Procratinezi? Probabil că nu ești singurul. O parte semnificativă a populației își amână sarcinile la nesfârșit. Acest comportament aduce o ușurare imediată, dar apoi o pedeapsă mai aspră sub formă de stres sau chiar de vinovăție. Noi ne complacem în ambele situații. Copilul nostru interior și părintele nostru interior răspund acestor contexte conform stimulilor.

Așadar, cum să lucrăm cu aceste două voci din capul nostru și să ne estimăm corect capacitatea dacă acceptăm tot mai multe responsabilități pe umerii noștri?

Ce este procrastinarea?

A tergiversa înseamnă a amâna îndeplinirea sarcinilor și responsabilităților. Poate că o știți și voi, pentru că este destul de frecventă. Se pare că până la jumătate din populație s-a confruntat cu ea de-a lungul vieții. Și nu este nimic plăcut. Amânarea este adesea însoțită de sentimente de vinovăție, stres și anxietate.

Care este diferența dintre lene și amânare?

Lenea este o stare în care o persoană se simte în esență bine. Nu există nicio voință de a o schimba, deci nu este însoțită de anxietatea că fac ceva diferit de ceea ce ar trebui să fac. Pe de altă parte, procrastinarea se manifestă la persoanele care sunt în mod normal productive, dar și copleșite de un număr de sarcini. Procrastinarea este astfel o stare neplăcută.

Care sunt cauzele procrastinării?

Procrastinarea este un fenomen al epocii noastre, o epocă care produce o cantitate uriașă de informații, pe de o parte, și care pune cerințe uriașe asupra performanțelor oamenilor, pe de altă parte. Aceasta sporește cererea de disciplină umană și de abilități precum stabilirea priorităților sau planificarea timpului. Absența acestor abilități este cea care contribuie la procrastinare. În ceea ce privește cerințele de personalitate, putem vorbi, de exemplu, despre o capacitate redusă de a gestiona un grad critic de frustrare. O astfel de persoană preferă să evite un anumit comportament dacă pur și simplu este un pic prea mult pentru ea.

Cum să lupți împotriva procrastinării?

O modalitate dovedită de a combate procrastinarea este să vă concentrați pe gestionarea timpului și pe stabilirea priorităților corecte. Ce trebuie să fac acum și ce poate aștepta până săptămâna viitoare? De asemenea, este o idee bună să împărțiți proiectele mari în părți mai mici. Dintr-o dată suntem scutiți de teama că nu știm de unde să începem. De asemenea, ne va ajuta dacă ne vom atribui termenele limită unor obiective mai mici. Este posibil ca programul să nu fie strict, dar ne va propulsa înainte.

Dar nu trebuie să fiți singuri în ceea ce privește procrastinarea. Îți poți uni forțele cu un antrenor personal sau cu un terapeut, care te va ajuta în acest proces.

žena neví co dělat

Este procrastinarea o boală?

Procrastinarea nu este clasificată ca fiind o boală. Într-o formă mai blândă, cu puțină bunăvoință, vă puteți maturiza de unul singur. Dar dacă durează mult timp, odată cu ea crește și nivelul de stres. Ca urmare, pot apărea anxietatea sau alte probleme somatice. În același timp, se poate confrunta cu consecințe cum ar fi penalități pentru plata cu întârziere a amenzilor sau alte sancțiuni.

Dacă în viața dumneavoastră se desfășoară deja un cerc vicios al amânării și al fricii de consecințe, nu îl înfruntați singur. În plus, dacă vă faceți griji cu privire la posibilitatea de a vă destăinui unei persoane dragi, un psihoterapeutul poate fi partenerul ideal pentru dumneavoastră într-o astfel de situație. Pentru aceste cazuri, o terapie de scurtă durată sau o singură ședință va fi suficientă pentru a vă ajuta în faza acută.

Cum mă va ajuta psihoterapia în cazul procrastinării?

Psihoterapeutul vă va ajuta să ajungeți la „copilul interior” caruia îi place să evite sarcinile. Prin psihoterapie, veți afla de ce are nevoie pentru a nu se mai sustrage din fața sarcinilor și, dacă este cazul, pentru a ști de ce. Dacă preferați structura în locul cercetării și găsirii cauzelor, psihoterapia vă oferă și instrumente pentru o planificare eficientă a timpului. De asemenea, vă va ajuta să vă activați resursele, pe care le veți folosi pentru a face față tuturor celorlalte responsabilități pe care le veți întâlni în viață.

O ultimă observație: a scăpa de procrastinare nu înseamnă că nu veți mai pierde timpul și că veți fi mai productiv. Dimpotrivă, este vorba de a stabili un echilibru care probabil a dispărut din viața noastră, iar procrastinarea este o dovadă nefericită a acestui lucru.

Povestea reală a clientului și cum l-a ajutat terapia:

„Prima mea psihoterapie a fost organizată de mama mea. Ea spune că nu mă poate vedea stând tot timpul acasă, fără să mă duc nicăieri, sau stând toată noaptea treaz pentru a recupera din timpul pe care îl irosesc atunci când nu sunt prezent la școală și la muncă. Întotdeauna m-am descurcat cu totul, nu mi-a plăcut foarte mult școala, dar m-am descurcat, iar la serviciu erau chiar foarte încântați de mine. Dar din ce în ce mai mult simțeam că viața îmi curge printre degete. Îmi invidiam prietenii pentru hobby-urile lor, călătoriile și noile prietene. Am ajuns la o programare la un psihoterapeut, nu aveam nimic de pierdut, trebuia doar să cad pe canapea și să intru într-un apel. Chiar și așa, după prima oră, am simțit o ușurare de nedescris. A putea să te încredințezi unei alte persoane, să fii înțeles și să nu fii judecat este o terapie în sine. Terapeutul și cu mine ne-am concentrat pe modul în care îmi organizez timpul și pe modul în care știu că ceva îmi ia energia și ceva mă reîncarcă. Spre surprinderea mea, cel mai mult m-a ajutat să învăț cum să-mi planific timpul liber. Ca o baghetă magică, dorința de a amâna m-a părăsit. Dimpotrivă, așteptam cu nerăbdare ceea ce urma.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna