De la FOMO la JOMO: Cum să nu îți mai faci griji că ratezi ceva

De la FOMO la JOMO: Cum să nu îți mai faci griji că ratezi ceva


Distribuie articolul

Auzi o notificare și te uiți imediat la telefon. Dacă este ceva important? Sau primești o invitație la un eveniment la o oră nepotrivită pentru programul tău, dar nu poți refuza. Dacă pierzi ceva? Dimineața, trebuie să dai scroll pe toate rețelele sociale și știrile pentru a fi la curent. Dacă nu o faci, te simți incomod.

Dai din cap afirmativ? Atunci probabil că suferi de sindromul FOMO, care nu are un impact pozitiv asupra bunăstării tale mintale. Nu te lăsa copleșit de tot ceea ce se întâmplă în jurul tău. Îți propunem să învățăm să încetinim ritmul și să cultivăm opusul său – JOMO.

Ce este FOMO?

FOMO este un acronim pentru expresia în limba engleză fear of missing out. În limba română l-am putea traduce prin frica de a pierde sau a rata ceva – că nu vom primi o informație importantă, că nu vom fi perfect la curent cu toate noutățile din industrie sau că vom rata un eveniment la care ar merita să participăm. Fie că e vorba de afaceri sau de prietenie.

Este un sindrom al vremurilor agitate de azi, în care suntem bombardați cu informații constant, ne putem informa despre orice în câteva secunde și suntem mereu în contact cu ceilalți. Încercăm să ținem pasul, dar la viteza cu care ajung la noi informațiile și apar noi și noi evenimente, pur și simplu nu putem ține pasul. Ne simțim copleșiți și plini de remușcări.

Sindromul FOMO ne aduce sentimente de neliniște, inadecvare și poate duce la epuizare, anxietate sau depresie.

FOMO

Te afectează FOMO?

Există multe domenii în care se poate manifesta FOMO. Depinde de ceea ce te interesează în mod special.

  • Cel mai adesea este vorba de rețelele sociale, unde trebuie să verificăm în mod constant ce se întâmplă. FOMO este o realitate pentru mai mult de jumătate dintre utilizatorii rețelelor sociale.
  • Sau știrile prin care dăm scroll din când în când pentru a nu pierde nicio informație. Și nu contează dacă este vorba de evenimente actuale, sport sau showbiz.
  • Frica de a pierde ceva poate fi resimțită și în legătură cu munca. Simțim că trebuie să învățăm mereu, să participăm la fiecare curs și webinar, să citim fiecare carte sau articol relevante și să fim prezenți la fiecare eveniment de la locul de muncă. Acesta este contextul în care suntem cel mai mult expuși riscului de epuizare.
  • Și, nu în ultimul rând, poate fi vorba și de evenimente cu prietenii, unde primim din când în când invitații la petreceri în grădină sau excursii, mai ales vara. S-ar putea să îți fie teamă să refuzi, ca nu cumva să ratezi ceva esențial și să afli de la altcineva. Sau să nu fii invitat din nou data viitoare. Așa că, chiar dacă nu este ocazia potrivită pentru tine, participi la eveniment și îți provoci stres singur.

Semnul specific al FOMO este teama care te face să mergi împotriva a ceea ce îți dorești. Împotriva propriilor nevoi și a stării tale de spirit de moment. Pierdem contactul cu noi înșine și cu momentul prezent, iar apoi se instalează neliniștea, stresul și anxietatea.

Mădălina Golgoțiu, psihoterapeut

„Fenomenul FOMO ia amploare în special în rândul tinerilor, motivul principal fiind acela că sunt cei mai vulnerabili și simt nevoia mai stringentă de validare socială și în același timp sunt și cei care petrec cel mai mult timp pe rețelele de socializare. Iar din această populație, efectele cele mai profunde sunt resimțite de fete.

Ca și simptome și consecințe ale acestui fenomene se numără: distragerea atenției, scăderea generală a productivității, tulburările de somn, anxietatea socială, depresia clinică, scăderea performanțelor academice, supra programarea (încercarea de a fi peste tot în orice moment), senzația de oboseală fizică și senzația de tristețe.

Pe de altă parte JOMO a fost asociat cu o viață mai lungă și mai sănătoasă, echilibrată și mai plină de conexiuni autentice, ceea ce duce la o stare de stres mai puțin accentuată, susținând atât sistemul nervos, cât și sistemul imunitar.”

JOMO – opusul FOMO

Soluția pentru FOMO este cultivarea opusului său – JOMO (joy of missing out). Înlocuiește literalmente frica cu bucuria de a pierde sau de rata ceva.

JOMO reprezintă o schimbare de mentalitate prin care experimentezi un sentiment de mulțumire și pace în momentele în care ești singur și ai grijă de tine și de sufletul tău. Ești mai atent la ceea ce ai nevoie tu însuți, în loc de ceea ce crezi că ar trebui sau se așteaptă ceilalți să faci. Îți acorzi timp pentru activități care te fac cu adevărat fericit, chiar dacă asta înseamnă că ratezi altceva – că nu vei fi perfect la curent cu toate noutățile din bula ta socială, cu știrile din lume sau cu oportunitățile de dezvoltare profesională. Poți să te deconectezi de lumea exterioară și să te bucuri de momentul prezent. Ești fericit acolo unde te afli în acest moment.

JOMO

Cum să ajungi de la FOMO la JOMO?

Nu poți trece pe loc de la FOMO la JOMO. Ai observat vreodată câți oameni stau pe telefon chiar și pe șezlong în vacanță?

Primul pas pe drumul către JOMO este să realizezi că întotdeauna vei pierde ceva. Ca ființă umană, pur și simplu este imposibil să știi totul, să fii peste tot și mereu în mișcare. Vremurile de astăzi sunt atât de rapide încât trebuie să alegi către ce îți îndrepți atenția. Cunoaște-ți prioritățile personale și urmează-le.

Încearcă să te gândești la aceste lucruri, apoi ia o hârtie și scrie-ți gândurile. Dacă te poți împăca cu acest fapt, vei simți o adevărată ușurare.

Iată șase sfaturi care să te ajute în călătoria de la FOMO la JOMO:

  1. Dezactivează-ți notificările, cel puțin la anumite ore, astfel încât să nu-ți afecteze serile liniștite sau să îți perturbe concentrarea la serviciu.
  2. Planifică-ți zilele offline. Ia-ți pauze în mod regulat de la lumea online și bucură-te de timpul pe care îl petreci aici și acum. Poți face asta în fiecare sâmbătă sau duminică, când îți închizi telefonul și ieși în natură.
  3. Petrece timp singur. Nu lucrând sau învățând, ci prin timp de calitate doar pentru tine. Gândește-te la ce se întâmplă în viața ta, la ceea ce ți-ai dori să fie diferit, la ceea ce îți place și la ceea ce nu îți mai face bine.
  4. Practică mindfulness. Antrenează-ți mintea să se concentreze asupra momentului prezent, astfel încât să nu-ți zboare gandurile mereu la ceea ce se întâmplă în altă parte. În timpul activităților obișnuite, cum ar fi masa de prânz, păstrează-ți toate simțurile pe deplin concentrate pe ceea ce faci. Observă textura și gustul mâncării, mirosul și culorile acesteia, sunetele din jurul tău.
  5. Prioritizează și nu îți fie teamă să spui NU. Gândește-te la ce activități și relații sunt cu adevărat valoroase pentru tine și acordă-le mai mult timp și energie. Pe de altă parte, nu îți fie teamă să spui NU evenimentelor sau activităților pe care nu vrei să le faci și care nu sunt importante pentru tine.
  6. Schimbă-ți perspectiva. Având grijă de tine și prin igiena mintală, îți creezi o capacitate mai mare de a te dezvolta în continuare și de a cunoaște oameni noi, iar astfel devii capabil să te bucuri cu adevărat de oportunitățile care apar. Este vorba de a privi situația altfel.

Nu trebuie să fii singur în călătoria către bunăstarea mintală. FOMO este un subiect excelent de abordat în terapia online. Discutarea situației cu un specialist imparțial îți poate aduce o ușurare rapidă atunci când mintea ta este copleșită. Împreună, veți găsi apoi o modalitate de a trece de la frică la bucuria de a îți face timp doar pentru tine.

Nu ai fost încă la terapie? Citește despre cum funcționează prima ședință.

Cu Hedepy poți participa cu ușurință la terapie online.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să treci singur/ă prin perioadele dificile. Găsește ajutorul de care ai nevoie din partea zecilor de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna