Cum poate ajuta psihoterapia în cazul bolilor cauzate de probleme psihice?

Poate părea ciudat dar, tratarea hipertensiunii arteriale sau a inflamației tractului urinar e poate face și prin intermediul psihoterapie. Atunci când privim simptomele ca pe un limbaj corporal care ne trimite mesaje, putem începe să ne întrebăm ce vrea de fapt să ne spună corpul nostru. Psihoterapia este un ajutor care ne dă curajul de a-l asculta.

Ce este psihosomatica?

Psihosomatica este un domeniu – care descoperă legăturile dintre psihicul nostru și corp. În același timp, ne putem imagina psihicul ca pe un spațiu imens care include tot ceea ce gândim sau trăim, experiența noastră. Avem totul stocat în noi, chiar dacă pur și simplu nu ne gândim la asta sau nici măcar nu ne amintim. În plus, dacă astfel de experiențe sunt amenințătoare, adică ar putea provoca un stres extrem pentru corpul nostru, dorința noastră de a menține armonia poate suprima aceste experiențe. În acel moment, corpul intră în scenă și reacționează cu atât mai puternic cu cât ne împotrivim mai mult reacției naturale.

 

Care sunt cele mai frecvente boli psihosomatice?

Originea, dezvoltarea și evoluția fiecărei boli este întotdeauna legată, în diferite grade, de psihicul nostru. În același timp, fiecare boală ne afectează retroactiv viața la toate nivelurile ei (fizic, mental, social și spiritual). De exemplu, durerile în diferite părți ale corpului (migrene, dureri la nivelul membrelor, articulațiilor, mișcări dureroase, dureri de dinți etc.) sunt frecvente. Printre bolile psihosomatice cronice se numără astmul, artrita reumatoidă, eczema atopică, alergiile sau, de exemplu, boala Crohn. Sunt afectate și sisteme de organe individuale (boli de inimă, boli gastrointestinale sau probleme sexuale psihosomatice). Ce parte a corpului prezintă un simptom poate fi legată de funcția sa, dar și de o similitudine simbolică ce poate fi legată de o anumită amintire sau experiență anterioară.

Care este cauza bolilor psihosomatice?

S-ar putea să vi se fi întâmplat să vă îmbolnăviți în cel mai nepotrivit moment. Tot ce vă trebuie este un banal virus care să vă întrerupă fluxul de lucru timp de o săptămână. În limbajul psihosomaticii, ați scăpat de presiunea insuportabilă pe care v-ați pus-o sau ați permis să vă afecteze. Ca și alte organe și sisteme de organe, imunitatea funcționează sub influența emoțiilor noastre. Stresul poate fi responsabil de slăbirea acesteia. Cauza bolilor psihosomatice este adesea conflictul intern. Acesta este rezultatul a ceea ce ne dorim și așteptăm de la noi înșine (ceea ce ar trebui să fim).De exemplu, poate fi vorba de dorința de a fi din nou copil și de a nu mai fi nevoit să fac nimic pentru o vreme, care este în conflict cu teama de ceea ce se va întâmpla dacă nu pot face tot ce am pe masă.

internetinė terapija

De unde știu că boala mea este de origine psihosomatică?

Este posibil să suferiți de dureri de cap de ani de zile. Suferința dvs. se va înrăutăți uneori, alteori se va atenua aparent. De-a lungul anilor, ați fost supus la o serie de examinări, întotdeauna cu un rezultat negativ. S-ar putea chiar să vă îndoiți de dvs. Trebuie să fiți complet sănătos. Așadar, de unde vine durerea încăpățânată? O trăsătură tipică a unei boli psihosomatice este că durează o perioadă mai lungă de timp (este cronică), simptomele sale se diminuează ocazional pentru a se intensifica ulterior, iar examinările medicale profesionale nu dau adesea un rezultat pozitiv. Dar, ca să fie mai puțin clar, boala psihosomatică poate fi și exact invers. Primul lucru care se relevă poate fi un simptom, fără ca noi înșine să îl experimentăm în mod conștient. Un exemplu este un pacient bolnav de cancer sau un cuplu confruntat cu infertilitatea.

 

Cum se tratează bolile psihosomatice?

Psihosomatica este un domeniu complex. La locurile de muncă specializate, pacientul are la dispoziție o echipă de experți, care include un medic, un psiholog și un fizioterapeut. Scopul lor este de a oferi unei persoane o îngrijire completă care îi va permite să surprindă boala în întregul său context și să continue să lucreze cu ea, astfel încât să se înțeleagă originea și dezvoltarea ei.

Este un proces pe termen lung, a cărui parte esențială este de a face exact acele schimbări în viață care vor ajuta o persoană să trăiască în mod conștient, în conformitate cu propriile nevoi, spre vindecare.

 

Cum mă poate ajuta psihoterapia în tratamentul bolilor psihosomatice?

Psihoterapia ajută la conectarea poveștii de viață a clientului cu ființa sa fizică. Dacă rănile emoționale vă pătrund în viață și simțiți că trebuie să fiți în permanență în alertă în relațiile cu ceilalți, atunci corpul dumneavoastră va folosi această oportunitate pentru a stoca grăsime și a crea o armură de protecție care să formeze o distanță sigură între dumneavoastră și mediul înconjurător. Găsirea conexiunilor prin intermediul unei povești de viață deschide apoi posibilitățile potrivite pentru schimbare. În acest caz, clientul s-ar ocupa probabil de formulele de relaționare și de stima de sine. Relațiile în care trăiește clientul se reflectă și în relația cu terapeutul, una dintre sarcinile acestuia fiind aceea de a-l ajuta pe client să se uite în ele. Alte instrumente ale psihoterapiei includ tehnici orientate spre corp, cum ar fi antrenamentul autogen, terapia percepției corporale sau focalizarea. Psihoterapia online oferă oportunități similare de a lucra cu bolile psihosomatice.

Povestea reală a clientului și modul în care terapia l-a ajutat:

„A început cu problemele mele de spate. Medicii m-au plimbat de colo-colo de-a lungul anilor, nimeni nu a reușit să găsească motivul pentru durerile mele repetate. Medicul mi-a recomandat să încerc un psiholog. M-am apărat pentru că nu eram nebun, dar nu am avut de ales. În timpul terapiei, am înțeles că mă supuneam mult la efort, iar spatele meu îmi arăta acest lucru. Când vine durerea, știu deja că ar trebui să o iau mai încet. Terapeutul mi-a arătat tehnici de relaxare pe care le pot folosi pentru a evacua stresul și a preveni durerea.”

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri