Cum să faci față perioadei Crăciunului și să stabilești limite personale ferme

Cum să faci față perioadei Crăciunului și să stabilești limite personale ferme


Distribuie articolul

În perioada sărbătorilor, ne dorim să avem parte de zile fericite și liniștite, dar pentru mulți dintre noi sunt mai degrabă stresante și copleșitoare. Se așteaptă de la noi să ajungem la nenumărate petreceri de Crăciun, adesea trebuie să ne confruntăm cu întrebări nepotrivite din partea rudelor sau să explicăm la nesfârșit că nu mai dorim încă un pahar de vin sau felie de cozonac.

Cum facem față la această presiune de Crăciun și cum putem refuza politicos propunerile pe care nu dorim să le onorăm? Am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să stabilești limite personale și să te bucuri de un Crăciun liniștit.

Ce e important pentru tine de Crăciun?

Există atât de multe tradiții, reguli și așteptări asociate cu Crăciunul, încât este ușor să uităm cum vrem să îl trăim noi înșine și funcționăm uneori pe pilot automat în funcție de felul în care credem că trebuie să fie lucrurile – sunt tradiții, până la urmă.

Dar nu trebuie să fie neapărat așa și îți recomandăm să afli ce este cu adevărat important pentru tine de sărbători. Scrie într-o coloană ce te face fericit în perioada aceasta și în cealaltă ce îți provoacă stres. Acest exercițiu te va ajuta să-ți clarifici prioritățile și să elimini pe cât posibil ceea ce nu te face să te simți bine.

Dacă nu-ți vine nimic în minte în acest moment, încearcă să ții un jurnal al emoțiilor tale.

Atunci când îți vin gânduri despre orice lucru legat de Crăciun, notează ce simți în legătură cu acesta. Poți acorda fiecăruia o notă, așa cum ai face-o la școală. În curând, îți vei forma o idee despre ce te face fericit și la ce să spui NU.

diary_of_emotions.jpg

Nu trebuie să fie totul perfect

Uneori, noi înșine stricăm pe alocuri experiența Crăciunului. Încercăm să facem totul perfect, alergăm până rămânem fără suflare în căutarea perfecțiunii și întregul spirit de Crăciun dispare.

Așadar, e important să ne stabilim obiective realiste anul acesta. De exemplu, poți să limitezi numărul de prăjituri pe care îl pregătești, poți să cumperi cozonacul de Crăciun de la brutărie, să nu exagerezi cu curățenia și decorațiunile, sau să sari peste unele petreceri. Acceptă faptul că unele lucruri pot să nu meargă conform planului, iar asta este în regulă. Ceea ce contează cel mai mult este liniștea ta și o atmosferă relaxată. Chiar dacă soacra ta s-ar putea să nu fie de acord.

Cum să stabilești limite personale și să spui NU

Odată ce știi ce îți provoacă stres în preajma Crăciunului, trebuie să stabilești limite personale, astfel încât să poți spune NU atunci când este nevoie, sau să reziști comentariilor nepotrivite și să nu te angajezi în conversații care te pun în dificultate inutilă.

Vom vorbi despre câteva situații specifice și cum le poți gestiona:

Cum să refuzi o invitație la o petrecere

Invitațiile pot fi greu de refuzat. Ne facem griji că vom pierde ceva important, că vom răni pe cineva prin refuzul nostru sau că nu vom mai fi invitați data viitoare. Te-ai simțit vreodată așa? Atunci articolul De la FOMO la JOMO: Cum să nu îți mai faci griji că ratezi ceva te va ajuta cu siguranță.

Iată câteva sfaturi specifice pentru cum poți refuza politicos o invitație:

  • „Apreciez foarte mult invitația ta, dar mă tem că nu voi putea veni. Chiar am nevoie să o iau mai încet și să mă odihnesc în perioada asta. Mulțumesc pentru înțelegere.”
  • „Îți mulțumesc foarte mult că te-ai gândit la mine. Mi-ar plăcea să vin, dar am alte angajamente, așa că nu pot fii acolo de data aceasta. Voi aștepta cu nerăbdare să ne revedem cu următoarea ocazie.”

sending_messages.jpg

Cum să gestionezi timpul petrecut la o reuniune de familie

Evenimentele familiale sunt uneori inevitabile. Dar dacă acestea sunt stresante pentru tine, gândește-te dinainte la cât de mult timp le vei dedica.

Iată câteva lucruri pe care le poți spune atunci când trebuie să părăsești evenimentul:

  • „Mă bucur foarte mult că am putut fi împreună, însă acum trebuie să plec. Mulțumesc pentru invitație și pentru timpul minunat petrecut.”
  • „M-am simțit foarte bine cu voi, dar am planuri pentru mâine, așadar mă tem că va trebui să plec acum.”

Poate fi dificil cu familia, care nu te va lăsa să pleci liniștit fără un motiv anume. Așa că, eventual, poți menționa că ai o durere de cap sau că trebuie să te trezești devreme dimineața.

Cum să răspunzi comentariilor nepotrivite despre viața ta

De ce ești încă singur/ă, de ce nu ai copii încă, când îți vei găsi o slujbă potrivită… Dacă nu te simți confortabil cu asta, nu trebuie să răspunzi la astfel de întrebări și comentarii.

De exemplu, poți spune:

  • „Îți înțeleg îngrijorările, însă prefer să păstrez aceste lucruri private deocamdată.”
  • „Îmi pare rău, dar acesta este un subiect sensibil pentru mine și as prefera să nu îl discutăm acum.”
  • „Îți mulțumesc pentru griji, dar știu cine sunt și ce este bine pentru mine, iar în felul acesta sunt mulțumit/ă.”

Cum să refuzi alcoolul

Faptul că alcoolul este aproape mereu prezent la evenimentele din perioada sărbătorilor nu înseamnă că trebuie să îl consumi dacă nu vrei asta.

Cum poți refuza o băutură alcoolică

  • „Mulțumesc, dar deocamdată iau o pauză de la alcool.”
  • „Mulțumesc, însă mă trezesc devreme mâine și nu aș vrea să exagerez acum. Ai vreo băutură fără alcool?”
  • „Mulțumesc, dar alcoolul nu mi-a făcut bine în ultima vreme, așa că nu îl mai consum.”

În cazul în care gazda este de obicei insistentă, poți merge la petrecere cu mașina. Vei avea motivul perfect pentru care chiar nu poți bea nicio picătură de alcool.

christmas_celebration.jpg

Setarea limitelor personale poate fi o provocare

A spune NU poate fi înfricoșător la început. Ne este teamă să nu rănim pe cineva, să nu fim judecați sau să nu fim plăcuți. Simțim că trebuie să-i mulțumim pe cei din jur. Așa că, uneori, nu avem nicio idee unde ar trebui să fie de fapt limitele noastre personale.

Te simți la fel? Limitele personale sunt un subiect excelent de discutat la ședințele de (psiho)terapie. Un terapeut te poate ajuta să navighezi prin propriile emoții și să afli ce convingeri te împiedică să te pui pe primul loc. Terapeutul te va învăța cum să lucrezi cu ele, astfel încât să îți poți susține ferm limitele.

Pe Hedepy, te poți conecta cu zeci de terapeuți certificați din toată țara, cu care poți programa o ședință în doar câteva zile.

Completează testul de compatibilitate de doar 5 minute și îți vom recomanda primii 3 terapeuți cei mai potriviți pentru tine.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la zeci de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna