Poate părea ciudat să ne gândim că hipertensiunea arterială sau o inflamație a tractului urinar se pot trata și prin intermediul psihoterapiei. Atunci când privim anumite simptome ca pe un limbaj prin care corpul nostru ne transmite mesaje, putem începe să înțelegem ce vrea de fapt să ne spună acesta.

Psihoterapia ne oferă ajutorul necesar pentru a avea curajul să ne ascultăm corpul.

Ce este psihosomatica?

Psihosomatica este un domeniu care descoperă legăturile dintre psihicul nostru și corp. Ne putem imagina psihicul nostru ca pe un spațiu imens care include tot ceea ce gândim sau trăim - experiența noastră. Totul se „stochează” în noi, chiar dacă nu ne gândim la asta sau nici măcar nu ne amintim toate detaliile. În plus, dacă anumite experiențe sunt amenințătoare, adică ar putea provoca un stres extrem pentru corpul nostru, dorința noastră de a menține echilibrul poate suprima aceste experiențe. În acel moment, corpul intră în acțiune și reacționează cu atât mai puternic cu cât ne împotrivim mai mult reacției naturale.

Care sunt cauzele bolilor psihosomatice?

S-ar putea să ți se fi întâmplat să te îmbolnăvești în cel mai nepotrivit moment și să fie nevoie doar de un banal virus pentru a îți întrerupe fluxul de lucru timp de o săptămână. În limbajul psihosomaticii, ai scăpat de presiunea insuportabilă pe care ai pus-o pe tine sau i-ai permis să te afecteze. Ca și alte organe și sisteme de organe, imunitatea funcționează sub influența emoțiilor noastre, iar stresul poate fi responsabil de slăbirea acesteia. Mai pot juca un rol gândurile noastre, modul în care ne vorbim, modul în care interpretăm anumite situații dificile sau tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru - aceste aspecte pot reduce sau amplifica stresul.

Cauza bolilor psihosomatice este adesea conflictul intern, fiind rezultatul a ceea ce ne dorim și așteptăm de la noi înșine (ceea ce ar „trebui” să fim). De exemplu, poate fi vorba de dorința de a fi din nou copil și de a nu mai fi nevoit/ă să faci nimic pentru o vreme, care este în conflict cu teama de ceea ce se va întâmpla dacă nu îți poți rezolva toate sarcinile la timp.

În general, cele mai multe probleme psihosomatice sunt cauzate de o combinație de diferite dificultăți care, împreună, ne provoacă o presiune psihologică pe termen lung.

Cele mai frecvente cauze ale problemelor psihosomatice includ:

  • lipsa de odihnă și de somn
  • probleme în relații
  • stresul excesiv la locul de muncă sau la școală
  • anxietate sau depresie pe termen lung
  • sentimente de vinovăție

Cum știu dacă boala mea este de origine psihosomatică?

Să ne gândim la scenariul în care suferi de dureri de cap de ani de zile. Suferința ta se înrăutățește uneori, alteori se atenuează aparent. De-a lungul anilor, ai fost supus/ă la o serie de examinări, întotdeauna cu un rezultat neclar, care nu oferă un diagnostic. S-ar putea chiar să te îndoiești de tine și să îți spui că trebuie să fii complet sănătos/ă. Așadar, de unde vine durerea persistentă?

Trăsături tipice ale unei boli psihosomatice:

  • durează o perioadă mai lungă de timp (este cronică), simptomele sale se diminuează ocazional pentru a se intensifica ulterior
  • examinările medicale profesionale nu oferă adesea un rezultat lămuritor, așadar dacă doctorul tău nu poate identifica de unde vine problema, e posibil să fie de natură psihosomatică

Dar o boala psihosomatică poate funcționa și invers. Primul lucru care se relevă poate fi un simptom, fără ca noi înșine să îl experimentăm în mod conștient. Un exemplu poate fi un pacient bolnav de cancer sau un cuplu care se confruntă cu infertilitatea.

Care sunt cele mai frecvente probleme psihosomatice?

Originea, dezvoltarea și evoluția fiecărei boli este întotdeauna legată, în diferite grade, de psihicul nostru. În același timp, fiecare boală ne afectează retroactiv viața la toate nivelurile ei (fizic, mental, social și spiritual).

De exemplu, sunt frecvente durerile în diferite părți ale corpului (migrene, dureri la nivelul membrelor, articulațiilor, mișcări dureroase, dureri de dinți etc.). Printre bolile psihosomatice cronice se numără astmul, artrita reumatoidă, eczema atopică, alergiile sau boala Crohn. Ce parte a corpului prezintă un simptom poate avea legătură cu funcția sa, dar și cu o similitudine simbolică ce poate fi legată de o anumită amintire sau experiență anterioară.

Durerea și psihosomatica

Problemele psihologice - cum ar fi stresul, tensiunea sau anxietatea - pot provoca diferite tipuri de dureri, în special pe termen lung. Aceste cauze ale durerii, caracterizată ca fiind psihosomatică, au potențial de manifestare în tot corpul nostru. Am enumerat câteva dintre ele:

Probleme de spate

Sursa durerilor de spate poate fi atât fizică, cât și psihologică. Durerile de spate pot fi rezultatul unei tensiuni interne sau al stresului.

Spatele este adesea o zonă în care se acumulează sentimentele, emoțiile și stările care ne-au provocat durere.

Probleme ale pielii

Problemele de piele sunt, de obicei, provocate de o amplificare a stresului, însă lipsa de încredere în sine poate contribui, de asemenea, la acestea. Acest tip de boală psihosomatică se poate manifesta, de exemplu, și la un bebeluș care poate dezvolta eczeme după ce a încetat să mai fie alăptat.

Eczema atopică poate apărea dintr-o varietate de motive, inclusiv dificultăți psihologice pe termen lung. Adesea, aceasta apare la copii.

Afecțiunile psihosomatice ale pielii includ:

  • acnee
  • eczemă atopică
  • eczeme în jurul ochilor
  • psoriazis
  • herpes oral

Dificultăți de respirație

Dificultățile de respirație de origine psihosomatică pot fi un semn că ceva în viața noastră ne sufocă. Poate fi o relație nesănătoasă, un loc de muncă care nu ne place sau ceva de care ne temem de mult timp.

Problemele de respirație de origine psihosomatică includ:

  • astmul și crizele de astm
  • tuse
  • bronșită
  • presiune în piept

Tulburări digestive

O serie de probleme digestive pot fi, de asemenea, atribuite disconfortului psihic. Aceste probleme pot fi cauzate de prioritizarea nevoilor altora în detrimentul propriilor nevoi, încercarea de a satisface cerințele altora, teama de a prezenta sau de a vorbi în fața unei mulțimi și emotivitatea generală.

Problemele digestive psihosomatice pot include:

  • arsuri stomacale
  • flatulență
  • constipație sau diaree
  • nevroză gastrică
  • dureri de stomac sau de vezică biliară
  • boala Crohn

Probleme cu tensiunea arterială scăzută

Problemele psihice pot afecta ritmul cardiac, tensiunea arterială și o serie de procese fizice asociate cu fluxul sanguin. Multe persoane asociază stresul cu tensiunea arterială ridicată, dar acesta poate provoca, de asemenea, tensiune arterială scăzută.

Hiperventilația (respirația rapidă) este una dintre cele câteva legături dintre stresul psihologic (de exemplu, anxietatea) și tensiunea arterială scăzută. În aceste situații, este important să te concentrezi și asupra problemelor psihologice, nu doar asupra manifestărilor fizice.

Bineînțeles, este de asemenea necesar să îți măsori tensiunea arterială din când în când.

Dureri în piept

Simptomele fizice ale problemelor psihologice variază de la persoană la persoană, iar presiunea toracică poate fi unul dintre ele.

Fiecare persoană simte durerea sau presiunea în piept într-un grad și cu o frecvență diferită. În general, le putem rezuma după cum urmează:

  • durere ascuțită, înțepătoare
  • durere persistentă
  • contracții musculare neobișnuite sau crampe
  • arsură, amorțeală sau durere surdă
  • presiune ascuțită
  • tensiune sau presiune în piept

Probleme cu arsurile stomacale

Conform cercetărilor, până la 10-20% din populația din lumea occidentală suferă de o boală numită reflux gastroesofagian. Nu orice reflux trebuie să fie considerat o boală, dar atunci când persistă pentru o perioadă lungă de timp, devine un companion neplăcut care deteriorează suplimentar mucoasa esofagului.

Problemele psihologice (de exemplu, stresul sau anxietatea) pot agrava sau declanșa arsurile stomacale. Motive pot fi:

  • anxietatea poate reduce presiunea din sfincterul esofagian inferior, care menține stomacul închis și împiedică scurgerea acidului în esofag
  • reacțiile de stres și anxietatea pot provoca o tensiune musculară prelungită - aceasta poate afecta mușchii din jurul stomacului, crescând presiunea asupra organului și împingând acidul în sus
  • nivelurile ridicate de anxietate pot crește producția de acid gastric

O răceală sau o boală virală

Faptul că organismul este obosit și are nevoie de odihnă ne poate fi semnalat de o răceală bruscă sau de o boală virală. Este un strigăt de ajutor pentru a încetini ritmul pentru o vreme și a ne gândi și la noi înșine și la sănătatea noastră.

Oboseala poate declanșa pe cale psihosomatică:

  • o răceală
  • tuse
  • durere în gât

Cum mă poate ajuta psihoterapia în cazul bolilor psihosomatice?

Psihoterapia ajută la conectarea poveștii de viață a clientului cu corpul său fizic. De exemplu, dacă rănile emoționale îți afectează viața și simți că trebuie să fii în permanență în alertă în relațiile tale cu ceilalți, atunci corpul tău va folosi această oportunitate pentru a stoca grăsime și a crea o armură de protecție care să formeze o distanță sigură între tine și mediul înconjurător.

Identificarea conexiunilor prin intermediul unei povești de viață deschide apoi posibilitățile potrivite pentru schimbare. În acest caz, clientul s-ar ocupa probabil de formulele de relaționare și de stima de sine. Relațiile în care trăiește clientul se reflectă și în relația cu terapeutul, una dintre sarcinile acestuia fiind aceea de a-l ajuta pe client să le privească în profunzime.

Alte instrumente ale psihoterapiei includ tehnici orientate spre corp, cum ar fi antrenamentul autogen, terapia percepției corporale sau focalizarea. Psihoterapia online oferă oportunități similare de a lucra cu bolile psihosomatice.

Povestea reală a clientului și modul în care terapia l-a ajutat

„A început cu problemele mele de spate. Medicii m-au plimbat de colo-colo de-a lungul anilor, nimeni nu a reușit să găsească motivul pentru durerile mele repetate. Medicul mi-a recomandat să încerc un psiholog. M-am apărat pentru că nu eram nebun, dar nu am avut de ales. În timpul terapiei, am înțeles că mă supuneam mult la efort, iar spatele meu îmi arăta acest lucru. Când vine durerea, știu deja că ar trebui să o iau mai încet. Terapeutul mi-a arătat tehnici de relaxare pe care le pot folosi pentru a evacua stresul și a preveni durerea.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna