Un nou an – un nou început. Cum să faci bilanțul anului care s-a încheiat și să stabilești rezoluțiile pentru noul an, astfel încât, de data aceasta, chiar să le respecți? Vom trece împreună printr-o recapitulare a anului și îți vom arăta o metodă prin care să stabilești rezoluții pentru noul an ce pot fi atinse. Anul acesta chiar le vei bifa pe toate!

Nu lăsa presiunea din jur să te influențeze

E normal să privești sosirea noului an ca pe o oportunitate de a recapitula și stabili noi obiective. Dar de fapt este vorba doar de o nouă pagină în calendar. Nu e nevoie să cedăm presiunii din jurul nostru și să ne asumăm planuri și rezoluții prea mari. Fiecare dintre noi avem drumul nostru și modul nostru de a merge mai departe.

Dacă presiunea noului an îți provoacă stres și anxietate, ascultă-ți instinctul și nu te forța să faci absolut nimic chiar acum. Poți lucra la dezvoltarea ta personală în orice moment al anului… Oricând te simți pregătit/ă pentru aceasta și motivat/ă pentru o schimbare.

Cum să faci bilanțul anului pas cu pas

Simplul fapt că te afli aici, ne spune că ești pregătit/ă pentru acest bilanț. Deci, la treabă! Ți-am pregătit un set de întrebări care te vor ghida printr-o evaluare a șapte aspecte importante ale vieții tale.

Ia-ți ceva bun de băut, ceva de scris și să-i dăm drumul! Nu uita că faci asta pentru tine, nu-ți fie teamă să fii cu adevărat sincer/ă.

diary_of_emotions.jpg

Întrebări pentru bilanțul anului care se încheie

1. Relații și viață socială

  • Care relații mi-au oferit cel mai mult în anul care s-a încheiat și de ce?
  • Care relații mi-au adus stres și emoții negative?
  • Oare am petrecut atât timp cât mi-aș fi dorit cu persoanele dragi?

2. Creștere și dezvoltare personală

  • Ce abilități sau cunoștințe noi am căpătat?
  • Care a fost cea mai importantă împlinire personală și de ce?
  • Ce am dorit să îmbunătățesc dar nu am reușit?

3. Sănătate mintală

  • Ce momente din anul încheiat mi-au adus cea mai mare bucurie?
  • Ce evenimente sau situații mi-au provocat stres sau anxietate?
  • Cum am gestionat situațiile stresante sau provocările?
  • Au fost momente când m-am simțit depășit/ă sau epuizat/ă? Ce anume a condus la acestea?
  • Ce aș schimba în viața mea ca să am o stare psihică mai bună?

4. Sănătate fizică

  • Cum am avut grijă de starea mea fizică? Ce a funcționat și ce nu?
  • Ce obiceiuri sau activități mi-au înrăutățit starea de sănătate în mod notabil?
  • Pe de altă parte, ce obiceiuri sau activități m-au ajutat să mă simt mai bine fizic și psihic?

5. Timp pentru tine

  • Ce hobby-uri sau pasiuni mi-au adus bucurie?
  • Pentru ce hobby-uri sau activități nu am găsit timp, deși am vrut să mă dedic lor? 
  • Mi-am făcut în mod constant timp suficient pentru mine? Dacă nu, ce anume m-a împiedicat?

6. Serviciu și carieră

  • Care au fost principalele mele realizări profesionale și ce anume m-a condus la acestea?
  • Ce nu a mers bine și aș vrea să evit în viitor?
  • Sunt mulțumit/ă cu direcția în care se îndreaptă cariera mea? Dacă nu, ce îmi doresc să fi făcut altfel?
  • Ce relații profesionale au fost importante pentru mine și de ce?

7. Situație financiară

  • Cum a fost situația mea financiară? Merge spre bine sau spre rău?
  • Mi-am atins obiectivele financiare (dacă au existat)?
  • Care decizii financiare s-au dovedit bune și care nu?
  • Sunt lucruri pe care am cheltuit prea mulți bani și pe care aș vrea să le schimb?

La final, poți acorda o nota fiecărui aspect din viața ta, ca la școală – ținând cont de cum te-ai descurcat în general. Acest lucru va funcționa ca o busolă în stabilirea rezoluțiilor pentru noul an.

Rezoluțiile noului an de care te vei ține de data aceasta

Așa cum am menționat la început, este perfect în regulă să nu-ți stabilești rezoluții. De fapt, unul dintre cele mai importante motive pentru care nu reușim să le respectăm, este lipsa de motivare. Sau deseori, faptul că sunt așteptări nerealiste cu care nu suntem deloc aliniați. Ne aruncăm cu capul înainte și rămânem mult prea repede fără energie. Știi și tu cum este atunci când suntem plini de încredere și elan la început însă motivația începe să dispară după câteva zile.

Să-ți setezi rezoluții pentru noul an este același lucru cu stabilirea de obiective. Pentru a le atinge, trebuie să facem acest lucru cum trebuie. În acest scop, vom împrumuta o metodă SMART recunoscută.

Rezoluțiile noului an ca obiective SMART

Metoda SMART spune că pentru a atinge un obiectiv cu succes, acesta trebuie să fie:

  • Specific – Specific 
  • Measurable – Măsurabil
  • Achievable – Accesibil (realizabil)
  • Realistic – Realist 
  • Trackable – Trasabil (ce poate fi urmărit)

Ce înseamnă acest lucru în practică? Îți vom arăta câteva exemple despre cum să transformi clasicele rezoluții pentru noul an, în obiective SMART:

  • Voi lucra la starea mea de bine psihică. → Până la sfârșitul lunii ianuarie, voi face o programare pentru prima mea ședință de (psiho)terapie și voi merge în mod regulat, cel puțin o dată pe lună.
  • Voi petrece mai mult timp cu mama mea. → În fiecare lună, o voi invita să ieșim împreună și vom petrece întreaga zi împreună. De asemenea, o voi suna o dată pe săptămână, în mod regulat. 
  • Voi începe să economisesc pentru o locuință. Până la sfârșitul lunii, voi deschide un cont de economii pentru locuință și voi depune o sumă fixă, în fiecare lună. 
  • Voi mânca mai sănătos. → Îmi voi găti singur/ă pentru serviciu, sau voi comanda mâncare sănătoasă atunci când sunt ocupat/ă. Voi mânca fast-food doar o dată pe lună.

Observi diferența? Cu astfel de obiective, știi că ai capacitatea să le atingi. Îți este clar ce ai de făcut pentru a le atinge, cât de des sau până când.
new_Year-min.png

Iar acum e timpul pentru propriile tale rezoluții ale noului an

Pentru a le stabili, hai să ne uităm un pic înapoi la bilanțul anului. Căror aspecte din viața ta le-ai acordat cele mai slabe calificative? Listează-le și stabilește rezoluții SMART pentru fiecare dintre ele. Acum știi cum să procedezi.

Dacă nu reușești să formulezi o rezoluție anume, o metodă care ajută este să formulezi obiectivul ca pe o întrebare. Spre exemplu, schimbă formularea “Voi avea grijă de starea mea de bine psihică, anul acesta” \ cu “_Cum voi avea grijă de starea mea de bine psihică anul acesta?”_ Imediat, îți vor veni răspunsuri care vor clarifica rezoluția. E o schimbare mică dar eficientă.

În plus, David Sprott de la Washington State University a constatat că dacă întrebi pe cineva ce va face în viitor, șansele ca acele lucruri să se întâmple cresc.

Pentru a-ți respecta rezoluțiile, fii blând/ă cu tine însuți/însăți și nu le începe pe toate deodată. Creează-ți întâi o rutină cu primele dintre ele și apoi adaugă mai multe. Bineînțeles, ia în considerare și cât de solicitante sunt. Ține minte că vrei să alergi maratonul, nu sprintul.

Un an nou cu mai multă liniște sufletească

Ți-ai propus să faci ceva pentru a-ți crește bunăstarea psihică? Cum ar fi să închei o relație care îți face rău, să lucrezi la iubirea de sine, sau să faci poate o schimbare în viața ta de care îți este teamă în acest moment?

(Psiho)terapia este un instrument excelent pentru a-ți atinge aceste obiective și a-ți oferi mai multă liniște sufletească. Sau pentru a te cunoaște mai bine, dacă te simți ușor pierdut în ceea ce privește sensul vieții tale.

La Hedepy, poți alege din zeci de terapeuți autorizați și participa la ședințele de psihoterapie, online. Pe baza unui chestionar ce durează doar 5 minute, îți vom recomanda cei trei terapeuți cei mai potriviți pentru tine, printr-o metodă personalizată.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să treci singur/ă prin perioadele dificile. Găsește ajutorul de care ai nevoie din partea zecilor de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna