Psihoterapia ne poate ajuta să înțelegem ce este cu adevărat important pentru noi. Ne putem ajusta volumul de muncă, personal și familial în consecință, pentru a ajunge la un echilibru acceptabil.
Pe scurt – este un echilibru între viața profesională și cea personală. Dar acest lucruri nu pot fi separate cu ușurință, pentru că munca sau studiul fac parte din viață, iar importanța lor se schimbă în diferite etape ale acesteia. Este mai indicat să căutăm armonia, care contribuie la satisfacția generală a vieții. Mulțe persoane au preferat timp îndelungat munca în locul vieții personale și a odihnei, ceea ce poate duce la o serie de probleme personale și chiar la epuizare profesională.
Baza este un răspuns sincer la întrebarea ”Care sunt prioritățile mele actuale în viață?” - cărora apoi să le acordăm atenție, nu să încercăm să facem totul și să fim perfecți în toate. Nu poți fi în același timp un manager executiv și o mamă cu normă întreagă. Este important să îți găsești timp să te odihnești, să dormi și să ai grijă de tine, nu doar de ceilalți. Iar dacă simți că „trebuie” să muncești din greu, caută de unde vine acest sentiment și ce înseamnă „trebuie” - psihoterapia poate fi utilă în acest proces. Tehnicile de gestionare a timpului pot ajuta, de asemenea, la organizarea muncii și a vieții de familie.
Motivația este esențială, întrucât fără ea schimbările în gestionarea timpului sunt dificile. La început, este necesar să ne dăm seama ce facem, de ce și cât timp ne va lua. Apoi, gândește-te la ceea ce poate fi limitat sau delegat. Fă o listă cu lucrurile sau activitățile care îți mănâncă timpul și cum le poți optimiza. Apoi, planifică ce vei face și când, cu intenția asumată de a respecta ceea ce ai planificat. Tehnicile orientate spre concentrare pot ajuta în acest sens. De asemenea, este necesar să îți rezervi timp pentru a te odihni și pentru a lua o pauză de la agitația zilnică. Nicio tehnică de gestionare a timpului nu funcționează singură, trebuie să găsim ceea ce ni se potrivește cel mai bine.
Un workaholic preferă munca în fața oricărui alt lucru sau activități, întrucât doar munca îi dă un sentiment de însemnătate și utilitate. El sau ea oferă performanțe înalte și adesea le cere celorlalți același lucru. Workaholicul nu are hobby-uri, își limitează timpul petrecut cu familia sau prietenii. Atunci când nu lucrează, se poate simți vinovat. Workaholicul lucrează de obicei pentru a compensa o problemă internă, absența relațiilor, lipsa de încredere în sine etc. Workaholismul duce adesea la sindromul de epuizare profesională.
Motivația este esențială, întrucât un workaholic trebuie să fie conștient de dependența sa și să vrea să facă ceva în acest sens. Psihoterapia este o parte importantă a tratamentului, ajutând la înțelegerea motivelor dependenței, la reevaluarea priorităților și la căutarea altor surse de satisfacție interioară. Este necesar să se reducă activitățile de muncă, să se consolideze relațiile sociale, să găsească hobby-uri noi sau să le redescopere pe cele deja existente. Tehnicile de relaxare și un stil de viață sănătos în general vor contribui, de asemenea, la ameliorare. Este un proces pe termen lung și este perfect OK să fie nevoie de sprijin pe parcursul lui.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.