A sosit acel moment – copiii au crescut și acum pleacă de acasă pentru a-și crea propria viață. Aceasta este o etapă majoră în viață care poate aduce cu sine un amestec de sentimente diferite, iar gestionarea acestora nu este întotdeauna ușoară. Deși există percepția că doar femeile se confruntă cu sindromul cuibului gol, acest lucru nu este deloc adevărat. Așadar, cum să faci față momentului în care copiii pleacă de acasă? Și cum să faci față acestei noi etape a vieții în cuplu?

Simptomele sindromului cuibului gol

Sindromul cuibului gol nu este un diagnostic și nu este o tulburare care poate fi determinată în mod clar de niște diagrame bine definite. Este o colecție de sentimente negative care pot apărea atunci când (ultimul) copil adult se mută din casa ta, când brusc nu mai ai pe nimeni de care să ai grijă și cel căruia i-ai oferit cea mai multă dragoste dispare din viața de zi cu zi.

Ca urmare a sindromului cuibului gol, te poți simți:

 • singur/ă,
 • inutil/ă,
 • deprimat/ă,
 • ca și când ai pierdut sensul vieții,
 • ca și când ai pierdut sentimentul de siguranță.

Aceste sentimente se pot transforma apoi în anxietate, depresie, insomnie și alte probleme. De asemenea, unii oameni realizează brusc că îmbătrânesc atunci când copiii lor se mută, iar această realitate îi apasă.

looking_out_of_window.jpg

Sentimentele pe care le experimentezi sunt perfect normale

Termenul de sindrom implică ideea de patologie – ceva în afara normei pe care ar trebui să îl evităm. Dar nu poți evita această etapă a vieții și este firesc să te afecteze. Este o schimbare majoră în viață.

Potrivit unui sondaj realizat de United Students, 98% dintre părinți experimentează într-o anumită măsură sindromul cuibului gol. Aproape unul din cinci părinți (17%) dezvoltă, de asemenea, simptome fizice, cum ar fi atacuri de panică, insomnie sau creșterea ritmului cardiac.

Este perfect normal să simți aceste emoții. Nu le bloca, dar, de asemenea, nu le lăsa să te consume complet pentru mai mult timp decât este necesar. Te vom ajuta să găsești o cale de ieșire din aceasta perioadă dificilă.

Soluția pentru sindromul cuibului gol – un nou început

Motivul pentru care suntem atât de afectați de plecarea copiilor noștri este că ne-am atașat foarte mult de ei. Grija pentru ei a devenit sensul vieții noastre, iar rolul de părinte reprezintă întreaga noastră identitate.

Așadar, încearcă să te întrebi cine ești tu, indiferent de copiii tăi?

 • Ce îți place, la ce te pricepi?
 • Ce ți-ai dorit întotdeauna să faci, dar din cauza copiilor nu ai avut timp, bani sau, din orice motiv, nu ai putut să faci lucrul respectiv?
 • Ce lucruri noi ai putea învăța?

Încearcă să îți schimbi perspectiva și să privești această etapă ca pe începutul unui nou capitol. Ai noi posibilități și depinde de tine cum va arăta următorul episod din viața ta. Găsește-ți noi hobby-uri, călătorește, reînnoiește prieteniile vechi sau caută altele noi.

„Este important ca prim pas să conștientizăm că plecarea copiilor nu înseamnă ”pierderea” lor, ci doar o altă etapă în care le vom fi suport, dar într-un mod diferit ca până în acel moment. Apoi, este important să găsim activități care să ne ”umple” timpul liber – poate să mergem la teatru, la masaj, la sală, să citim, să socializăm mai mult, etc. Este o nouă etapă de redescoperire a sinelui, un moment frumos de curiozitate în care vom intra în contact cu acele roluri din noi care, poate, nu au mai fost prioritare de foarte mult timp. Iar ca un ultim gând care să ne bucure sufletul: un părinte de succes este acel părinte care știe că libertatea și plecarea copiilor nu înseamnă lipsa iubirii lor sau pierderea lor. Ci doar o ocazie ca ei să aleagă să ne revadă oricând simt nevoia, știind că noi vom fi acolo.”
Mădălina Golgoțiu
Mădălina Golgoțiu

Psihoterapia te poate ajuta, de asemenea, să faci față acestei schimbări în viață. Un terapeut profesionist va discuta situația cu tine, te va asculta, te va ajuta să îți procesezi emoțiile și te va ghida pe un nou drum, astfel încât să poți începe să te bucuri treptat de „cuibul gol”.

La Hedepy, oferim terapie online și poți alege din peste 30 de terapeuți certificați. Află cum funcționează terapia online.

Un moment de conectare sau un test al parteneriatului?

Atunci când copiii pleacă de acasă, începe o nouă etapă în relația voastră, și fiecare cuplu trăiește această schimbare în mod diferit.

Ea vă poate aduce mai aproape unul de celălalt, pe măsură ce faceți față împreună plecării copiilor. Aveți din nou timp pentru voi înșivă după atâția ani și mai multă intimitate, de asemenea. Vă puteți face planuri noi, puteți pleca într-o vacanță așa cum vă doriți și nu trebuie să pregătiți mai multe mese pentru cină.

Dar să trăiți din nou doar voi doi după atâția ani poate fi și un test.

 • Poate că fiecare dintre voi face față în mod diferit la plecarea copiilor. În timp ce unul dintre voi vede toate posibilitățile noi, celălalt continuă să privească înapoi.
 • Sau poate vă dați seama că v-ați neglijat complet rolul de partener de-a lungul anilor și acum vă este greu să vă regăsiți unul pe celălalt. Copiii erau ceea ce vă ținea uniți și, dintr-o dată, au dispărut.
 • Poate că nu v-ați mai simțit confortabil unul în preajma celuilalt de mult timp, iar odată cu dispariția copiilor, trebuie să vă confruntați cu acest lucru

hiking_eldery.jpg

Pot exista multe motive pentru care se întâmplă aceste lucruri și nu este neobișnuit ca ele să ducă la divorț. Dacă plecarea copiilor v-a zdruncinat relația și vreți să vă regăsiți, terapia de cuplu poate fi cu siguranță o încercare.

Încearcă să nu-ți oprești copiii să-și facă planuri

Este posibil ca teama de plecarea copiilor tăi să te fi determinat să încerci să îi descurajezi să se mute. Din păcate, aceasta nu este calea de urmat și nu poate decât să înrăutățească situația. Acest lucru trebuie să se întâmple într-o zi.

Acceptă momentul ales de copiii tăi și încearcă să nu-i convingi să renunțe (cu excepția cazului în care întâmpină anumite probleme, bineînțeles). Dacă ei găsesc sprijin în tine, vor continua să fie fericiți să apeleze la tine pentru ajutor și să aibă încredere în tine.

Oferă-le ajutor, dar lasă-i să-și creeze propria viață. Poate îți amintești cum a fost când ai plecat chiar tu de acasă. Încearcă să te pui în locul lor și împărtășește-le bucuria de a o lua de la capăt. Relația voastră este departe de a se fi terminat, doar că își va schimba forma.

Hedepy îți poate oferi sprijin în această schimbare de viață, oriunde și oricând, așadar nu trebuie să treci singur prin asta. Te invităm să afli cum funcționează psihoterapia și cum te poate ajuta și pe tine.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză, într-adevăr, orice criză, are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la peste 30 de terapeuți, dintre care poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu un terapeut online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna