când apar în timpul zilei.

dech_edited.webp

Să te confrunți cu anxietatea nu este ușor. Cu toate acestea, este posibil să lucrezi cu ea și să atenuezi simptomele neplăcute. Discuția cu un (psiho)terapeut poate aduce cu sine o ușurare rapidă. Terapeutul te va învăța, de asemenea, diferite exerciții care să te ajute să gestionezi anxietatea atunci când apare din nou. Nu trebuie să fii singur în fața acestor probleme.

Cu Hedepy, poți participa cu ușurință la o ședință de terapie online, fără a fi nevoie să părăsești confortul casei tale. Nu contează dacă nu poți numi ce anume te deranjează. Terapeutul te va ghida și împreună veți găsi o soluție.

Pe baza unui scurt test, îți vom recomanda cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de nevoile și preferințele tale. Poți avea prima ședință chiar mâine. Fă doar primul pas și începe călătoria către bunăstarea ta mintală.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la zecile de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu un acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna