A sosit acel moment – copiii au crescut și acum pleacă de acasă pentru a-și crea propria viață. Aceasta este o etapă majoră în viață care poate aduce cu sine un amestec de sentimente diferite, iar gestionarea acestora nu este întotdeauna ușoară. Deși există percepția că doar femeile se confruntă cu sindromul cuibului gol, acest lucru nu este deloc adevărat.
Așadar, cum să faci față momentului în care copiii pleacă de acasă?
Și cum să faci față acestei noi etape a vieții în cuplu?
Sindromul cuibului gol nu este un diagnostic și nu este o tulburare care poate fi determinată în mod clar de niște diagrame bine definite. Este o colecție de sentimente negative care pot apărea atunci când (ultimul) copil adult se mută din casa ta, când brusc nu mai ai pe nimeni de care să ai grijă și cel căruia i-ai oferit cea mai multă dragoste dispare din viața de zi cu zi.
Ca urmare a sindromului cuibului gol, te poți simți:
Aceste sentimente se pot transforma apoi în anxietate, depresie, insomnie și alte probleme. De asemenea, unii oameni realizează brusc că îmbătrânesc atunci când copiii lor se mută, iar această realitate îi apasă.
Termenul de sindrom implică ideea de patologie – ceva în afara normei pe care ar trebui să îl evităm. Dar nu poți evita această etapă a vieții și este firesc să te afecteze. Este o schimbare majoră în viață.
Potrivit unui sondaj realizat de United Students, 98% dintre părinți experimentează într-o anumită măsură sindromul cuibului gol. Aproape unul din cinci părinți (17%) dezvoltă, de asemenea, simptome fizice, cum ar fi atacuri de panică, insomnie sau creșterea ritmului cardiac.
Este perfect normal să simți aceste emoții. Nu le bloca, dar, de asemenea, nu le lăsa să te consume complet pentru mai mult timp decât este necesar. Te vom ajuta să găsești o cale de ieșire din aceasta perioadă dificilă.
Motivul pentru care suntem atât de afectați de plecarea copiilor noștri este că ne-am atașat foarte mult de ei. Grija pentru ei a devenit sensul vieții noastre, iar rolul de părinte reprezintă întreaga noastră identitate.
Așadar, încearcă să te întrebi cine ești tu, indiferent de copiii tăi?
Încearcă să îți schimbi perspectiva și să privești această etapă ca pe începutul unui nou capitol. Ai noi posibilități și depinde de tine cum va arăta următorul episod din viața ta. Găsește-ți noi hobby-uri, călătorește, reînnoiește prieteniile vechi sau caută altele noi.
Psihoterapia te poate ajuta, de asemenea, să faci față acestei schimbări în viață. Un terapeut profesionist va discuta situația cu tine, te va asculta, te va ajuta să îți procesezi emoțiile și te va ghida pe un nou drum, astfel încât să poți începe să te bucuri treptat de „cuibul gol”.
La Hedepy, oferim terapie online și poți alege din zecile de terapeuți certificați. Află cum funcționează terapia online.
Atunci când copiii pleacă de acasă, începe o nouă etapă în relația voastră, și fiecare cuplu trăiește această schimbare în mod diferit.
Ea vă poate aduce mai aproape unul de celălalt, pe măsură ce faceți față împreună plecării copiilor. Aveți din nou timp pentru voi înșivă după atâția ani și mai multă intimitate, de asemenea. Vă puteți face planuri noi, puteți pleca într-o vacanță așa cum vă doriți și nu trebuie să pregătiți mai multe mese pentru cină.
Dar să trăiți din nou doar voi doi după atâția ani poate fi și un test.
Pot exista multe motive pentru care se întâmplă aceste lucruri și nu este neobișnuit ca ele să ducă la divorț. Dacă plecarea copiilor v-a zdruncinat relația și vreți să vă regăsiți, terapia de cuplu poate fi cu siguranță o încercare.
Este posibil ca teama de plecarea copiilor tăi să te fi determinat să încerci să îi descurajezi să se mute. Din păcate, aceasta nu este calea de urmat și nu poate decât să înrăutățească situația. Acest lucru trebuie să se întâmple într-o zi.
Acceptă momentul ales de copiii tăi și încearcă să nu-i convingi să renunțe (cu excepția cazului în care întâmpină anumite probleme, bineînțeles). Dacă ei găsesc sprijin în tine, vor continua să fie fericiți să apeleze la tine pentru ajutor și să aibă încredere în tine.
Oferă-le ajutor, dar lasă-i să-și creeze propria viață. Poate îți amintești cum a fost când ai plecat chiar tu de acasă. Încearcă să te pui în locul lor și împărtășește-le bucuria de a o lua de la capăt. Relația voastră este departe de a se fi terminat, doar că își va schimba forma.
Hedepy îți poate oferi sprijin în această schimbare de viață, oriunde și oricând, așadar nu trebuie să treci singur prin asta. Te invităm să afli cum funcționează psihoterapia și cum te poate ajuta și pe tine.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.