Situationship: Cum să recunoști o relație lipsită de angajament – și când este mai bine să o închei

Situationship: Cum să recunoști o relație lipsită de angajament – și când este mai bine să o închei

Conținutul acestui articol a fost autorizat de terapeutul HedepyPhDr. Andrea Fejová

Distribuie articolul

Pare că ești într-o relație, dar totuși nu duce nicăieri. Trăiți împreună momente frumoase, intime - și apoi nu mai auzi nimic de el/ea timp de o săptămână. Poate că ți-e puțin teamă să îți pui ACEA întrebare. Dacă toate astea îți sună cunoscut, s-ar putea să te afli într-o ”aproape-relație” sau ”nu chiar o relație” (în engleză situationship). Se poate transforma în ceva serios? Și cum poți pune capăt unui situationship atunci când îți dai seama că nu este pentru tine? Hai să aflăm împreună.

Ce este un situationship și cât durează?

Un situationship poate dura luni, sau chiar ani de zile. Dar în tot acest timp, rămâne undeva între o relație și întâlniri ocazionale. Nu are o definiție clară și nu pare să ducă nicăieri. Adesea, este o legătură dezechilibrată: o persoană investește multă energie, în timp ce cealaltă este mereu „prea ocupată”, nu are timp și ezită să își exprime sentimentele reale. Sigur, aduce momente de bucurie în viața ta - dar vine și cu o doză mare de incertitudine.

Poate că nici măcar nu te-a prezentat prietenilor sau familiei. Eziți la gândul de a-l/o invita să te însoțească la o petrecere de la serviciu sau la o nuntă și te gândești din start că nu ar fi chiar o idee bună.

Situationship vs. Relație: Care e diferența?

Cea mai mare diferență dintre un situationship și o relație sănătoasă este (in)certitudinea. Într-o relație sănătoasă, pur și simplu știi că ești într-una. Ați vorbit deschis despre a fi împreună, faceți parte unul din viața celuilalt - i-ai cunoscut prietenii și familia, petreceți timp de calitate împreună și vorbiți despre viitor. Nu există jocuri de putere sau semne de întrebare. Dragostea voastră se simte echilibrată. Nu ești doar „cineva cu care să ieși ocazional în oraș” sau o „opțiune distractivă pentru o escapadă de weekend".

Dacă îți dai seama că te gândești prea mult la legătura voastră și te învârți în cerc cu privire la poziția ta, citește articolul nostru despre overthinking (ruminație). S-ar putea să te ajute să ieși din cercul vicios al gândurilor excesive.

situationship

TEST: Cum să-ți dai seama dacă ești într-un situationship

Ai senzația că ceva nu e în regulă, dar nu ești sigur/ă ce anume. Poate că te afli într-un situationship - sau poate că ai nevoie doar de comunicare sinceră.

Prin acest test rapid poți afla unde te situezi cu adevărat.

Test pentru Situationship: Răspunde sincer la următoarele întrebări, cu DA sau NU

  1. Vă vedeți la întâmplare și nu atât de des pe cât ți-ai dori.
  2. Petreceți o zi sau un weekend minunat împreună - dar apoi nu mai dă niciun semn de viață pentru o lungă perioadă.
  3. Nu ați avut nicio conversație reală despre statutul vostru împreună.
  4. Nu vă recunoașteți reciproc în public sau nu folosiți cuvântul prieten/prietenă.
  5. Vă întâlniți de câteva luni, dar încă nu v-ați cunoscut părinții - sau poate nici măcar prietenii apropiați.
  6. Discuțiile despre un viitor comun par un fel de subiect tabu.
  7. Ți-ar plăcea să mergi cu el/ea la o petrecere sau la o nuntă - dar probabil că nu ar funcționa.
  8. Sexul este o parte importantă - poate cea mai importantă - a relației voastre.
  9. Te simți nesigur/ă și frustrat/ă. Ți-ar plăcea să duci relația la nivelul următor, dar ți-e teamă să-ți exprimi emoțiile și nevoile.
  10. Ai tendința să-i găsești scuze - probabil e doar ocupat/ă, stresat/ă sau poate câinele lui/ei este foarte pretențios.

Cu cât ai răspuns mai des DA, cu atât este mai probabil să te afli într-un situationship.
Potrivit cercetărilor, aproape jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au trecut prin așa ceva - deci cu siguranță nu ești singur/ă. Situationship-urile și întâlnirile ocazionale au devenit oarecum un trend. Dar iată adevărata întrebare: ce poți face pentru a împiedica această incertitudine să te afecteze?

Cum îți dai seama că o relație romantică este potrivită pentru tine? Partenerul îți respectă nevoile, limitele, dorințele, ești încurajat/ă în ceea ce îți propui, ești susținut/ă, te simți văzut/ă, auzit/ă, înțeles/ă, valorizat/ă, chiar și în momentele dificile. Bineînțeles, nu uităm de reciprocitate (punctele de mai sus sunt valabile și pentru tine). De ce am început să avem „relații în zona gri” („situationships”)? Conform Teoriei Triangulare a Iubirii (Sternberg, 1986), relațiile neclare sunt definite de iubirea romantică (pasiunea și intimitatea), dar nu și de angajament. În perioada actuală, dorința de a experimenta cât mai multe trăiri, fără a avea un angajament emoțional, a devenit din ce în ce mai mare. Acest lucru poate fi din cauza aplicațiilor de dating online și culturii moderne, în care punem accent pe a avea cât mai multe opțiuni și cât mai puține constrângeri. De ce unii sunt ok cu relațiile ambigue, iar alții nu? Toleranța pe care o avem față de relațiile care nu au un status clar poate să difere de la o persoană la alta, în funcție de anumiți factori: experiențele relaționale trecute, stilul de atașament personal sau nevoile emoționale neîndeplinite. Pot enumera o serie de nevoi emoționale care, în cazul relațiilor neclare, pot fi lezate pentru unul dintre parteneri: nevoia de stabilitate, nevoia de siguranță, nevoia de predictibilitate, nevoia de atașament, nevoia de a fi unic, nevoia de claritate, nevoia de a aparține cuiva.
Terapeut Hedepy Diana Pitei
Terapeut Hedepy Diana Pitei

6 pași pentru a gestiona un situationship

Un situationship nu este întotdeauna un lucru rău. Uneori, funcționează pentru ambele persoane implicate. Dar dacă îți dorești ceva mai mult - și pur și simplu nu te simți confortabil - ar putea fi timpul să încerci să o transformi într-o relație reală, serioasă. Și dacă asta nu este posibil? Atunci este timpul să fii complet sincer cu tine însuți/însăți. Hai să parcurgem șase pași simpli care te pot ajuta să-ți dai seama ce vrei, ce ai nevoie și cum poți aborda situația.

1. Dă-ți seama ce vrei cu adevărat

Încearcă să-ți imaginezi relația ideală - cea în care te-ai simți cu adevărat fericit/ă. Ce anume îți dorești? Angajament? Siguranță? Mai multă atenție? Sau poate doar o comunicare deschisă, sinceră? Cu cât îți înțelegi mai bine propriile nevoi, cu atât va fi mai ușor să le explici celeilalte persoane.

2. Inițiază o conversație sinceră și deschisă

Știm - e greu. Dar o conversație sinceră este singura modalitate de a afla dacă sunteți cu adevărat pe aceeași lungime de undă. Ai putea încerca să spui ceva de genul:

 „Chiar îmi place să petrec timp cu tine, dar trebuie să știu încotro ne îndreptăm”.

 „Țin la tine, dar mă doare să nu știu unde merge legătura noastră. Cum vezi tu asta?”

Ceea ce contează cel mai mult este să vorbești calm, fără să învinovățești și să oferi celuilalt spațiu pentru a răspunde. Fii deschis legat de ceea ce lipsește pentru tine în relație - și împărtășește ce fel de schimbare ți-ai dori.

what is situationship

3. Fii atent/ă la comportamentul lui/ei

Răspunsurile adevărate nu se află neapărat în cuvintele lui/ei - ci în fapte. Spune că te iubește, dar nu face niciodată planuri de viitor? Promite schimbări, dar încă nu te-a prezentat familiei sale? Poate că este timpul să nu-ți mai irosești energia cu cineva care prioritizează confortul său în detrimentul sentimentelor tale. Nu crezi că meriți mai mult de atât?

4. Dă o șansă relației – dar setează o limită de timp

Dacă spune că are nevoie de timp, este corect să i-l acorzi - dar nu la nesfârșit. Stabilește un termen realist în mintea ta (poate câteva săptămâni sau o lună) și folosește acest timp pentru a vedea dacă relația se îndreaptă cu adevărat în direcția cu care ați fost amândoi de acord. Fii atent/ă nu doar la promisiuni, ci și la progrese reale.

5. Nu implora și nu te mulțumi cu mai puțin

O relație ar trebui să fie o decizie luată de comun acord - nu ceva pentru care trebuie să lupți. Meriți pe cineva care te dorește cu adevărat - nu doar atunci când îi este convenabil. Nu începe să depui mai mult efort decât înainte doar pentru ca lucrurile să continue. Lasă-l/o să facă pasul următor și observă pur și simplu ce se întâmplă.

S-ar putea să-ți fie util articolul nostru despre pașii practici către iubirea de sine, pentru că relația cu propria persoană modelează toate celelalte relații din viața noastră - și definește ceea ce suntem dispuși să acceptăm.

6. Dacă relația nu duce nicăieri, găsește-ți puterea să o închei

A trecut termenul limită pe care l-ai stabilit și nimic nu s-a schimbat? Atunci este timpul să te întrebi dacă acesta este genul de relație în care vrei cu adevărat să rămâi. Știm cât de greu este să pleci de lângă cineva la care ții. Dar, pe termen lung, faptul că te-ai ales pe tine te va proteja de și mai multă suferință. Și cine știe - s-ar putea să creezi în sfârșit spațiu pentru cineva care te dorește la fel de mult pe cât îl/o dorești tu pe el/ea.

Dacă îți este greu să te îndepărtezi de o relație, ar putea fi util să explorezi de ce. Poate că este vorba de teama de a fi singur/ă. Poate este vorba despre iubirea de sine. Înțelegerea motivului real din spatele ezitării tale - și rezolvarea acestuia - este ceva la care terapia te poate ajuta cu adevărat.

end of situationship

E momentul să închei situationship-ul – Cum să faci asta cu grijă și calm?

Ai realizat că meriți mai mult și a venit momentul să spui stop. Dar cum să procedezi? În primul rând, fii bun/ă cu tine însuți/însăți. Știm că doare, dar ai luat decizia corectă. Una curajoasă și importantă. Iată câteva sfaturi blânde care să te ajute să pui capăt situației cu claritate și grijă:

1. Pregătește-te pentru conversație

Poate că nu a fost o relație în sensul tradițional, dar momentul în care o închei poate fi dureros. De aceea, este util să îți clarifici dinainte ce vrei să spui. Având gândurile aranjate, îți va fi, de asemenea, mai ușor să rămâi cu picioarele pe pământ și să nu dai înapoi atunci când vine momentul.

2. Dacă e posibil, poartă discuția față în față

Chiar dacă nu te-a tratat perfect, totuși merită o despărțire față în față. Alege un loc calm, liniștit, unde te simți în siguranță și unde nu vei fi întrerupt/ă. Crearea mediului potrivit poate face o conversație dificilă puțin mai ușoară pentru amândoi.

3. Fii sincer/ă, dar nu ataca

În loc să învinuiești cealaltă persoană, încearcă să folosești afirmații de tipul „eu...”:

 „Țin la tine, dar sufăr și nu pot continua așa.”

 „Mă deranjează că nu mergem mai departe cu relația. Am nevoie de ceva diferit”.

Cheia este să nu te lași antrenat/ă într-o discuție interminabilă sau într-o justificare nesfârșită a motivului pentru care nu vă mai puteți vedea. Păstrează dialogul clar și respectuos.

4. Pregătește-te pentru o reacție incomodă

S-ar putea ca cealaltă persoană să fie de acord. S-ar putea să încerce să te convingă că se va schimba. Ar putea reacționa într-un mod distant sau, dimpotrivă, ar putea recurge la manipulare emoțională. Orice s-ar întâmpla, rămâi ferm/ă în decizia ta și nu te lăsa influențat/ă. Dacă ai decis să renunți, înseamnă că ai un motiv întemeiat.

5. Setează limite clare și oprește contactul

Rămânerea în contact cu persoana respectivă nu va face decât să-ți prelungească durerea. Spune clar că acesta este sfârșitul legăturii și că trebuie să te deconectezi. Dacă te contactează, încearcă să nu răspunzi deloc. Dacă încearcă să rămână în viața ta, stabilește limite ferme.

situationship

6. Oferă spațiu emoțiilor tale

Sfârșitul oricărei relații este dureros. Nu a fost „ceva  nesemnificativ” - din partea ta, a fost o legătură în care ai investit sentimente, timp și speranță. Acordă-ți timp pentru a-ți procesa sentimentele. Menține-te ocupat/ă și înconjoară-te cu oameni care te pot face să râzi. Probabil ai acel prieten care „ți-a spus că așa va fi”. Cu siguranță va fi acolo pentru tine acum, să te susțină.

7. Amintește-ți de ce ai decis să pleci

Când apar îndoielile, amintește-ți motivele pentru care ai decis să pleci. Scrie-le dacă este nevoie. Meriți o relație în care să te simți iubit/ă. Și chiar dacă poate părea imposibil acum, într-o zi îți vei mulțumi pentru această decizie. Relația potrivită încă te așteaptă!

Acest tip de relații sunt un subiect potrivit pentru terapie

Uneori este util să obții o perspectivă obiectivă din partea altei persoane. De asemenea, un terapeut te poate ajuta să

descoperi tipare ascunse sau să îți dai seama de ce continui să te implici în legături nepotrivite pentru tine. Este posibil să descoperi că anumite tipare de relații se repetă. Și, poate că data viitoare vei putea să recunoști acea relație în care vei fi cu adevărat fericit/ă.

Pe Hedepy, printre terapeuții noștri certificați, cu siguranță îl vei găsi pe cel potrivit pentru tine. Pentru a face lucrurile mai ușoare, îți vom recomanda cel mai potrivit terapeut pe baza unui test rapid de 5 minute. Prima ta ședință poate fi la doar câteva zile distanță.

Te gândești să încerci terapia?

Cu siguranță merită.

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple Pay
salsol