Fobia socială și anxietatea – cum să le gestionezi?

Fobia socială și anxietatea – cum să le gestionezi?


Distribuie articolul

Să fii introvertit și să te bucuri de timpul petrecut singur este perfect în regulă. Dar dacă eviți în mod intenționat oamenii deoarece contactul cu ei îți provoacă sentimente de anxietate, ar putea fi vorba de fobie socială (numită și anxietate socială).

Nu lăsa fobia de oameni să te limiteze și să te excludă din viața socială. Contactul uman este important pentru sănătatea noastră mintală și meriți să te bucuri și tu de prezența celor din jur. În continuare, analizăm semnele că fobia socială te afectează cu adevărat și aflăm cum să te eliberezi de ea.

Teama care ne izolează

Aproximativ 10% din populație suferă de o anumită formă de fobie socială. Dar această estimare îi include doar pe cei care au cerut ajutor și care au putut fi astfel diagnosticați. Cu siguranță nu ești singur în această situație și poate că unele persoane din jurul tău ascund sentimente neplăcute asemănătoare.

Un semn distinctiv al fobiei sociale este teama de orice activitate în care cineva ar putea să te privească sau să te evalueze critic. Teama că nu vei fi în stare să te descurci într-o anumită situație, că vei arăta stupid, că cei din jur îți vor observa nesiguranța și te vor judeca, vor râde sau vor vorbi urât despre tine. Orice interacțiune cu alte persoane (mai ales cu străinii) este o sursă de stres. Nu știi cum să te comporți, ce să spui și ai senzația că orice faci este greșit. Și astfel, preferi să eviți oamenii, chiar dacă te simți singur.

Dar nu este deloc ușor, pentru că încă trebuie să mergi la serviciu, să faci cumpărături, să gestionezi diverse lucruri. Probabil că nici nu vrei să refuzi invitațiile celor dragi, dar gândul la un grătar într-o zi de vară sau la o petrecere aniversară cu o mulțime de oameni te neliniștește. Perioada estivală în care adunările și ocaziile de socializare sunt tot mai multe îți poate aduce stres în loc de bucurie.

În cazul fobiei sociale severe, chiar și activitățile obișnuite, precum cele de mai jos, pot cauza neliniște și stres:

  • întâlnirea cu persoane cunoscute
  • întâlnirea cu persoane noi
  • spectacole publice
  • apeluri telefonice
  • activități de zi cu zi (mersul la birou, la medic, etc.)
  • cumpărături
  • mâncatul în public
  • folosirea unei toalete publice
  • orice muncă în echipă, etc.

Simptomele fobiei sociale

Suferi cu adevărat de fobie socială, sau este mai degrabă vorba de trac și natura ta introvertită? Acestea sunt principalele semne după care o poți recunoaște.

La nivel psihologic, fobia socială se manifestă prin:

  • frică și anxietate
  • rușine și sentimente de neputință
  • gânduri foarte negative despre sine

Este însoțită și de semne fizice:

  • transpirație
  • tremurat
  • senzație de nod în gât 
  • înroșire
  • amețeli
  • bătăi rapide ale inimii
  • tensiune musculară
  • greață și vărsături
  • dificultăți de respirație

Principala diferență față de alte diagnostice este că ai nevoie de contactul social. Dar acesta îți provoacă atât de mult stres încât îți este mai ușor să îl eviți.

Socialni_fobie_mensi_velikost.png

De ce sufăr de fobie socială – motivele

Cauzele fobiei sociale nu sunt clar definite. Predispoziția către tensiune și anxietate crescută poate fi, de asemenea, înnăscută, precum și o vulnerabilitate mai mare. Probabil că ai experimentat anumite simptome încă din adolescență.

Experții spun că hărțuirea și bullying-ul, excluderea dintr-un grup în copilărie, educația strictă, problemele familiale, abuzul sexual și diverse traume pot juca un rol în dezvoltarea fobiei sociale. O stimă de sine în general scăzută are, de asemenea, un impact.

člověk nervózně telefonuje

Cum să te eliberezi de fobia socială

E posibil să fi trăit până acum cu fobia socială, crezând că este vorba doar de trac sever. Sau te deranja cu adevărat, dar nu puteai să înfrunți această frică.

Cel mai important lucru este faptul că ești aici și că ai decis să lucrezi cu tine pentru bunăstarea ta mintală. Fobia socială pe care nu o adresezi poate duce la probleme mai grave, cum ar fi depresia sau dependența. Izolarea de cei din jurul tău nu este niciodată o soluție. Potrivit unui studiu pe termen lung de la Harvard, prietenia este chiar un factor cheie pentru a te simți fericit. Vestea bună este că poți chiar să elimini complet fobia socială dacă abordezi problema în mod corect.

Soluția ideală este terapia

Nu este deloc ușor să gestionezi fobia socială fără ajutorul unui specialist, motiv pentru care este ideal să ai sprijinul unui terapeut în acest proces. Acesta te va ajuta să procesezi gândurile anxioase și să începi să gestionezi, treptat, interacțiunile și relațiile sociale cu mai multă ușurință.

O metodă de terapie cognitiv-comportamentală este ideală pentru tratamentul fobiei sociale, în care, sub îndrumarea unui terapeut, te vei expune treptat la situații sociale artificiale și reale, le veți rezolva împreună și vei învăța cum să le faci față. Încet, în ritmul tău.

paní na online terapii

Frica trebuie să fie înfruntată și procesată, iar cu sprijinul unui expert vei reuși cu siguranță să o faci –  eliberarea din cercul vicios de suferință va merita cu siguranță.

La Hedepy, oferim terapie online, unde trebuie doar să te conectezi din confortul și siguranța casei tale. Știm că a vorbi cu un străin poate fi înfricoșător, motiv pentru care poți te familiarizezi în prealabil cu terapeuții noștri datorită profilelor detaliate inclusiv cu video de prezentare. Toți sunt experți verificați care nu te vor judeca niciodată. Aceasta este meseria pe care au ales-o – să ajute oameni ca tine.

Vom face alegerea terapeutului potrivit cât mai ușoară, printr-un scurt test pe baza căruia îți vom recomanda cei mai potriviți 3 terapeuți pentru nevoile tale.

Medicamentele psihotrope sunt, de asemenea, o ultimă soluție

Dacă anxietatea socială te deranjează atât de mult încât te limitează în viața de zi cu zi –  nu poți lucra, călători cu transportul în comun, sau face cumpărături în mod regulat, etc. – medicul tău (psihiatru) îți poate prescrie și medicamente, cel mai frecvent antidepresive.

Dar dacă te simți capabil să gestionezi anxietatea socială fără medicamente, îți recomandăm să începi cu terapia. Citește aici cum funcționează prima ședință de terapie.

Contactul social este foarte important pentru sănătatea noastră mintală, așadar nu amâna primul pas și permite-ți să respiri relaxat din nou. Îmbunătățirile pot să apară chiar și după primele ședințe de terapie.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să treci singur/ă prin perioadele dificile. Găsește ajutorul de care ai nevoie din partea zecilor de terapeuți, dintre care îl poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu acesta online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna