Imaginează-ți cum ar fi viața ta, dacă ai crede cu adevărat în tine. Dacă te-ai iubi sincer. Multe lucruri s-ar schimba și poate mai important decât orice, ai avea o stare sufletească mai bună. Așa că hai să pornim în căutarea iubirii de sine.
Îți vom arăta pașii concreți pentru a pune bazele ei, cât și modelele comportamentale pe care ar fi indicat să le elimini.
Chiar dacă faci acest lucru în primul rând pentru tine, iubirea de sine te va ajuta mereu să ai relații mai sănătoase – cu partenerul, familia și prietenii. Cum?
Nu avem probleme cu iubirea de sine când suntem copii. Dar odată cu experiența de viață, relația cu noi înșine începe să se deterioreze. Posibil ca la un moment dat, cineva să-ți fi spus că ești un antitalent la sport. Sau cineva a râs de felul în care îți stă părul. Sau poate ai crescut într-o familie unde nu primeai decât critici.
Dar, de fapt, acele comentarii negative spun mai mult, în general, despre persoana care le face, decât despre tine. Din păcate noi le percepem ca fiind adevăruri.
Încearcă să te gândești de unde vin convingerile negative despre tine însuți/însăți. Îți vei da seama că ele nu provin de la tine, ci că cineva ți le-a transmis la un moment dat. Iar acea persoană este foarte posibil să fi greșit. Fie că a încercat să te jignească, pentru a se simți ea însăși mai bine. Fie că a crezut că această critică te va motiva ca să fii mai bun/ă. E posibil să fie vorba de părinții tăi? Aceste convingeri nu sunt ale tale și te poți elibera de ele. Acesta este primul și cel mai important pas în acceptarea de sine.
Să construiești iubirea de sine este o călătorie și presupune timp și răbdare. Drumul trece prin acceptarea de sine și merge mână în mână cu stima de sine. Ești gata să pornești? Mai întâi, hai să vedem care sunt modelele comportamentale de care trebuie să începi a te debarasa.
Dacă te recunoști în situațiile de mai sus, este timpul să faci o schimbare. Cum poți face asta?
Dacă o prietenă ar eșua la un examen important, ce i-ai spune? Cu siguranță ți-ai motiva și încredința prietena că va reuși data viitoare. Meriți aceeași bunătate și același sprijin – încearcă să vorbești cu tine însuți/însăți ca și cum ai fi cel mai bun prieten al tău. Începe cu lucruri mici. Cum ar fi să îți spui dimineața când te privești în oglindă că arăți bine.
Dacă ți se pare că nu-ți vin cuvintele potrivite, încearcă să-ți faci una din declarațiile de mai jos:
Deseori, când urmărim perfecțiunea, ignorăm cât de multe progrese am făcut deja. Încearcă să îți împarți obiectivele mari în obiective mai mici. Oferă-ți o răsplată pentru fiecare obiectiv pe care îl atingi. Ia, din când în când, o pauză ca să te bucuri de progresul făcut.
Ești un bun bucătar? Știi să cânți la pian? Faci maraton montan? Nu oricine poate face asta. Fiecare dintre noi avem talente și abilități diferite, de aceea comparația nu-și are rostul. Întotdeauna va exista ceva la care ești bun/ă și ceva la care nu ești bun/ă. Concentrează-te pe atuurile tale și dezvoltă-le mai departe.
Eșecurile din trecut nu definesc persoana care ești acum. Dacă ai învățat din greșelile trecute, chiar nu este cazul să te învinovățești pentru ele la nesfârșit și să privești înapoi. Ai depășit de mult acel moment.
Sau mai bine zis, nu te înconjura cu oameni care nu te sprijină. Unele prietenii pot fi toxice. Un partener de viață care îți subminează încrederea în tine este un mod periculos de manipulare. Gândește-te dacă există cineva în cercul tău apropiat care te demoralizează.
Poate fi destul de provocator să îți schimbi relația cu tine însuți/însăți și toate convingerile cu care ai trăit ani la rând. Dacă ai decis însă să lucrezi cu iubirea de sine, (psiho)terapia te poate ajuta mult.
Un (psiho)terapeut / psiholog profesionist te va ajuta să recunoști și, treptat, să-ți schimbi modelele de gândire autocritică, să înveți să fii bun/ă cu tine însuți/însăți și conștient/ă de valoarea ta. Toate acestea, într-un mediu sigur și confidențial, complet online, la Hedepy. Află cum funcționează (psiho)terapia online. Și în curând, lucrurile vor începe să se schimbe în bine.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.