Ai primit vreodată critici care atentează la imaginea ta și îți subminează stima de sine? Cum te aperi de astfel de atacuri? ”Body shaming”-ul poate fi ipocrit și de cele mai multe ori, este chiar ușor disimulat. Îți vom arăta cum poți să răspunzi la acest comportament și cum să cultivi, în schimb, o imagine corporală pozitivă care te va ajuta să-ți repari stima de sine rănită și să ai din nou o relație sănătoasă cu propriul tău corp.

Ce este ”body shaming”-ul

”Body shaming” poate fi eticheta oricărei forme de critică sau ridiculizare ce are ca obiect aspectul tău fizic. Și nu contează de la cine vine.

Pot fi copiii care își pun reciproc porecle răutăcioase, sau unchiul tău care face de Crăciun comentarii despre cum te-ai aranjat, sau comentarii de pe rețelele de socializare despre cum își intră din nou în formă mamele, după naștere; ”body shaming”-ul are o recurență zilnică în rețelele de socializare, unde ne ascundem în spatele ecranelor. E ca și cum postarea unei simple fotografii dintr-o excursie ar cere aprecierea tuturor pentru felul în care arătăm.

”Body shaming”-ul poate fi legat de greutate, proporțiile corpului, mărimea sânilor, înălțime, dantură sau aspectul tenului. În general, în cazurile în care acestea sunt considerate a fi prea mult, sau prea puțin, după părerea celorlalți.

Dar și situațiile de mai jos reprezintă tot ”body shaming”.

Ai avut de-a face vreodată cu cineva, acasă sau la serviciu, care comentează că mănânci prea mult? Sau despre felul în care te îmbraci? În acel moment te-ai simțit prost, iar stima ta de sine a mai scăzut un pic. Ba mai mult, ”body shaming”-ul poate fi foarte voalat, și cu atât mai ipocrit. Poate suna astfel, de exemplu:

  • Chiar o să mânânci toată asta? N-ar trebui să te mai abții un pic?”
  • “Chiar vrei să te îmbraci așa? Nu ai corpul potrivit pentru asta."
  • “Nu ai sâni ca să porți rochia asta, nu ți se potrivește."
  • “Mai bine nu ai servi și desertul."
  • “E mai bine să nu-ți arăți picioarele.”
  • “Nu o să-ți găsești un partener, cu părul ăsta scurt.”
  • “Ai pus niște mușchi pe tine ca să compensezi faptul că ești mic de statură, nu?

Observații de acest gen au un impact major asupra sănătății noastre mintale. Aproximativ 65% dintre persoanele cu tulburări de alimentație spun că hărțuirea a contribuit la problemele lor de sănătate mintală. În plus, o treime dintre persoanele tinere au experimentat în mod direct, ”body shaming”-ul.

Cum să reacționezi la ”body shaming”?

Singura metodă este să stabilești niște limite clare. Explică-i clar persoanei respective că observațiile sale nu te fac să te simți bine și că nu le vei tolera. Știm că nu e ușor. Probabil că nu vrei să intri într-o confruntare aprinsă. Sau că nu te poți gândi la nimic inteligent de spus, în momentul respectiv.

De aceea, ți-am pregătit 8 răspunsuri hotărâte dar politicoase, pe care le poți reține pentru data viitoare.

  1. “Te rog să îmi respecți alegerile legate de felul în care mă îmbrac sau ce mănânc.”
  2. “Mă simt bine așa cum sunt și nu am nevoie de opinia ta."
  3. “Nu doresc comentariile tale despre cum arăt sau greutatea mea."
  4. “E alegerea mea și nu am nevoie de comentariile nimănui.”
  5. “Mă simt bine în aceste haine și asta e cel mai important pentru mine."
  6. “Știu cel mai bine de ce are nevoie corpul meu, deci te rog să nu comentezi."
  7. “De ce ți se pare necesar să comentezi despre felul în care arăt / despre ce mănânc?"
  8. “Aceste comentarii îmi fac rău. Te rog să nu le mai faci.”

no.jpg

Toleranță 0 pentru ”body shaming”, prin mișcarea pentru o imagine corporală pozitivă.

Îți imaginezi cum ar fi dacă ți-ai accepta și aprecia corpul așa cum este? Indiferent de formă, dimensiuni sau aspect? Despre asta este și mișcarea pentru o imagine corporală pozitivă, creată ca reacție la idealurile de frumusețe nerealiste.

O vom numi imagine corporală pozitivă ”sănătoasă”, pentru că promovarea obezității și a unui aspect fizic nesănătos poate de asemenea să aibă exagerări. Să-ți apreciezi corpul înseamnă și să ai grijă de el și de sănătatea lui. Dar indiferent de felul în care arată cineva, nu trebuie să fie judecat pentru asta.

Corpul tău face atât de multe pentru tine! Datorită lui, poți merge, poți râde cu prietenii, poți să-ți îmbrățișezi familia și să ai copii. Chiar și pentru aceste motive, merită admirația și aprecierea ta.

Nu poți ști niciodată, dacă persoanele slabe pe care le admiri datorează acest lucru unor tulburări de alimentație sau stres. Așa că mai bine haideți să ne complimentăm reciproc pentru ceea ce suntem și ce putem face, decât pentru felul în care arătăm.

Și tu ai o stimă de sine rănită?

Dacă te-ai confruntat cu ”body shaming”, e posibil că acesta ți-a afectat destul de profund stima de sine.

La ce te gândești prima dată atunci când îți privești corpul?

Și când a fost ultima dată când te-ai simțit bine în corpul tău?

Dacă aceste întrebări îți inspiră sentimente negative, ne-am dori să te ajutăm. Ca prim pas pentru reconstruirea unei relații sănătoase cu sinele, îți recomandăm acest articol: Ghid practic pentru iubirea de sine: cum să te iubești pe tine însuți cu adevărat..

Și nu uita că nu trebuie să te confrunți singur cu aceste probleme. Psihoterapia te poate ajuta să-ți reconstruiești stima de sine și să stabilești limite.  La Hedepy, poți alege din zeci de terapeuți autorizați și poți participa comod, la ședințele de psihoterapie online.

Completează un test de 5 minute și pe baza acestuia, îți vom recomanda trei terapeuți care ți se potrivesc cel mai bine.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple Pay
salsol