Te-ai simțit vreodată inconfortabil la o petrecere, înconjurat/ă de oameni? Ți-a fost greu să respiri și ai căutat un motiv să pleci cât mai repede? Ai plecat vreodată la o întâlnire cu câteva ore mai devreme pentru că te-ai îngrijorat că s-ar putea întâmpla ceva pe drum și nu vei ajunge la timp? Te-ai îngrijorat vreodată atât de mult pentru viitor încât ai uitat complet să trăiești în prezent? Așa poate arăta anxietatea.

uzkost

Te-ai simțit vreodată inconfortabil la o petrecere, înconjurat/ă de oameni? Ți-a fost greu să respiri și ai căutat un motiv să pleci cât mai repede? Ai plecat vreodată la o întâlnire cu câteva ore mai devreme pentru că te-ai îngrijorat că s-ar putea întâmpla ceva pe drum și nu vei ajunge la timp? Te-ai îngrijorat vreodată atât de mult pentru viitor încât ai uitat complet să trăiești în prezent? Așa poate arăta anxietatea.

Manifestările de anxietate nu sunt plăcute din punct de vedere emoțional – cui îi place să se simtă speriat/ă și îngrijorat/ă de ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor? Anxietatea are și o anumită utilitate în viața noastră, așadar nu este nevoie să o eliminăm sau să ne temem de ea. Dar, dacă simți că îți acaparează încet-încet viața, e important să știi că nu trebuie să te confrunți singur/ă cu ea. Tulburările de anxietate se pot trata eficient cu ajutorul psihoterapiei.

Ce este anxietatea și cum se manifestă?

Anxietatea se manifestă ca un sentiment neplăcut de amenințare și tensiune, variind în intensitate de la o ușoară neliniște până la atacuri de panică. Sentimentele de anxietate ne pot aminti de frică sau de stres, dar există anumite diferențe.

Diferențele dintre frică/ stres și anxietate

Frică/ stresAnxietate
Răspuns pe termen scurt la pericolÎngrijorare pe termen lung
Reacție la un anumit lucru sau stimulFrică de ceva nedefinit
Frica/stresul va dispărea în cele din urmă, după ce situația se va rezolvaAnxietatea poate persista de la câteva secunde la câteva luni
Este apărarea naturală a organismului care ne poate ajuta în situații periculoaseNu este un mecanism de apărare, se poate transforma într-o boală psihică

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății încep să apară atunci când ne aflăm într-o situație stresantă și inconfortabilă, dar ele pot apărea și fără o cauză evidentă.

Simptomele pot include:

  • Transpirație
  • Creșterea ritmului de respirație și a ritmului cardiac
  • Tulburări de alimentație
  • Dificultăți de înghițire
  • Senzație de leșin
  • Tensiune în mușchi
  • Tremurături

Aceste simptome pot fi atât de neplăcute încât putem încerca să le eliminăm. Prin urmare, în timp, începem să evităm situațiile care ar putea declanșa anxietatea.

Cum se manifestă această evitare:

Fizic

  • Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul fobiei sociale - evităm evenimentele sociale, școala sau locul de muncă dacă avem o prezentare importantă, de exemplu.
  • Această autoizolare ne poate perturba semnificativ viața socială și ne poate pune în pericol relațiile.

Emoțional

  • Încercăm să ne eliberăm de sentimentele neplăcute, de exemplu prin consumul de alcool sau alte substanțe.

Este normal să te simți anxios/ă uneori, fiind o reacție naturală la evenimente din viață, cum ar fi un test important, un discurs în fața unei audiențe sau un interviu de angajare. Cu toate acestea, dacă o resimțim în mod repetat și începe să ne afecteze negativ viața, este o idee bună să lucrăm cu un profesionist pentru a vedea dacă nu cumva se transformă într-o problemă a sănătății mintale.

Când se transformă anxietatea într-o tulburare?

  • dacă durează prea mult
  • dacă este prea intensă
  • dacă vine ca un răspuns inadecvat la o situație care în mod normal nu ar provoca stres unei persoane
  • dacă gândurile anxioase ne împiedică să funcționăm în viața de zi cu zi

Care sunt cele mai frecvente tulburări de anxietate?

Tulburarea de anxietate generalizată (GAD)  – Persoana afectată are senzația constantă că ceva nu este bine sau că ceva nu va merge așa cum trebuie. Declanșatoarele acesteia pot fi, printre altele, stresul pe termen lung sau evenimente dificile din viață (părăsirea locului de muncă, despărțirea, accidentarea și limitările aferente).

Este înșelătoare prin faptul că se instalează treptat și generează gradual un cerc vicios de frică și îngrijorări, în fața căruia simțul critic al rațiunii cedează ulterior. Într-un moment critic, o persoană cu această tulburare nu reușește să evalueze faptul că probabilitatea ca cel mai rău scenariu pe care și-l poate imagina să se întâmple este mică. În schimb, își dedică atenția factorilor de stres și se oprește la întrebarea "Și dacă?".

Tulburarea mixtă Anxios Depresivă – În timp ce GAD este mai degrabă o stare de spirit predominantă în direcția ”Mi-e frică pentru că sigur se va sfârși rău”, tulburarea Anxios Depresivă transmite ”Nu are rost, cu siguranță nu pot să o fac oricum”. În acest caz, frica se transformă într-o stare de tristețe apăsătoare ce duce ușor la declinul general al persoanei.

Pentru că această tulburare este o combinație de anxietate și depresie, persoana în cauză se confruntă cu tristețe, demotivare, deznădejde și schimbări de dispoziție. Sentimentele de vinovăție, auto-învinovățirea constantă, lipsa capacității de gestionare a criticilor și stima de sine scăzută sunt frecvente.

Ce ajută la gestionarea anxietății?

Tehnicile axate pe corp pot ajuta în cazul anxietății ușoare. Ideale sunt relaxările controlate, care vor readuce organismul agitat la starea odihnă, liniștind astfel chiar și mintea și emoțiile încordate.

  • Imagistică

Prin folosirea imaginației poți oferi minții imagini în care îți trimiți grijile departe, ca o barcă pe un râu. Anxietatea este o frică deghizată, cel mai des fiind vorba de frica de a pierde controlul, așadar pentru a putea face față acestor stări, poți cu ușurință să practici acest exercițiu în care îți abandonezi grijile.

  • Respirație controlată

Încearcă diferite tehnici de respirație. Concentrarea asupra respirației ne îndepărtează de gândurile anxioase și ne ajută să ne calmăm mintea. Această metodă este una dintre cele mai rapide modalități de a ușura un atac de anxietate brusc.

  • Meditație

Meditația ne ajută să ne concentrăm asupra momentului prezent și să ne observăm corpul. Totodată, poate ajuta să ne eliberăm de temerile legate de viitor și să calmăm o minte agitată.

Următorul pas este împărtășirea preocupărilor tale cu o altă persoană, precum un psihoterapeut care, pe lângă faptul că te va sprijini, te va ajuta să înțelegi dinamica și mecanismele anxietății. Pe Hedepy, te poți conecta online cu un specialist axat pe problemele cu care te confrunți, fără să te deplasezi din confortul propriei case.

Cum se tratează tulburările de anxietate?

Tulburările de anxietate sunt cel mai adesea tratate prin psihoterapie, care poate fi sau nu susținută de medicație (de obicei antidepresive), în funcție de gravitatea situației. Exercițiile fizice regulate, care ajută la ameliorarea stresului, odihnă suficientă și o dietă sănătoasă sprijină, de asemenea, tratamentul.

Recomandarea este să se excludă în primul rând bolile somatice, care pot avea manifestări similare cu tulburările de anxietate.

Testează-te pentru anxietate

Dacă întâmpini simptome, vorbește cu medicul tău sau contactează un psiholog sau un psihoterapeut. De asemenea, poți completa acest test online rapid și de încredere pentru anxietate.

Povestea reală a unui client cu anxietate și cum l-a ajutat psihoterapia în acest sens

„Să studiez medicina era visul meu. Când, câțiva ani mai târziu, am avut în sfârșit prima mea examinare independentă a pacientului, am avut emoții și am făcut o greșeală complet banală. Bineînțeles, am fost mustrat de medicul șef și a trebuit să aud un comentariu de la un coleg care stătea lângă mine. Sigur, puteam să trec peste asta și să învăț din greșelile mele, nu am rănit pe nimeni și încă mai studiam la acea vreme, dar nu am putut. Am cedat în fața sentimentului că astfel de greșeli se vor repeta cu siguranță, iar eu voi pune în pericol viața cuiva în cele din urmă. Îngrijorările mele erau însoțite de o strângere în piept, iar treptat nu am mai reușit nici măcar să termin sesiunile obligatorii de practică. Asta m-a adus la psihoterapie. Acum știu că a te pedepsi la nesfârșit pentru greșelile pe care le faci în mod natural nu este ceva ce vreau să continui să fac. Învăț să fiu blândă cu mine însămi. Și, uneori, să râd de toate acestea.”

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna