Un nou an – un nou început. Cum să faci bilanțul anului care s-a încheiat și să stabilești rezoluțiile pentru noul an, astfel încât, de data aceasta, chiar să le respecți? Vom trece împreună printr-o recapitulare a anului și îți vom arăta o metodă prin care să stabilești rezoluții pentru noul an ce pot fi atinse. Anul acesta chiar le vei bifa pe toate!
E normal să privești sosirea noului an ca pe o oportunitate de a recapitula și stabili noi obiective. Dar de fapt este vorba doar de o nouă pagină în calendar. Nu e nevoie să cedăm presiunii din jurul nostru și să ne asumăm planuri și rezoluții prea mari. Fiecare dintre noi avem drumul nostru și modul nostru de a merge mai departe.
Dacă presiunea noului an îți provoacă stres și anxietate, ascultă-ți instinctul și nu te forța să faci absolut nimic chiar acum. Poți lucra la dezvoltarea ta personală în orice moment al anului… Oricând te simți pregătit/ă pentru aceasta și motivat/ă pentru o schimbare.
Simplul fapt că te afli aici, ne spune că ești pregătit/ă pentru acest bilanț. Deci, la treabă! Ți-am pregătit un set de întrebări care te vor ghida printr-o evaluare a șapte aspecte importante ale vieții tale.
Ia-ți ceva bun de băut, ceva de scris și să-i dăm drumul! Nu uita că faci asta pentru tine, nu-ți fie teamă să fii cu adevărat sincer/ă.
1. Relații și viață socială
2. Creștere și dezvoltare personală
3. Sănătate mintală
4. Sănătate fizică
5. Timp pentru tine
6. Serviciu și carieră
7. Situație financiară
La final, poți acorda o nota fiecărui aspect din viața ta, ca la școală – ținând cont de cum te-ai descurcat în general. Acest lucru va funcționa ca o busolă în stabilirea rezoluțiilor pentru noul an.
Așa cum am menționat la început, este perfect în regulă să nu-ți stabilești rezoluții. De fapt, unul dintre cele mai importante motive pentru care nu reușim să le respectăm, este lipsa de motivare. Sau deseori, faptul că sunt așteptări nerealiste cu care nu suntem deloc aliniați. Ne aruncăm cu capul înainte și rămânem mult prea repede fără energie. Știi și tu cum este atunci când suntem plini de încredere și elan la început însă motivația începe să dispară după câteva zile.
Să-ți setezi rezoluții pentru noul an este același lucru cu stabilirea de obiective. Pentru a le atinge, trebuie să facem acest lucru cum trebuie. În acest scop, vom împrumuta o metodă SMART recunoscută.
Metoda SMART spune că pentru a atinge un obiectiv cu succes, acesta trebuie să fie:
Ce înseamnă acest lucru în practică? Îți vom arăta câteva exemple despre cum să transformi clasicele rezoluții pentru noul an, în obiective SMART:
Observi diferența? Cu astfel de obiective, știi că ai capacitatea să le atingi. Îți este clar ce ai de făcut pentru a le atinge, cât de des sau până când.
Pentru a le stabili, hai să ne uităm un pic înapoi la bilanțul anului. Căror aspecte din viața ta le-ai acordat cele mai slabe calificative? Listează-le și stabilește rezoluții SMART pentru fiecare dintre ele. Acum știi cum să procedezi.
Dacă nu reușești să formulezi o rezoluție anume, o metodă care ajută este să formulezi obiectivul ca pe o întrebare. Spre exemplu, schimbă formularea “Voi avea grijă de starea mea de bine psihică, anul acesta” \ cu “_Cum voi avea grijă de starea mea de bine psihică anul acesta?”_ Imediat, îți vor veni răspunsuri care vor clarifica rezoluția. E o schimbare mică dar eficientă.
În plus, David Sprott de la Washington State University a constatat că dacă întrebi pe cineva ce va face în viitor, șansele ca acele lucruri să se întâmple cresc.
Pentru a-ți respecta rezoluțiile, fii blând/ă cu tine însuți/însăți și nu le începe pe toate deodată. Creează-ți întâi o rutină cu primele dintre ele și apoi adaugă mai multe. Bineînțeles, ia în considerare și cât de solicitante sunt. Ține minte că vrei să alergi maratonul, nu sprintul.
Ți-ai propus să faci ceva pentru a-ți crește bunăstarea psihică? Cum ar fi să închei o relație care îți face rău, să lucrezi la iubirea de sine, sau să faci poate o schimbare în viața ta de care îți este teamă în acest moment?
(Psiho)terapia este un instrument excelent pentru a-ți atinge aceste obiective și a-ți oferi mai multă liniște sufletească. Sau pentru a te cunoaște mai bine, dacă te simți ușor pierdut în ceea ce privește sensul vieții tale.
La Hedepy, poți alege din zeci de terapeuți autorizați și participa la ședințele de psihoterapie, online. Pe baza unui chestionar ce durează doar 5 minute, îți vom recomanda cei trei terapeuți cei mai potriviți pentru tine, printr-o metodă personalizată.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.