Simți că anxietatea și atacurile de panică s-au înrăutățit odată cu căldura verii? Nu ești singur. Potrivit unui studiu științific, simptomele acestor afecțiuni se pot intensifica odată cu creșterea temperaturilor. Află de ce și cum le poți preveni, pentru a te bucura de o vară cât mai liniștită.
Este posibil să fi auzit de tulburarea afectivă sezonieră, și anume atunci când sezonul rece aduce cu el și probleme psihologice – în principal depresie. Deși iarna este de obicei un anotimp ce predispune la melancolie, nu este singurul care poate declanșa un anumit disconfort psihic.
Vara este asociată cu vacanțele, călătoriile și evenimentele vesele, cum ar fi petrecerile în grădină și grătarele. Soarele strălucește mai mult și, datorită lui, organismul nostru produce mai multă vitamina D, ceea ce contribuie la o stare de spirit mai bună. Dar atunci când temperaturile sunt cele mai crescute, se pot declanșa anxietatea și chiar atacurile de panică. Vinovate sunt căldura și zilele foarte lungi.
Căldura crește nivelul de cortizol, un hormon al stresului care favorizează simptomele anxietății. Acesta afectează centrul de frică din creier și, astfel, provoacă înmulțirea gândurilor anxioase. Vara este posibil să te confrunți mai des cu probleme de respirație, greață, oboseală, neliniște, amețeli, creșterea ritmului cardiac, tremurături și deshidratare. Acestea sunt motivele fiziologice pentru care te poți simți mai anxios pe timp de vară.
Dar odată cu vara, pot să apară și alte provocări ce contribuie la starea de anxietate, precum:
E o plăcere să te bucuri de vară cu pace și bucurie. Aceste cinci sfaturi simple te vor ajuta să previi atacurile de anxietate și de panică în timpul verii, sau cel puțin să le reduci cât mai mult posibil.
Să te confrunți cu anxietatea nu este ușor. Cu toate acestea, este posibil să lucrezi cu ea și să atenuezi simptomele neplăcute. Discuția cu un (psiho)terapeut poate aduce cu sine o ușurare rapidă. Terapeutul te va învăța, de asemenea, diferite exerciții care să te ajute să gestionezi anxietatea atunci când apare din nou. Nu trebuie să fii singur în fața acestor probleme.
Cu Hedepy, poți participa cu ușurință la o ședință de terapie online, fără a fi nevoie să părăsești confortul casei tale. Nu contează dacă nu poți numi ce anume te deranjează. Terapeutul te va ghida și împreună veți găsi o soluție.
Pe baza unui scurt test, îți vom recomanda cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de nevoile și preferințele tale. Poți avea prima ședință chiar mâine. Fă doar primul pas și începe călătoria către bunăstarea ta mintală.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.