Procrastinezi? Probabil că nu ești singurul. O parte semnificativă a populației își amână sarcinile la nesfârșit. Acest comportament aduce o ușurare imediată, dar apoi o pedeapsă mai aspră sub formă de stres sau chiar de vinovăție. Noi ne complacem în ambele situații. Copilul nostru interior și părintele nostru interior răspund acestor contexte conform stimulilor.
Așadar, cum să lucrăm cu aceste două voci din capul nostru, astfel încât să ne estimăm corect capacitatea atunci acceptăm tot mai multe responsabilități?
A tergiversa/procrastina înseamnă a amâna îndeplinirea sarcinilor și responsabilităților. Poate că o cunoști și tu, pentru că este destul de frecventă. Se pare că până la jumătate din populație s-a confruntat cu ea de-a lungul vieții. Și nu este nimic plăcut. Amânarea este adesea însoțită de sentimente de vinovăție, stres și anxietate.
Lenea este o stare în care o persoană se simte în esență bine. Nu există nicio voință de a o schimba, deci nu este însoțită de anxietatea că face ceva diferit de ceea ce ar trebui să facă. Pe de altă parte, procrastinarea se manifestă la persoanele care sunt în mod normal productive, dar și copleșite de un număr de sarcini, devenind o stare neplăcută.
Procrastinarea este un fenomen al epocii noastre, o epocă care produce o cantitate uriașă de informații, pe de o parte, și care pune cerințe uriașe asupra performanțelor oamenilor, pe de altă parte. Aceasta sporește cererea de disciplină umană și de abilități precum stabilirea priorităților sau planificarea timpului. Absența acestor abilități este cea care contribuie la procrastinare. În ceea ce privește cerințele de personalitate, putem vorbi, de exemplu, despre o capacitate redusă de a gestiona un grad critic de frustrare. O astfel de persoană preferă să evite un anumit comportament dacă pur și simplu este un pic prea mult pentru ea.
O modalitate dovedită de a combate procrastinarea este să te concentrezi pe gestionarea timpului și pe stabilirea priorităților corecte. Ce trebuie să fac acum și ce poate aștepta până săptămâna viitoare? De asemenea, este o idee bună să împarți proiectele mari în părți mai mici, astfel scutindu-te de teama că nu știi de unde să începi. De asemenea, ne va ajuta dacă vom atribui termenele limită acestor obiective mai mici. Este posibil ca programul să nu fie strict, dar ne va propulsa înainte.
Dar nu trebuie să gestionezi singur procrastinarea. Îți poți uni forțele cu un coach sau cu un terapeut, care te va ajuta în acest proces.
Procrastinarea nu este clasificată ca fiind o boală. Într-o formă mai blândă, cu puțină bunăvoință, o poți depăși singur. Dar dacă durează mult timp, odată cu ea crește și nivelul de stres. Ca urmare, pot apărea anxietatea sau alte probleme somatice. În același timp, te poți confrunta cu consecințe cum ar fi penalități pentru plata cu întârziere a amenzilor sau alte sancțiuni.
Dacă în viața ta se desfășoară deja un cerc vicios al amânării și al fricii de consecințe, nu îl înfrunta singur. În plus, dacă îți faci griji cu privire la posibilitatea de a vă destăinui unei persoane dragi, un psihoterapeut poate fi partenerul ideal pentru tine. Pentru aceste cazuri, o terapie de scurtă durată sau o singură ședință va fi suficientă pentru a te ajuta în faza acută.
Psihoterapeutul te va ajuta să ajungi la „copilul interior” caruia îi place să evite sarcinile. Prin psihoterapie, vei afla de ce are nevoie pentru a nu se mai sustrage din fața sarcinilor și, dacă este cazul, pentru a ști de ce. Dacă preferi structura în locul analizei și identificării cauzelor, psihoterapia îți oferă și instrumente pentru o planificare eficientă a timpului. De asemenea, te va ajuta să-ți activezi resursele pe care le vei folosi pentru a face față tuturor celorlalte responsabilități pe care le vei întâlni în viață.
O ultimă observație: a scăpa de procrastinare nu înseamnă că nu vei mai pierde timpul și că vei fi mai productiv. Dimpotrivă, este vorba de a stabili un echilibru care probabil a dispărut din viața ta, iar procrastinarea este o dovadă nefericită a acestui lucru.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.