Ați fost împreună ani de zile și chiar ai crezut că este ceea ce căutai. Dar după un timp, v-ați înstrăinat unul de altul, comunicarea s-a oprit sau respectul reciproc a dispărut din relație. Sau poate chiar s-a întâmplat ceva care a rupt încrederea reciprocă.
Pe scurt, sunteți într-un moment de criză și te întrebi dacă relația mai are sens. Oare ar trebui să mai încerc sau pur și simplu nu se mai poate să repari lucrurile? Hai să vedem cum e privită această criză din perspectiva experților în relații și în sănătate mintală.
Încă de la început, trebuie să spunem că aceste crize sunt normale. Orice relație de lungă durată trece printr-o criză măcar o dată. Conform studiilor, perioada de criză apare cel mai des după 5 ani de relație, dacă este stagnantă și nu evoluează spre altceva, apoi apare după douăzeci de ani de relație, atunci când copiii pleacă din casa părintească. În plus, există crizele acute, când, spre exemplu, are loc o infidelitate.
Esențial este cum abordezi criza. Te afli aici, ceea ce înseamnă că nu dorești să-ți ignori problemele. Este un început excelent! O criză poate chiar să-ți facă relația mai puternică. Acest lucru e valabil dacă amândoi vreți să depuneți eforturi pentru ea.
Știi deja că treci printr-o criză. Următorul pas este să vorbești deschis cu partenerul tău despre asta. E posibil să fi încercat deja, dar încercările tale să fi condus de mai multe ori la o ceartă.
Și acest lucru este normal. Orice discuție despre subiecte dureroase poate deschide răni vechi și atunci este greu să-ți păstrezi calmul.
Dar hai, mai dă-i o șansă! Dacă vrei o comunicare care chiar conduce la rezultate, este bine să respecți principiile de mai jos.
Primul pas pentru ca această conversație să ducă la ceva este să numești cauza specifică care a cauzat criza. Încearcă să te concentrezi pe situații specifice, emoții sau comportamente care îți creează o tensiune. Fii cât mai clar când identifici ce anume te deranjează – Să fie lipsa de timp? Interesele comune? Valorile diferite? Sau pierderea respectului reciproc?
Scopul este de a evita clișee de genul: „Nu ai suficient timp pentru mine!” și în loc de asta, să spunem de exemplu: „Dat fiind că în ultima vreme ești mereu ocupat, simt că ne înstrăinăm”. Să-i spuneți problemei pe nume vă va ajuta pe amândoi să înțelegeți mai bine la ce anume trebuie să lucrați.
Critica și învinovățirea sunt cea mai rapidă cale către un conflict. Așa că mai curând vorbiți despre felul în care vă simțiți voi în această situație și începeți mereu cu cuvântul ”Eu”. De exemplu, „Mă simt abandonat atunci când petreci atât de mult timp la serviciu.” Nu îți ataca partenerul, ci spune-i perspectiva ta.
Încearcă să eviți mereu fraze cum ar fi „Tu niciodată…” sau „Mereu înțelegi greșit.” Astfel de comentarii îl fac pe partener să devină defensiv, iar găsirea unui punct comun devine grea.
Dacă aveți puncte de vedere opuse și partenerul te învinovățește pentru tot, nu este un semn bun. Dar nu înseamnă că nu se mai poate face nimic. Citește articolul nostru Cum să recunoști o relație toxică.
Ascultarea activă nu înseamnă doar să taci atunci când cealaltă persoană vorbește. Înseamnă să înțelegi cu adevărat și să încerci să empatizezi cu cealaltă persoană. Înseamnă să încerci să înțelegi nu doar cuvintele, dar și emoțiile prin care cealaltă persoană trece.
Poate fi de ajutor să parafrazezi ce a spus cealaltă persoană. De exemplu, „Am înțeles corect că te simți neglijat atunci când…?” sau o întrebare deschisă de genul „Ce îți lipsește cel mai mult în relația noastră?”. Ascultarea activă întărește sentimentul că vă aflați amândoi pe aceeași lungime de undă, un lucru esențial pentru o gestionare bună a crizei.
Momentul și locul potrivit sunt esențiale pentru a avea succes. Evită abordarea problemelor complexe atunci când sunteți obosiți, stresați sau ocupați cu alte responsabilități.
Ideal ar fi să stabiliți dinainte un moment anume când veți avea amândoi timp și suficientă intimitate, pentru a vă concentra asupra voastră. De exemplu, „Am putea să stăm un pic de vorbă în seara asta?”. Aceasta spune clar că îți pasă de această conversație și că dorești să fie constructivă.
Scopul conversației nu ar trebui să fie „cine are dreptate”, ci găsirea unei modalități de a merge mai departe. Așa că, la începutul conversației, încercați să definiți scopul – de exemplu, „Aș vrea să găsim o modalitate de a petrece mai mult timp împreună” sau „Vreau să înțeleg ce anume îți lipsește în relație pentru a te simți mai bine.” Acest tip de abordare va evita transformarea discuției într-un șir interminabil de învinovățiri și disculpări reciproce, ceea ce nu ar duce la niciun rezultat.
Dacă, în pofida tuturor eforturilor tale, simți că fiecare vorbește pe limba lui proprie, acest lucru poate indica existența unor probleme mai mari. Nu e de mirare că eziți în a continua relația. Experții noștri în relații și în sănătate psihică îți recomandă să îți pui aceste cinci întrebări. Ele te vor ajuta să gestionezi și să decizi când anume să părăsești o relație.
Dacă nu puteți să fiți de acord niciodată, dar încă simțiți respect reciproc și dorința de a vă înțelege, există speranță. Chiar dacă comunicarea este problematică, respectul față de celălalt arată că relația nu este pierdută.
Este normal ca orice relație să treacă printr-o perioadă dificilă. Încearcă să faci distincție între problemele pe termen lung și reacțiile de moment la stres sau schimbare (de exemplu, apariția unui copil). Dacă conflictele sunt rezultatul unor situații pasagere, pot fi depășite mai ușor.
Atunci când unul dintre parteneri nu este interesat să facă un efort real, este foarte greu să ajungi undeva. Poate fi dureros să admiți, dar această lipsă de interes spune foarte mult despre cât îi pasă celuilalt partener de relația voastră. Ieșirea dintr-o criză trebuie să rezulte din convingerea ambilor parteneri că vor să depună eforturi împreună pentru această relație.
E posibil să aveți puncte de vedere sau opinii diferite, sau să aduceți acasă problemele de la serviciu. Dar ar trebui încă să vă simțiți în siguranță în prezența celuilalt, să aveți momente plăcute și să fiți voi înșivă fără teamă.
Încrederea creează un mediu sigur. Dacă ea nu este prezentă în relație decât unilateral, de exemplu din cauza minciunilor sau infidelității, relația devine instabilă. Reconstruirea încrederii ESTE posibilă, dar este un drum plin de provocări care necesită timp, efort și, ca întotdeauna, mai presus de orice, dorința ambilor parteneri de a lucra la ea. Întrebarea este dacă sunteți dispuși să faceți acest efort sau dacă simțiți că v-ați pierdut încrederea pentru totdeauna.
Chiar dacă răspunsurile la unele dintre aceste întrebări au fost negative, dorința de a depune eforturi pentru relație este cea mai importantă. Dacă există de ambele părți, dar nu reușești să ajungi nicăieri fără ajutor, nu ezita să cauți sprijinul unui profesionist.
Terapia de cuplu este un mod foarte bun de a înțelege mai bine conflictele voastre, să vă distanțați de acestea și să învățați să le gestionați. Terapeutul vă va oferi o perspectivă echidistantă și vă va ajuta să depășiți blocajele de comunicare.
La Hedepy, poți alege dintre mai mulți psihoterapeuți de cuplu acreditați și să beneficiezi de o ședință online în doar câteva zile.
Pe baza unui chestionar de potrivire terapeutică care durează doar 5 minute, îți vom recomanda cel mai potrivit terapeut pentru tine.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.